Ga je een bruiloft plannen? Maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Lees hier alles wat je moet weten.

Het plannen van een bruiloft is een behoorlijke klus, dus zorg ervoor dat je ruim de tijd neemt om het te organiseren. En waar begin je dan mee? Het bedenken van jullie trouwplan!

Je bruiloft plannen stap 1: Hoe willen jullie trouwen?

Hoe zie jij je trouwdag voor je? Als alles kan en alles mag, als geld geen issue is, wat is dan jouw ideale droombruiloft? En hoe zit dit voor je partner? Neem de tijd om dit los van elkaar te bedenken en op te schrijven en geef elkaar echt de ruimte. Waarom? Trouwen doe je waarschijnlijk maar een keer, en daar wil je het liefst met heel veel plezier aan terugdenken. Toch?! Hoe en waarom je dit samen met je partner kunt doen lees je hier.

Tijdens dit proces is het echt leuk om alle opties nog open te hebben. Vaak gaan we direct een trouwlocatie boeken zodra we verloofd zijn, en een trouwjurk kopen… Maar dat zonder er echt even over te hebben nagedacht. En dat terwijl dit zo’n ontzettend leuke tijd is!

Koop magazines, boeken, lees blogs, zoek inspiratie op Pinterest, in musea of bijzondere locaties, denk buiten de box van de standaard bruiloft en denk na over wat jullie echt blij gaat maken. Wat zou je doen met 15.000 euro (gemiddelde bruiloftkosten in Nederland) als je niet zou trouwen? Met welke vrienden en familie ga je dan iets tofs doen? En wat dan? Kan je ook op die manier trouwen? Er zijn echt duizenden opties. Check bijvoorbeeld deze lijst met ideeën eens.

In deze video vertellen Erica en ik je nog meer over het dromen over je bruiloft:

Je bruiloft plannen stap 2: Een trouwplan maken

Nu je al die inspiratie hebt verzameld kun je een trouwplan gaan maken. Omschrijf in welk seizoen jullie willen trouwen, hoeveel dagen, wat de sfeer gaat zijn, welke onderdelen jullie niet willen missen, op welk moment van de dag jullie je trouwceremonie willen hebben (een bruiloft bij zonsopgang is ook gewoon een optie!) enzovoorts. Schrijf alles op en maak er jullie trouwplan van.

Ben je op zoek naar wat voorbeelden van een dagplanning? Klik dan hier.

Je bruiloft plannen stap 3: Jullie bruiloft budget

Het onderdeel wat het minst leuk is: jullie bruiloft budget. Wat willen jullie uitgeven, maar ook: wat KAN je uitgeven. Je kunt een bruiloft zo gek maken als je zelf wilt, en wat mij betreft is een droombruiloft echt een mooie investering. Maar als je zoveel uitgeeft dat je erna een jaar op water en brood moet leven… dat is misschien iets teveel van het goeie.

Mijn tip? Kies wat voor jullie prioriteit heeft! Jullie hebben al een trouwplan, dus je weet waarschijnlijk in grote lijnen al wat voor jullie beiden echt een musthave is. Verdeel hier vervolgens je budget over, en kijk dan wat er eventueel nog aan speelruimte is.

Nog een andere tip: zet dit allemaal in Excel. Houd bij hoeveel je wilt uitgeven, en wat je uiteindelijk hebt uitgegeven. Ga je op een onderdeel over jullie budget? Dan moet je het budget voor een ander onderdeel omlaag schroeven. Valt iets goedkoper uit? Hoera! Meer geld voor andere dingen. Wil je hier meer over lezen? Dat kan in deze blog.

Wat gaven andere bruidsparen uit? Je hoort het in deze video:

Je bruiloft plannen stap 4: De juiste bruiloft leveranciers kiezen

Hoe positief je gaat terugkijken op je bruiloft heeft echt heel veel te maken met de leveranciers die je kiest. Een goede trouwfotograaf zorgt ervoor dat jullie nog jarenlang tevreden naar de prachtige foto’s kijken. Een georganiseerde weddingplanner zorgt ervoor dat jullie stressvrij door deze hele periode gaan en een bruiloft krijgen die tot in de puntjes verzorgd is, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Goeie leveranciers zijn mensen met liefde voor hun vak. Mensen die al even ervaring hebben, en dus weten wat ze doen. Het zijn mensen die met liefde om 5:00 uur opstaan om mee te werken aan jullie bijzondere dag (ook al is het voor hen misschien al wel de 50e bruiloft waar ze bij aanwezig zijn, haha!). Ze weten wat werkt, en hoe ze jullie het beste kunnen helpen. En weet je wat nou zo ideaal is? Ik heb het voorwerk al voor jullie gedaan en deze mensen op een plek verzameld: dit zijn namelijk Lievelingsleveranciers!

Mijn Lievelingsleveranciers moeten door een strenge selectie om op Girlsofhonour.nl te mogen staan. Waarom? Omdat deze site er is met maar een doel: jullie helpen om een droombruiloft te organiseren. Het is ook bewust een selecte groep, meer keuze maakt het alleen maar ingewikkelder, haha! En op deze manier weet ik zeker dat je echt geen foute keuze kan maken. Dus ben je op zoek naar de mooiste bloemen? De perfecte trouwjurk? Of een videograaf? Kies voor mijn Lievelingsleveranciers!

Je bruiloft plannen stap 5: Een planning maken

Je weet in grote lijnen wat er allemaal moet gebeuren, nu is het tijd om dit in een planning te gieten. Wanneer moet alles af? Elke bruiloft is natuurlijk anders, maar er zijn wel een aantal grote lijnen die je kunt volgen. Het kiezen van de trouwlocatie bijvoorbeeld, of het kopen van trouwkleding. Heb je je al aangemeld voor onze nieuwsbrief? Dan krijg je namelijk een gratis bruiloft checklist (en een heleboel tips!).

bruiloft plannen waar beginnen inspiratie tips

Je bruiloft plannen stap 6: Thema en kleuren

Tegenwoordig maakt vrijwel elk bruidspaar gebruik van een specifiek thema en/of kleurenschema. Je bent natuurlijk verre van verplicht om dit ook te doen, maar het kan wel handig (en heel erg leuk!) zijn. Inspiratie nodig voor een thema? Check bijvoorbeeld eens deze blog.

Hoe je begint met het maken van zo’n styling-plan, dat lees je hier (of huur een stylist in!).

Je bruiloft plannen stap 7: De dagplanning

Dit is eigenlijk een van de laatste stappen van het plannen van jullie bruiloft: een uitgebreide dagplanning maken voor iedereen die een bijdrage levert aan jullie dag. Hoe laat is iedereen op welke plek? Wanneer wordt je haar gedaan? Wanneer zien jullie elkaar voor het eerst? Hoe laat komt de fotograaf? En hoe laat wordt de bruidstaart bij de trouwlocatie geleverd? Je kunt dit allemaal zelf doen, maar ik raad echt ENORM aan om een professionele ceremoniemeester in te huren (en liever nog een weddingplanner, zeker bij de uitgebreidere bruiloften). Dit zijn namelijk het type mensen die geen detail over het hoofd zien, en met planningen in Excel aankomen van minimaal zes kantjes (I kid you not!). En om heel eerlijk te zijn vind ik ook echt dat het gemiddelde bruidspaar veeeel te veel vraagt van vrienden als ceremoniemeesters… Dus doe jezelf (en vooral je vrienden!) een lol, en huur een professional in.

Waarom je na moet denken over je dagplanning? Dat zie je in deze video:

En als laatste: heb heel veel plezier!

Toen ik zelf ging trouwen heb ik zoveel stress gehad dat er regelmatig een traan viel (don’t judge! Wacht maar tot jij bijna gaat trouwen, haha!). En achteraf gezien was dat zo ontzettend niet nodig… Ik heb me meer druk gemaakt over de aankleding van de bruiloft dan over het feit dat ik ging trouwen met de liefde van mijn leven. En daar heb ik eeuwig spijt van (ik denk nu al na over een vow renewal om het goed te maken, haha!).

Een ander ding wat ik erg belangrijk vind is van jezelf houden. Ik weet dat er ontzettend veel druk ligt op vrouwen om er altijd maar perfect uit te zien, zeker als we gaan trouwen. Maar dat is het em nou juist: je bent al perfect! Zo perfect in de ogen van een ander dat die zijn/haar leven met je wil delen. Merk je toch dat je het lastig vind om aan al die perfecte idealen te voldoen? Lees dan regelmatig even deze liefdesbrief voor alle bruiden, of dit interview met Bodyposipanda.

Dus lieve bruidsparen, geniet, geniet, geniet. Het is super cliché, maar deze periode vliegt voorbij! Maak er dus iets van waar je met plezier op terugkijkt. En daar help ik je graag bij.

Foto’s: Unsplash.com