Zitten jullie na te denken over een bruiloft thema? Zien jullie zoveel moois, maar weten jullie het niet tot een passend thema te krijgen? No worries! In deze blog geven we je een aantal tips om een bruiloft thema te kiezen wat bij jullie past!

Waarom een thema?
Laten we eerst eens de vraag stellen waarom je een thema op je bruiloft wilt. Het meest logische antwoord op deze vraag is: omdat je bruiloft dan één mooi geheel wordt. Ook kun je het zien als een verlengde van wie jullie zijn en wat jullie stijl is en daardoor maak je de bruiloft nog persoonlijker. Goede redenen dus om een bruiloft thema te kiezen! Maar hoe doe je dat nou? Wij geven tips!


Kies je voor een kleur? Laat dat bijvoorbeeld terugkomen in de kleding. Foto: Moniek van Gils Fotografie

Of in de accessoires van je bruiloft, zoals met dit blauwe servies. Foto: Anouk Fotografeert.

Tips om een bruiloft thema te kiezen

Maak een moodboard
Heerlijk als je creatief bent, maar ook als je dat niet bent is een moodboard makkelijk te maken. Iedereen kan dat, dus ook jij! Het is namelijk simpelweg allemaal plaatjes en foto’s, kleurenschema’s, ideeën en voorbeelden verzamelen en dat tot een geheel maken. Pinterest is bijvoorbeeld een handig platform om online al je ideeën te bewaren (daar vind je tal van ideeën, maar laat je niet omverblazen, in deze blog lees je waarom –> Column: Help, ik ben Pinterest-verslaafd door mijn eigen bruiloft!). Heb je zin in fysiek knippen en plakken? Verzamel tijdschriften of print plaatjes uit. Hanteer je een kleurenschema? Ga naar een bouwmarkt en verzamel daar kleurstaven, super handig!

Door het maken van een moodboard krijg je goed inzicht in wat jullie mooi vinden. Je verzamelt tenslotte plaatjes die je aanspreken en daarom goed bij jullie passen. Zoek daar een passend thema bij en voila, de basis voor de bruiloft is gelegd.

Houd rekening met het seizoen (of andersom natuurlijk)
De natuur en de bijbehorende seizoenen kunnen een bron van inspiratie zijn. Wil je bijvoorbeeld in de zomer trouwen? Dan past een ‘beach-wedding’ of een ‘festival-bruiloft’ heel goed. Houden jullie van donkere kleuren, zoals okergeel of flessengroen? Plan je bruiloft in de herfst, moet je eens kijken hoe prachtig de natuur dan is en goed matcht met die kleuren. Dat wordt wel duimen voor droog weer, alhoewel, in Nederland weet je het in elk seizoen eigenlijk nooit…

Neem jullie interesses/hobby’s eens onder de loep
Je wilt je bruiloft natuurlijk zo persoonlijk mogelijk maken en dicht bij jezelf houden. Je interesses en hobby’s zeggen veel over jezelf en iedereen heeft ze! Is een van jullie een boekenwurm? Doe er iets mee! Bijvoorbeeld een stapel boeken als bruidstaart, of een enorme gevulde boekenkast op jullie trouwlocatie als styling. Houden jullie beide van reizen? Een perfecte uitgangspunt waar je creatieve dingen mee kunt verzinnen. Laat jullie trouwkaart bijvoorbeeld in de vorm van een vliegticket ontwerpen. Genoeg inspiratie te halen uit jullie interesses en hobby’s dus!


Dit bruidspaar koos voor een bijzondere festivalbruiloft… Styling door Myrthe regelt het en foto door FOR LOVE WE LIVE.

Een Halloween thema kan natuurlijk ook! Foto: Madam Poppy.

Bezoek trouwbeurzen

Een gezellig dagje uit en ook nog eens een bron van inspiratie, de perfecte combi. Een trouwbeurs is een goede gelegenheid om rond te snuffelen en te ontdekken wat er allemaal op de markt is.

Toffe trouwbeurzen op een rijtje (klik op de link om te zien waar en wanneer de beurzen zijn):

Huur iemand in voor de bruiloftstyling
Hebben jullie na deze tips nog steeds geen idee hoe je het allemaal moet aanpakken, weet je wel een thema, maar weet je niet hoe je dit op poten moet zetten of wil je het allemaal aan iemand overlaten? Dat kan! Je kunt iemand inhuren om jullie hele bruiloft te stylen in jullie gekozen thema. Houd er wel rekening mee dat niet ieder stylingsbedrijf jullie thema kan organiseren.

In bovenstaande tips zit trouwens geen bepaalde volgorde hoor. Ook zal niet alles werken voor jullie bruiloft, dus pik er dingen uit waarvan je denkt dat het jullie helpt. Succes!

Coverfoto: Melissa Milis