Heb jij ook het gevoel dat je moet afvallen voor je bruiloft? Of dat je uiterlijk super belangrijk is als je gaat trouwen? Dan is dit interview met Megan, a.k.a. Bodyposipanda, voor jou…

Afgelopen dinsdag werd de Nederlandse versie van het boek Body Positive Power van Megan (oftewel @bodyposipanda op Instagram) gelanceerd met een Body Power feestje! En wat een feest was het… Zoveel herkenning, zoveel kwetsbaarheid, zo’n goeie sfeer… Maar het leukste kwam de dag erna, op woensdag mocht ik Megan namelijk interviewen! Een droom die uitkwam.

Ik volg Megan al een poos op Instagram, en daar deelt ze een prachtige boodschap van body positivity. Oftewel, houden van je lichaam in elke vorm en/of maat, vieren dat we allemaal anders zijn, en dat dit juist heel erg mooi is. En wanneer voel je die druk in je leven om af te vallen even heel extreem? Precies. Als je gaat trouwen… Daarom vroeg ik haar het hemd van het lijf over afvallen voor je bruiloft, en leren om van je lijf te houden. Lees het, en scoor daarna direct haar boek, want het gaat je leven veranderen. I promise!

Marit: Toen ik ging trouwen was ik ineens weer onzeker over mijn handicap, ‘ik ga niet perfect zijn op mijn bruiloft’. Waarom hebben we de behoefte om perfect te zijn op onze trouwdag?

Megan: ‘Ik heb het idee dat de trouwbranche een soort dieetindustrie ‘on steroids’ is. Het is echt nog tien keer meer onzekerheden… En zoals altijd, draait het ook hier weer om geld. Er wordt zoveel geld verdiend aan afvalplannen voor je bruiloft, of bruiloft bootcamps… Er is gewoon veel geld te verdienen door vrouwen eigenlijk onzeker te pesten, zeker in een kwetsbare tijd in hun leven. Het is een beetje hetzelfde als vrouwen net een baby hebben gehad, dan zijn ze zo kwetsbaar. We voelen ons in dat soort periodes minder goed over onszelf, en dat is waar bedrijven dan op gaan inzoomen… ‘Wij kunnen nu geld aan je verdienen! Daar komt bij dat we ook nog steeds maar een zelfde beeld zien van een bruid, de norm is dat je wit en dun bent als je gaat trouwen, en daarom is het ook zo goed dat jij bijvoorbeeld een ander beeld ook laat zien. Dat is denk ik ook de enige manier om dat beeld te veranderen, dat we laten zien dat je gelukkig kunt zijn, en verliefd en een fantastische trouwdag kunt hebben, wat voor lichaam je ook hebt.

Marit: Ik voel ook wel een verantwoordelijkheid om dat andere beeld te laten zien. Als jong meisje zag ik al geen mensen die op mij leken in magazines of op tv, dus ik voel me echt vereerd dat ik nu dit platform heb, en kan laten zien waar ik in geloof! Ik heb deze positie waarin ik best wat aanstaande bruiden bereik, en daarmee voel ik dus ook wel dat ik ze iets anders wil meegeven dan altijd datzelfde plaatje van maar een lichaamstype.

Megan: Nou precies!

Marit: Ik ben benieuwd wat volgens jou de grootste leugen is over afvallen voor je bruiloft…

Megan: Oh, de grootste… er zijn er zoveel! Maar ik denk het idee dat je er niet uit zou kunnen zien als jezelf op je bruiloft. Je hebt dit lichaam al je hele leven, je aanstaande is verliefd op wie jij nu bent, met deze maat, maar dan moet je er ineens anders uit gaan zien op je trouwdag?! Het lijkt wel alsof het er bij bruiloften om gaat dat je bekeken gaat worden, over wat anderen van jou als bruid vinden, hoe je eruit ziet, wat voor jurk je draagt, hoe je haar zit, de bruid wordt bijna een soort object waar anderen hun goedkeuring over moeten geven. En dat is bullshit, dat is echt enorme bullshit! Je verdiend het om als mens, als volledig mens, aanwezig te zijn op die dag, om alles te ervaren en om een fantastische dag te hebben hoe je er ook uit ziet. Je bent er niet om andere mensen blij te maken, of om opmerkingen over je uiterlijk te krijgen.

Marit: Oke, dat klinkt allemaal heel goed, maar hoe doe je dat? Hoe laat je het gevoel los dat het om een soort show gaat? Of dat je eruit moet zien als een model?

Megan: Ik denk dat we het gesprek rondom trouwen moeten veranderen. Kijk, ik doe het ook nog steeds hoor! Als een vriendin gaat trouwen, dan vraag ik ook wat voor jurk ze wil en hoe ze haar make up en haar gaat doen… Maar we zouden een ander gesprek kunnen voeren. ‘Wat zou je gelukkig maken op die dag? Wanneer voel je je het meest geliefd?’ Dat zijn veel belangrijker vragen dan ‘hoe doe je je haar?’. Uiteindelijk gaat het om de reden waarom je iets doet, de intenties. Dat is sowieso natuurlijk met make up en mode, doe je het voor jezelf, omdat je er zelf blij van wordt? Of heb je het gevoel dat je dat MOET doen om waardevol te zijn, om gezien te mogen worden.

Marit: We moeten dat dus eigenlijk weer terug gaan pakken, dingen doen voor jezelf, omdat jij er blij van wordt.

Megan: Ja! Maar dat is ook ontzettend moeilijk omdat we jarenlang andere dingen horen. Zeker als je denkt dat je bestaat voor andere mensen om naar te kijken. En dit klinkt misschien simpel, maar als jij ergens niet gelukkig van wordt, doe het dan gewoon niet. En als je ergens juist blij van wordt, of als het een creatieve uitlating is, doe het dan lekker! Besef je vooral dat je het niet nodig hebt.

Marit: Hoe zorg je ervoor dat je je niet shit voelt over je lichaam op je trouwdag?

Megan: Je moet je daar wel op voorbereiden in de maanden voor je bruiloft. Zorg er voor dat je ver weg blijft van bodyshame en de standaard trouwmagazines of de overdreven wedding-make-over tv programma’s. Dat is echt heel belangrijk! Vul in plaats daarvan je social media met allerlei verschillende soorten bruiden in alle soorten en maten, je weet wel, gewoon een verscheidenheid in menselijke wezens. Waar het eigenlijk op neer komt is dat je niet opgaat in de dieetcultuur tijdens het plannen van je bruiloft, en dat is niet eenvoudig, maar wel heel belangrijk. Veel bruiden hebben vaak niet eens door dat het een probleem is, omdat er zo normaal gedaan wordt over afvallen voor je bruiloft, maar dat is het niet! Dus begin eens met jezelf afvragen waarom we er zo over denken, en denk eens na over de oplichterij die er gaande is om geld aan onze onzekerheden te verdienen… En dat alles wat je hebt geleerd over dieten een grote leugen is! Klinkt eigenlijk best deprimerend he, haha!

Marit: Nee! Nouja, haha! Ik snap waar je het over hebt. Toen ik je boek las (Body Positive Power) was ik regelmatig in schock over de feiten die je daar beschrijft, en over alle leugens rondom dieten. Het is zo f*cked up!

Megan: Yes! That’s good! En dat is ook de reactie die ik graag wil hebben. Soms klinkt het als een soort conspiracy theory…

Marit: Ja, maar je boek zit zo goed in elkaar, en je kunt gewoon zien dat jij echt je voorwerk hebt gedaan, dat je hier heel goed over hebt nagedacht en daarnaast heb je ook overal in je boek verwijzingen naar alle onderzoeken die je noemt. Het is gewoon echt heel f*cked up… Ik wilde huilen, schreeuwen, en wat nog meer, haha! Het is echt bizar…

Heb je nog een laatste tip voor aanstaande bruiden?

Megan: Weetje, het plannen van een bruiloft is al stressvol genoeg zonder continu honger te hebben. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik was altijd super moody als ik op dieet was. Ik kon zomaar tegen iemand schreeuwen, was continu chagrijnig, ik kan het me gewoon niet voorstellen dat je dan ook nog een bruiloft moet plannen! Dat is het echt niet waard. Daar komt bij dat je mentale gezondheid zoveel belangrijker is dan hoe je eruit ziet op je trouwdag. Die is echt altijd belangrijker, dus geef daar prioriteit aan.

Marit: Oke, als afsluiter, hoe zou jouw bruiloft eruit zien?

Megan: Haha, sowieso heel kleurrijk! Iedereen zou zijn of haar hond mee nemen, en de dresscode is ook heel kleurrijk. Niemand mag in het zwart komen… Oja, en meerdere taarten natuurlijk…

Over het boek

Body Positive Power is het boek dat elke vrouw een keer in haar leven moet lezen. We zijn ervan overtuigd geraakt dat dik zijn slecht is en dat je alleen gelukkig kunt zijn door af te vallen. Maar Megan is hier om ons een ander verhaal te vertellen. Een verhaal dat je waarschijnlijk nog niet eerder hebt gehoord, en waarvan je regelmatig stijl achterover zult slaan… Ontzettend de moeite waard!

Disclaimer: In deze blog staan affiliate linkjes (als jij iets koopt via deze linkjes, krijg ik daar een klein percentage van). Meer weten over hoe ik geld verdien? Dat lees je hier.

 

Foto’s door Loïs Smit