Schrijfsters en vriendinnen Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen willen graag dat vrouwen lekker doen waar ze zelf zin in hebben. Daarom schreven ze deze liefdesbrief voor alle aanstaande bruiden (EN het boek ‘Damn, Honey’)!

Dit is een brief aan alle vrouwen, jongedames, lellebellen, wonder women, slettebakken, lipsticklesbo’s, geile donders, bitches en badasses die binnenkort de grote stap gaan zetten. Hup, zo dat huwelijksbootje in.

First things first: wat fan-frikkin’-tastisch dat je dit mee mag maken! Jouw relatie met iemand van wie je zielsveel houdt mogen vieren met een bruiloft. Gefeliciteerd!

Nu de dag steeds wat dichterbij komt zul je ongetwijfeld nadenken over allerlei Belangrijke Zaken. Wel of geen rijst en/of bloemblaadjes? Wanneer moeten die uitnodigingen eigenlijk de deur uit? Dat serviesgeld maar gewoon dokken of toch kiezen voor een servetje onder dat stuk taart? De ringen! Of tattoos? Of allebei?! De perfecte datum. Toch maar kijken op die veel te dure, maar o zo gorgeous locatie… Er gaat een wereld voor jullie open; een wereld vol grote vraagstukken. Plato’s werk is er niets bij.

Maar alsjeblieft, – en dit willen we je op het hart drukken – maak je toch vooral niet druk om je lijf en of dat lijf er wel mag zijn op de bruiloft. Want natuurlijk mag het er zijn! Dat lijf waar zielsveel van gehouden wordt. Met huid en haar. Hoe verleidelijk het ook is om die negatieve stemmetjes in je hoofd te geloven, TRAP ER NIET IN! Een dag in het middelpunt staan is namelijk alleen maar leuk als je behalve gek op die ander, óók gek bent op jezelf. En als er ook maar iets of iemand is die jou het tegenovergestelde wijs wil maken – en die iemand kan zomaar verstopt zitten in je eigen hoofd – dan is nu een mooi moment om zo hard mogelijk ‘OKEDOEI!’ te schreeuwen. Je kunt maar beter lachen om gedachten als: Maar wat nou als mijn flappen te zien zijn? Want… flappen? Mooi mens, mooie vrouw, dat is gewoon je lichaam! Niemand zal denken: hè gets, hangt daar nou een flap? NIEMAND! Maar wat jouw vrienden én familie wel zullen denken:

  • WOWSHIT wat een prachtig stel mensen!
  • Kijk nou hoe gelukkig ze zijn!
  • Hoe lang duurt dit nog, ik moet plassen. (Grote kans dat jij dit zelf bent. Zo net na de ceremonie als er een horde mensen op jullie afstormt voor felicitaties.)


Illustratie van Mignon Nusteling

In plaats van je druk maken over alles wat volgens jou het daglicht niet kan verdragen en al he-le-maal niet op foto’s terecht mag komen, kun je je beter richten op de lichamelijke dingen waarop je die dag sowieso kunt rekenen. Je stembanden bijvoorbeeld, die het mogelijk maken om heel hard ‘JA!’ te zeggen tegen de liefde. De adrenaline en endorfine die je lichaam volop zal produceren. Dat resulteert misschien in een trillend handje hier en een kleine nervous breakdown
daar, maar tegelijkertijd óók in dat ‘on top of the world’-gevoel waar helemaal niets tegenop kan. Je ogen die bijna uit elkaar zullen spatten van verliefdheid zodra de ander voor het eerst in vol ornaat voor je staat. De bijbehorende traanbuizen, natuurlijk, die hun uiterste best zullen doen doen om mascara en andere make-up weg te spoelen. En verder alle bodily functions die komen kijken bij het nachtelijk vertier. We noemen een dansje, we noemen een stomende sekspartij (nee grapje, waarschijnlijk vallen jullie in no time uitgeput in slaap, maar ook dát is een pracht van een lichaamsfunctie, niet waar?). Wat geweldig dat je alles zo intens kunt voelen. Feel all the feels!

Oftewel, jij lieve, mooie, leuke, slimme prachtvrouw… mocht er ook maar een héél klein stemmetje het wagen de grote dag voor jou te verpesten, al is het maar met minimaal gestamel om een of ander sullig lichaamsding, scheld dat stemmetje dan verrot en denk dan nog eens aan al die mooie dingen die we hierboven beschreven. Loop trots, met rechte rug en vooral heel veel liefde naar dat mooie mens toe waar jij mee mag trouwen.

LET LOVE RULE!

Marie Lotte en Nydia

Meer lezen? Marie Lotte en Nydia schreven een positief pleidooi om te doen waar je zelf zin in hebt: ‘Damn, Honey’. Een aanrader voor iedereen! 

Coverfoto: Hind Mari