Trouwen op het water in zelfgemaakte huisjes, je familie en vrienden in bootjes om je heen, en een drijvend cafë. Het kon allemaal bij deze originele bruiloft!

Waarom hebben jullie besloten om te trouwen?
We wilden graag ons samenzijn vieren en een herinnering creeren voor de toekomst. Ook was het voor ons belangrijk onze familie en vrienden bij elkaar te brengen omdat ze overal ter wereld wonen en dit dus nog nooit was voorgekomen. Een mooie herinnering die we altijd bij ons zullen dragen. Dat wilden we graag in een avontuurlijke festival sfeer doen en daarom hebben we dit weekend omgedoopt in Ferns & Waves.

Hoe heb je je trouwjurk gevonden? Welke jurk is het?
Ik was op zoek naar een minimalistische jurk met mooie details in boorduurwerk of kant. Daarom kwam ik eerst uit bij vintage jurken maar na er een aantal gepast te hebben voelde ik toch geen connectie. Uiteindelijk ben ik, toen ik bij mijn familie in St. Petersburg op bezoek was, opnieuw op zoek gegaan. Een aantal vriendinnen van me raadden me de ontwerpster Galina Dzhurik aan. Ik ben langs geweest en nog voordat ik een week later terugvloog naar Nederland was het haar gelukt om de jurk klaar te hebben.

Wat was je favoriete onderdeel van de bruiloft?
De ceremonie op het meer! Het was een hele bijzondere ervaring voor zowel ons als de gasten. Iedereen ging in het donker het water op en wij kwamen achter de gasten aan. Het was super om naar beneden naar het water te lopen en de gasten al bij ons drijvend cafe of het platform met de muzikanten te zien en horen genieten. Nadat we weer terug waren op het land, van ons champagne ontbijtje hadden genoten en weer wakker werden in ons huisje leek het allemaal een geweldige droom, was het echt gebeurd? Dat maakte het nog magischer!

Ben je ergens heel zenuwachtig over geweest? En viel dat uiteindelijk mee of tegen?
Ik was heel nerveus over hoe het zou gaan omdat we alles zelf georganiseerd hebben en tot op de laatste dag bezig waren en niet definitief wisten hoe de locatie er uit zou zien. Uiteindelijk vertrouwden we de vriendinnen die het samen met ons georganiseerd hebben. En toen we uiteindelijk het resultaat zagen overtrof het alle verwachtingen. Ze hadden er ook zoveel bloed, zweet en tranen in gestopt. Je ziet dat het met liefde is gemaakt.

Wat vond je van het plannen van een bruiloft?
Heel zwaar:) We zijn er toch maanden bijna elke dag mee bezig geweest en met name het maken van de vele keuzes levert soms veel stress op. We hebben allebei een sterke mening over wat we willen en zitten erg op de details. Daarom wilden we het niet outsourcen maar volgens onze eigen visie maken samen met onze vriend(inn)en. We zouden het graag vaker doen want hoe moeilijk het ook was, het was het allemaal dubbel en dwars waard!

Waar hebben jullie op bezuinigd? En waarop juist niet?
Uiteindelijk wil je natuurlijk nergens op bezuinigen want dit is de dag, of in ons geval het weekend, waar je het voor doet. Het draait dus om het maken van slimme keuzes. Zo hebben we door de bruiloft met onze vrienden en vriendinnen te organiseren minder uitgegeven dan met een planner maar er meer uitgehaald. Er waren bijvoorbeeld leuke workshops, een vriendin van mij zong het openingsnummer en hebben mijn vriendinnen Zane en Daniela echt iets bijzonders gemaakt van de aankleding. Dat maakte het voor ons heel persoonlijk. De meeste zaken kosten nu eenmaal geld, verlies je budget niet uit het oog en zorg dat je weet waar je voor kiest. Vraag diverse offertes op, proef bijvoorbeeld het eten en ontmoet de mensen die je gaan helpen.

Waar komt de versiering en aankleding voor jullie bruiloft vandaan?
De tenten en platforms op het water zijn ontworpen door onze vriendinnen en door lokale timmermannen gebouwd. Een van de timmermannen keerde overigens op de avond van het feest terug als politieman om te vertellen dat de muziek echt uit moest, haha! De bloemen hebben we geimporteerd zodat we volledig vrije bloemkeuze hadden. Bovendien was zo ook meer mogelijk omdat we geen Oost-Europese bloemenprijzen betaalden:) Daarnaast hebben we tafeldecoratie overal en nergens vandaan gehaald. De locatie zelf had verder niet veel nodig, het was al zo mooi van zichzelf dat het zonde zou zijn om er teveel aan te decoreren. We hadden als detail ook nog een oude sovjet bus gehuurd om onze gasten op te halen om direct de sfeer van een gezellig avontuur neer te zetten.

Heb je nog een gouden tip voor aanstaande bruiden?
Calm down:) Als iets niet gaat zoals je wilt omarm het dan, uiteindelijk zijn dat de leuke, ontroerende of mooie dingen die iedereen onthoudt.

Accepteer ook geen nee als het geboden alternatief niet is wat je wilt, denk mee met de leverancier hoe je toch iets kan maken zoals je wilt. Zo vonden wij alleen hele lelijke feesttenten om te huren en konden we door creatief te zijn voor hetzelfde bedrag tenten op maat maken.

Lijstje van vendors:
Fotograaf: Melissa Milis
Videograaf: Artem Ditkovsky
Trouwjurk: Galina Dzhurik
Sieraden bruid: PD Paola
Schoenen bruid: Manfield
MUAH: Aija Udentina
Pak bruidegom: Cafe Costume
Overhemd: COS
Schoenen bruidegom: Pairs in Paris
Trouwringen: Werkplaats Marlies
Muziek ceremonie: Dagamba
Zangeres: Nanka
Styling & decoratie: Zane Priede en Daniella Treija
Locatie: Mežezera stāsts
Catering: Austra
Bruidstaart: Mary Cuisine