Voor veel bruidsparen is het een flinke puzzel: hoe gaan we de dagplanning van onze bruiloft doen? In deze blog veel tips en varianten!

Er is in Nederland een beetje een standaard beeld van een dagplanning van een bruiloft. Je begint met aankleden (uiteraard), misschien een ‘first look’, om vervolgens met je fotograaf foto’s te gaan maken. Dan de trouwceremonie, taart, en een gezellige middag. Dan volgt het diner, een eventuele kerkdienst, een receptie en een feest. Maar eigenlijk is er in dit hele riedeltje maar een ding dat echt moet: trouwen voor de wet. De rest? Dat is er stiekem een beetje zo ingeslopen, maar is absoluut niet hoe jullie je dagplanning moeten maken! Maar hoe dan wel?

Wat moet echt in je dagplanning?

In Nederland is de enige verplichting die je hebt; trouwen voor de wet. Hoe je dit inricht is helemaal aan jou. Het kan tegenwoordig zelfs aan de balie in het gemeentehuis… Misschien niet zo romantisch, maar uiteindelijk is het ook alleen maar een formaliteit. Hoe jullie bijvoorbeeld je geloftes naar elkaar willen uitspreken, dat is helemaal aan jullie! Dat hoeft echt niet in een ‘standaard’ ceremonie in het stadhuis.

En wat kan er allemaal nog meer?

Eigenlijk is er ZO veel ruimte om er een toffe dag van te maken! Mijn advies? Ga het idee van een bruiloft eens helemaal loslaten. Denk na over een dag (of dagen) met je vrienden en familie, en wat zou je dan het liefst samen met hen gaan doen? Een weekend weg? Of bowlen? Naar een escaperoom? Of een festival? Of houden jullie enorm van de natuur? En ga je samen een flinke wandeling maken? Of misschien is een kookcursus wel helemaal jullie ding… Of een trip op kamelen door de woestijn… Echt waar, alles kan gewoon! Ik kan het niet vaak genoeg zeggen! Je hoeft he-le-maal niets!

En dus kun je er een dag van maken die helemaal bij jullie past. Die natuurwandeling bijvoorbeeld? Maak hem naar een prachtige plek in het bos, waar jullie vervolgens de liefde aan elkaar beloven in een intieme ceremonie. Of organiseer een festival en maak een groot feest van jullie liefde.

Geen fan van feesten? Je kunt ook de focus leggen op een uitgebreide lunch en na de lunch afscheid nemen van je gasten. Het is jullie dag, dus alles mag! (En dat rijmt, zodat jullie het extra goed onthouden, haha!)

Wat ik vaak ‘mis’ zie gaan…

Je hebt samen goed nagedacht over het menu wat jullie aan de gasten gaan serveren. Zijn favoriete hoofdgerecht, en jouw favoriete dessert. Maar als jullie eenmaal aan de dinertafels zitten is er ineens haast! Waarom? Omdat de kerkdienst al bijna moet beginnen! Het leek in de dagplanning allemaal precies te kunnen, maar ruimte voor onverwachte situaties? Die is er niet. En dus schrokken jullie nu ineens die heerlijke maaltijd naar binnen…

Een ander voorbeeld: de bruid begint om 6 uur in de ochtend met aankleden. Lekker vroeg, want dat is wel zo ontspannen. Maar een bruiloft is ontzettend druk, het is echt genieten, maar slurpt ook energie! En dus drinken jullie 1 drankje bij de bar die is afgekocht voor de hele avond, maar zijn jullie te moe om echt van het feest te genieten… Zo jammer!

Mijn favoriet: een dagplanning met meerdere dagen

Een bruiloft kost veel geld. En ik zie zoveel stellen die vervolgens door die dag heen rennen en vliegen, zo jammer van al die moeite! En dat terwijl je er juist volop van zou moeten genieten, in een warm bad van liefde (ja, heeeerlijk cheesy, haha!). Wil je graag alle onderdelen die bij een ‘echte’ bruiloft horen? Dan geef ik je nu mijn ultieme tip: plan het op meerdere dagen. Hoe? Trouw bijvoorbeeld gratis in je gemeentehuis, op een andere dag organiseer je een uitgebreide ceremonie met jullie eigen geschreven geloftes, en op nog een andere dag organiseer je een feest voor alle vrienden, verre kennissen en achterneven en nichten.

Een andere optie? Een paar dagen weg met een kleine groep gasten. Veel meer tijd, want je kun alles nu verdelen over een weekend. En daarnaast heb je nog een voordel: een intieme groep betekent ook meer persoonlijk contact met je gasten, en dat is super fijn.

Kortom; genoeg om over na te denken. Maar neem hier echt even de tijd voor! Want als het goed is trouw je maar een keer… Dus wel zo leuk om het goed te doen.

Meer lezen over je dagplanning? Check ook deze blog.

Foto’s: Unsplash.com