Je honeymoon… na een periode van (bizar) drukke maanden staat na je trouwdag ineens ook je huwelijksreis voor de deur. Je hebt samen plannen gemaakt, alles uitgeplozen wat je graag wilde. Maar hoe weet je van tevoren waar je behoefte aan hebt tijdens je huwelijksreis? In deze blog deel ik mijn ervaringen en geef ik je dé tips die ik zelf graag vooraf had gekregen om te kunnen genieten van die gedroomde honeymoon.

Het ene stel gaat op wereldreis, de ander op zonvakantie of, als het geld op is, kan er nog net een low-budget city-trip vanaf. Van tevoren denk je na over hoe lang en waar je op huwelijksreis wilt en stel je prioriteiten qua budget en de lengte van je reis. Daarmee beginnen de verwachtingen. Toen wij op huwelijksreis gingen, wilden we graag naar Corsica. We waren daar al eens geweest in de zomer een paar jaar daarvoor en wat was dat romantisch! Op honeymoon ga je maar 1 keer dus het moest wat mij betreft fantastisch zijn. Ik zag het precies voor me.

Uiteindelijk bleek dat de huwelijksreis anders verliep dan dat we bedacht hadden en zou ik het achteraf anders gedaan hebben. Misschien heb jij ook wel een plaatje in je hoofd van hoe jullie honeymoon eruit moet komen te zien. Maak daarbij vooral gebruik van mijn ervaringen en deze tips bij het plannen van je huwelijksreis.

Vakantie,-reizen,-strand,-zon,-zee
Foto: Shutterstock

1. Neem genoeg vakantiedagen op want je bent bekaf

Echt, Joop en ik waren allebei bekaf na onze bruiloft. En dan bedoel ik niet een beetje vermoeidheid die na een paar dagen bijslapen wel weer verdwenen is, we waren uitgeput. Dat zat ‘m niet alleen in die ene trouwdag met alle overweldigende indrukken en emoties, maar vooral in de periode naar de bruiloft toe. Maanden waarin we onze trouwdag hebben voorbereid, gevuld met alle nodige geluk, stress en tranen die erbij horen. En o ja, we waren een paar maanden daarvoor ook nog verhuisd, terwijl werk, het sociale leven en al die dingen ook gewoon doorgaan. Dus toen dat allemaal achter de rug was, waren we uitgeteld. En dit is precies wat ik van heel veel stellen terughoor. Wij waren heel erg toe aan minstens drie weken vakantie, of liever nog: vier!

bijslapen bruiloft bed poes kat huwelijksreisFoto: Linh Nguyen/Unsplash

2. Vertrek pas een paar dagen na je bruiloft op huwelijksreis

Om die eerste vermoeidheid er alvast een beetje uit te slapen, had ik het heel fijn gevonden om nog een paar dagen thuis te zijn gebleven voordat we het vliegtuig naar Zuid-Frankrijk hadden gepakt. Joop werd door alle vermoeidheid de eerste 5 dagen van onze honeymoon ziek. Je kent dat wel. Dat je al tijden onder druk staat en dat alle spanning er dan uitkomt, precies op het moment dat je gaat ontspannen. Prima natuurlijk, maar wel zonde als je dan op huwelijksreis bent. Dus ik zou lekker een paar bij-slaap-dagen plannen na je trouwdag en dit ons niet nadoen.

huwelijksreis strand bruiloft strandbruiloft honeymoon beach weddingFoto: Henri Meilhac/Unsplash

3. Maak tijd om na te genieten van je bruiloft

Als je toch aan het niets-doen bent, kun je samen ook lekker nagenieten van de bruiloft. Er gebeurt zoveel op die ene dag. Je ziet onwijs veel mensen. Stuk voor stuk komen ze voor jullie omdat ze jullie dierbaar zijn. Je spreekt ze allemaal. Je krijgt cadeaus, bijzondere woorden, je ziet er allebei mooi uit, je belooft elkaar trouw voor de rest van je leven (ja dat is nogal wat) en er komen regelmatig emoties om de hoek kijken. Pfff… genoeg om nog dagen over na te praten en het samen opnieuw te beleven.

huwelijksreis naar marokko riad YasmineFoto: Riad Yasmine

4. Plan ontspanning én zon als je dat nodig hebt

Omdat je zelfs na een paar bijslaapdagen nog wel wat extra ontspanning kunt gebruiken tijdens je huwelijksreis, is het handig om van tevoren goed na te denken wat voor jullie de beste vorm van ontspanning is. Voor mij is zon bijvoorbeeld een belangrijke factor. Toch gingen we de laatste week april en de eerste week mei naar Corsica. Het weer was helaas niet zonnig, het was winderig en koud, terwijl wij nog dat zonnige zomerse Corsica in ons hoofd hadden zitten. Dat pakte dus anders uit. Maar denk ook aan andere factoren waardoor je kunt ontspannen, zoals natuur versus stad, luieren versus actief zijn, en lekker knus op je eigen stekkie koken en met z’n tweeën eten (waar ik heel blij van wordt) of juist zo vaak mogelijk uit eten in een restaurant (al of niet op een All-inlcusive resort). Iedereen ontspant op zijn eigen manier. Wel handig als je reislocatie daarop afgestemd is.

myanmar thailand huwelijksreis honeymoonFoto: Nicole Kolkman Photography

5. Plan niet te veel nieuwe indrukken; misschien die wereldreis beter een jaartje uitstellen?

Je honeymoon lijkt het perfecte moment om eindelijk samen die wereldreis te maken waar jullie al zo lang van gedroomd hebben. Maar om na je bruiloft direct een reis te plannen met heel veel nieuwe indrukken is wellicht wat veel. Je bent vooraf uitgebreid bezig geweest met het plannen van je bruiloft en het is tof om aan je trouwdag en alle indrukken van die dag een hele mooie herinnering over te houden. Door er direct een reis met heel veel nieuwe indrukken achteraan te plannen, wordt de herinnering aan de bruiloft direct naar de achtergrond gedrukt. Best jammer natuurlijk! Maar hey, als je 1 jaar getrouwd bent, kun je dit ook heel goed vieren met die wereldreis;) Kun je ondertussen nog mooi een jaartje doorsparen…

huwelijksreis stel hand arm strand honeymoon beach coupleFoto: Jenn Richardson/Unsplash

6. Stel je verwachtingen bij als het nodig is

Ik ben een type dat best wel grote verwachtingen kan hebben en dan vind ik het moeilijk om die bij te stellen. Natuurlijk was ik teleurgesteld toen we eindelijk op het door ons gedroomde, romantische Corsica zaten in een appartementje met Joop ziek op bed en buiten de donkere, koude wolken die zich samenpakten recht boven ons balkon. Ik had het me anders voorgesteld en daar deed ik mezelf geen plezier mee, maar ook Joop niet. De situatie komt zoals het komt. Tijdens het plannen van je honeymoon kun je niet alles overzien. Neem elke dag zoals het komt. En als het moment daar is, maak je er het beste van. Gelukkig hadden we ook ons favoriete bordspel ingepakt en hebben we uiteindelijk 10 dagen Kolonisten van Catan kunnen spelen :)

Lees ook

Tips voor de huwelijksnacht
Ik ga op huwelijksreis en ik neem mee
Waarom een huwelijksreis naar Marokko heerlijk is!
Drie originele huwelijksreis bestemmingen
De heerlijke, winterse huwelijksreis van Maud en haar man; wintersport!
Glamping als huwelijksreis; een romantisch idee!
Huwelijksreis top 5: glamping
Huwelijksreis top 6: zon, zee en strand

En om vast bij weg te dromen om een grote reis te maken als je 1 jaar getrouwd bent :)
Huwelijksreis naar Fins Lapland
Op huwelijksreis naar Japan: bijzonder divers!
De perfecte huwelijksreis voor avonturiers: Myanmar en Thailand
Onvergetelijk mooi: een huwelijksreis naar Vietnam!
Een huwelijksreis naar IJsland is magisch
Tips voor een bijzondere huwelijksreis naar Sri Lanka
Nu nog snel doen: een huwelijksreis naar Cuba!

Cover foto: Frank Park (Unsplash)