Om de huwelijksnacht hangt iets magisch. Noem alleen al het woord huwelijksnacht en hordes vrouwen krijgen spontaan vlinders in hun buik. Toch bleek vorig jaar uit onderzoek dat de huwelijksnacht in de meeste gevallen flink tegenvalt. De hoogste tijd om daar verandering in te brengen.

In ons hoofd is de huwelijksnacht fantastisch. Maar als je er even over nadenkt is het best logisch dat de huwelijksnacht vaak tegenvalt.

1. Je bent allebei bekaf

Hallo! Je hebt net een van de intensiefste dagen uit je leven achter de rug. Emotionele hoogtepunten, heel veel lieve mensen die je aandacht hebt gegeven, je bent vroeg opgestaan, om je vervolgens  in een druk programma te storten. Misschien heb je aan het eind van de dag een glaasje meer op dan goed voor je is. Niet echt gek dat de seks dan tegenvalt of zelfs helemaal niet doorgaat…

Wat te doen:
–   Spreek van tevoren samen af hoe belangrijk  je het vindt dat jullie ‘huwelijksnacht’ direct volgt op jullie trouwdag. Tip: Je kunt ‘m ook een of twee nachten vooruit schuiven. Of als je meer een ochtendmens bent, naar de volgende ochtend.
–   Kiezen jullie voor een fijne huwelijksnacht volgend op trouwfeest? Zorg dan in elk geval dat je niet te diep in het glaasje kijkt.

2. De verwachtingen zijn hoog

Ken je dat? Er wordt een feestje gegeven, iedereen gaat, dus je kijkt er al weken naar uit. Als het eenmaal zover is, dos je je flink uit en ga je met hooggespannen verwachtingen op pad. Eenmaal aangekomen valt het eerlijk gezegd een beetje tegen. Hetzelfde gebeurt bij een huwelijksnacht waar je een jaar lang naar uitkijkt. Je zet alles op alles om er iets geweldigs van te maken, maar het blijft gewoon een vrijpartij. Hoge verwachtingen kunnen de feestvreugde bederven, want als het leuk móet zijn, is het bij voorbaat al niet leuk meer.

Wat te doen:
–   Wees realistisch. Natuurlijk is het leuk om de huwelijksnacht iets extra’s te geven met mooie lingerie, kaarsjes, romantiek, een cadeautje of iets anders origineels. Maar besef wel dat het ‘gewoon’ seks blijft, iets dat je samen mooi maakt.

3. Work in progress

Het kan zijn dat (een van) jullie beiden nog maagd is, of weinig ervaring heeft met seks. Deze groep is niet groot in Nederland, maar wel degelijk aanwezig. In dat geval kan ik je aanraden je goed voor te bereiden op de seks. Punt 2 is voor jullie bijna altijd van toepassing, omdat het misschien iets is waar je al veel langer dan een jaar naar uitkijkt. Over seks wordt heel fantastisch gedaan en dat is het ook :) Maar in veel gevallen is seks iets wat beter wordt als je het vaker doet samen. Want je groeit niet alleen emotioneel steeds verder naar elkaar toe, seksueel gebeurt dat ook. Het heeft tijd nodig om de ander, maar ook jezelf seksueel te leren kennen en op elkaar ingespeeld te raken.

Wat te doen:
–   Praat samen over seks, jullie verwachtingen, hoogtepunten en teleurstellingen
–   Heb geduld
–   Oefening baart kunst :)

Cover foto: Shutterstock