‘Een weddingplanner neemt al het werk uit handen.’, ‘Een planner inhuren is veel te duur.’ Een aantal misverstanden over het inhuren van een weddingplanner die ik even uit de wereld wil helpen. In deze blog alles op een rijtje plus een aantal extra tips van onze leveranciers zelf!

Misverstand 1: Met de voetjes op tafel

Wat denk je: ‘ha mooi, ik huur een weddingplanner in en alles wordt voor me geregeld!’ ? Haal die voetjes maar van tafel, want het is en blijft jullie bruiloft en die horen jullie toch echt zelf vorm te geven. En dat is toch ook super vet? Jeanette van True Love wedding: ‘De weddingplanner gaat samen met het bruidspaar op zoek naar de juiste leveranciers, een trouwlocatie en vult samen met het bruidspaar alle details in. Daarbij verliezen ze het beschikbare budget niet uit het oog.’ Samen dus! En hartstikke fijn als je beide geen flauw idee hebt hoe je invulling aan zo’n bijzondere dag kan geven en waar je alle leveranciers vandaan kan halen.


Foto: Lieneke Smid Fotografie

Misverstand 2: Weddingplanner en ceremoniemeester zijn hetzelfde

Hoewel ze veel van elkaar weg hebben is een planner niet precies hetzelfde als een ceremoniemeester. De planner helpt en begeleidt in de maanden naar de bruiloft toe. Een ceremoniemeester houdt het tijdspad op de trouwdag zelf in de gaten. Wat overigens heel fijn is, want zo hoeft je zus of zwager niet te stressen en kan hij/zij zorgeloos genieten van jullie bruiloft. Stem met je planner af of hij/zij ook de ceremoniemeester gaat zijn. Een groot voordeel: ‘Niemand anders kent jullie draaiboek en wensen beter en dat maakt het heel fijn als jullie planner ook de rol van ceremoniemeester gaat vervullen’, oftewel Arlette van Proud Mary. Mocht je toch iemand anders als ceremoniemeester willen, dan raad ik je aan om duidelijke afspraken te maken wie welke taak op zich neemt.

In de blog Weddingplanners // Ceremoniemeesters lees je meer over de verschillen tussen deze twee. Lees ook even de blog: Ceremoniemeesters: wat mag je van ze verwachten? om te bepalen hoe jullie het gaan aanpakken.


Foto: Melissa Milis

Misverstand 3: Een weddingplanner inhuren is te duur

Ja klopt. Maar ook niet. Haha! Naomi van Naoomevents: ‘Een weddingplanner lijkt best een uitgave en dat kan ook zo zijn, maar het bruidspaar bepaalt zelf welke werkzaamheden ze zelf willen doen en welke ze aan de weddingplanner willen overlaten. Of ze nu hulp bij de hele organisatie willen of alleen trouwadvies gedurende de voorbereiding of op de dag zelf. Daar zit nogal verschil in en daarom is het écht niet zo dat een bruidspaar een heel groot budget moet hebben voor het inhuren van een weddingplanner.’ Kijk, dat is goed om te horen toch?

Wat ook goed is om te weten is het volgende: ‘Realiseer je dat een planner een uitgebreid netwerk heeft van leveranciers (dat maakt zijn of haar bijdrage aan jullie trouwdag ook zo waardevol) en inzicht heeft op jullie budget van de bruiloft. Een planner weet als geen ander leveranciers voor te stellen die goed bij jullie én jullie budget passen. En hij/zij kan overigens ook zorgen dat de leveranciers onderling een goede match zijn. That’s when the magic happens!’, aldus Arlette van Proud Mary

Hebben jullie een beperkt budget waar jullie rekening mee moeten houden? Shiela van Waanzinnig Trouwen heeft hier een goeie tip voor: ‘Stel jezelf de vraag: Wat is voor jullie het belangrijkste element van de bruiloft? Welk onderdeel krijgt voor jullie de hoogste prioriteit? Maak vervolgens een lijstje van alle elementen van de dag en zet ze op volgorde van belangrijk naar minst belangrijk. Zo zie je waar je prioriteiten liggen voor het verdelen van het budget.’ Zo kun je beter bepalen waar je de weddingplanner voor wilt inzetten.


Foto: FOR LOVE WE LIVE

Misverstand 4: Ik heb geen controle meer over mijn eigen bruiloft

Jullie als bruidspaar bepalen helemaal zelf waarvoor je de planner in gaat zetten. Zo kun je dus ook zelf bepalen hoeveel controle jullie houden. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je niet aan het roer staat. Integendeel, het is en blijft jullie bruiloft en jullie ideeën en wensen staan voorop! Marjolein van BRUIST: ‘Het is niet zo dat je door een weddingplanner in te schakelen, zelf niet meer het plezier van het organiseren hebt. Je plant nog steeds je eigen bruiloft. Je kunt juist al je ideeën op tafel gooien en de weddingplanner gaat voor jullie aan de slag.’


Foto: Elise Drenthe

Misverstand 5: Alle weddingplanners zijn hetzelfde

Nope. Weddingplanners zijn ook gewoon mensen hoor. En ieder mens is uniek, dus ook in wat zij doen. Naomi van Naoomevents: ‘Elke weddingplanner is anders en heeft een eigen stijl. Ga dan ook op zoek naar welke stijl bij jullie past. En hiermee bedoel ik niet alleen het beeldmateriaal dat diegene laat zien, maar ook haar voorkomen (identiteit). Gaat deze weddingplanner bij jullie passen als persoon? Wat is haar werkwijze, voelen jullie je aangesproken tot haar netwerk?’ Dit zijn enkele aspecten die jullie jezelf moeten afvragen bij het uitkiezen van een planner. Het gaat tenslotte om de tofste dag van jullie leven!

Misverstand 6: Een weddingplanner zal wel weten hoe het hoort

In principe is dit waar. De planner heeft ervaring en is de expert. MAAR! Simone van Simweddings: ‘Durf af te wijken van ‘hoe het hoort’. Je kunt bijvoorbeeld  ’s avonds de ceremonie doen en daarna knallen met een topfeest of trouw een heel weekend met een selectief groepje mensen. Think out of the box!’ Een planner weet dan wel hoe het hoort, maar het is aan jullie als bruidspaar te bepalen welke tradities er voortgezet moeten worden en welke nieuwe ingeluid!


Foto: Ilka van Wieren

Dan nog even dit

Zo, de misverstanden zijn de wereld uit. Dan volgen hieronder nog een aantal gouden tips die ik jullie niet wilde onthouden.

Myrthe van Myrthe Regelt het – ‘Verdeel de taken naar aanleiding van jullie kwaliteiten. Je hoeft niet alles samen te doen. Werk op deze manier efficiënt samen aan dit ‘event’ en update elkaar 1x in de 2 weken. Zo hoeft het niet elke avond over de bruiloft te gaan en vind je het na een paar maanden nog steeds leuk om aan jullie dag te werken. Want hoe leuk het ook is, je wilt er niet elke dag mee bezig zijn.’

Eveline van Wedding Eve – ‘Check als bruidspaar altijd of de weddingplanner van jullie keuze een beroeps en/of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten, of zij/hij is aangesloten bij de branche organisatie BWPN en of het bedrijf een zakelijke rekening en algemene voorwaarden heeft. Het totale beeld zegt iets over de professionaliteit van de weddingplanner.’

Marjolein van BRUIST – ‘Het is jullie feestje! Houd je niet bezig met wat moet en hoort. Tradities kunnen mooi zijn, maar als het niet bij jullie past… het MOET niet! Trouw op jullie manier! Het enige wat belangrijk is; de liefde vieren & een officiële ceremonie (met jawoord).’

Coverfoto: Anne Lakeman

Meer lezen: