Tegen dierenleed, om gezondheidsredenen of voor een beter milieu; het zijn enkele redenen waarom steeds meer mensen kiezen voor een veganistisch eetpatroon. En als jij (of je partner) dagelijks kiest voor plantaardig wil je dit vast ook op je bruiloft. Voor veel van je gasten zal het wel onbekend terrein zijn. Hoe je daarmee omgaat lees je in deze blog.

Het verschil tussen vegetarisch en veganistisch

Steeds meer mensen eten bewust en kiezen voor minder vlees. Uit onderzoek is gebleken dat 41% van de Nederlanders hun vleesconsumptie heeft gehalveerd. Tien jaar geleden was dat een stuk anders. Je had als vegetariër weinig keus in de meeste restaurants en ook de supermarkten stonden niet vol met vleesvervangers. Dat is tegenwoordig anders, niemand kijkt raar op als je het hebt over vegetarisch eten. Bij veganisme is dat nog wel vaak het geval. Een veganist consumeert namelijk helemaal geen dierlijke producten. Dus geen eieren, geen melk en in sommige gevallen ook geen honing. Veganisme gaat niet alleen over eten er zijn ook veganisten die geen wol, zijde en andere kleding waar dierenleed van pas is gekomen dragen.

Jouw huwelijk, jouw wensen

Op het internet vind je veel verhalen over koppels die hebben geworsteld met het samenstellen van het menu voor hun veganitsiche bruiloft. Je wilt als veganist het liefst een plantaardig menu serveren, maar tegelijkertijd wil je de gasten tevreden stellen. Ik denk dat het belangrijk is om bij je overtuigingen te blijven. Want zou je bijvoorbeeld niet in een kerk trouwen omdat je gasten niet gelovig zijn? Je gasten tevreden stellen zal vast lukken als er veel keuze is, zoals met een buffet vol plantaardig lekkers of met heerlijke veganistische tapas. Eigenlijk kan je van bijna alles een veganistische versie maken. Dus verras je gasten met de mogelijkheden. Heb je een festival bruiloft? Denk dan aan veganistisch junkfood, iedereen lust toch frietjes? Maar ook taart en zoetigheid kan net zo smeuïg zijn zonder zuivel, dat bewijzen de Taarten van Jansen wel!

 veganistische bruiloft Foto: Taarten van Jansen

Deels een veganistische bruiloft

Is alleen één van jullie veganistisch? Kies dan voor een gevarieerd menu met veganistisch, vegetarisch, vlees en vis. Op die manier hebben jij en je partner beide wat wils. En als je kiest voor een samengesteld menu is het wel handig om met naamplaatjes aan te geven wat voor gerechten het zijn. Die naamplaatjes zien er bovendien erg leuk uit. Zeker als je ze in de stijl van jullie bruiloft laat maken. Onze Lievelingsleveranciers helpen je graag!

veganistische bruiloftFoto: Dan Counsel

Een veganistische trouwjurk

Als je naast het eten ook in je kleding let op dierlijke bestanddelen dan hoort een diervriendelijke trouwjurk er ook bij. Hoewel de meeste trouwjurken zijde bevatten, is steeds meer eco-vriendelijk kleding verkrijgbaar. Ook op Etsy kan je terecht voor vegan kleding, maar je kan natuurlijk ook een jurk laten maken. Je bepaalt dan zelf de stof en dan weet je zeker dat het goed zit. Je kunt ook kiezen voor een tweedehands jurk, deze bevat misschien wel zijde, maar je bent dan alsnog milieubewust.

Lekker bij jezelf blijven

Je hoeft je niet te verantwoorden voor je vegan bruiloft. Het is jouw dag en die mag jij naar wens invullen. De mensen die van je houden willen ook dat jij een droombruiloft hebt. Bovendien is het maar voor een dag, daar komt die stoere oom van je heus wel overheen. Het heeft echt geen zin om met je gasten te sparren over wat wel of niet op het menu komt, dat zou je normaal ook niet doen. En al die koppels die zich zorgen maakte over de reacties van hun gasten hebben uiteindelijk bakken vol positieve reacties gehad. Aan het eind van de dag wil je een bruiloft hebben die bij jou past en daar moet je vooral voor gaan.

Er zijn nog een hoop andere dingen waarmee je een veganisten bruiloft kan invullen. Van veganistische wijn tot aan een veganistische wensenlijst (en voor een beter milieu, een electrische trouwauto!). Heb jij zelf een veganistische bruiloft gehad? Hoe heb jij dat gedaan?

Lees ook:
– Hoeveel verschillende soorte bruidstaarten zijn er?
– Zoete inspiratie voor je bruiloft; de dag dat je alles mag eten wat je lekker vindt.

Coverfoto: Étienne Beauregard-Riverin