Laten we eerlijk zijn: niemand heeft les gehad over het hebben van een goede relatie. Dus in feite doen we allemaal maar wat. Je houdt van elkaar en dat is de basis, maar een goede relatie is hard werken en een relatietherapeut kan je daarbij helpen.

Op tijd in gesprek met een relatietherapeut

Er heerst een stigma op het bezoeken van een relatietherapeut. Daarnaast is er de misvatting dat je in een goede relatie geen hulp nodig hebt. Want je gaat toch naar een relatietherapeut wanneer het mis gaat? Maar eigenlijk is voorkomen altijd beter dan genezen en al helemaal als het gaat om je relatie. Laten we voorop stellen dat een relatie nooit perfect zal zijn. De illusie van perfectie kan je het beste zo snel mogelijk laten varen, anders staat het je relatie alleen maar in de weg.

Het is geen sprookje

Zij en jij zijn zielsverwanten, het is de liefde van je leven en jullie leefde nog lang en gelukkig. Wij vrouwen kijken teveel romantische films. Die we vervolgens op het echte leven projecteren. Alleen is het echte leven geen film en dat lang en gelukkig leven? Dat komt niet vanzelf, daar moet aan gewerkt worden, op sommige momenten zelfs keihard. Goede communicatie is van essentieel belang in je relatie en dat weten we eigenlijk allemaal. Tegelijkertijd is het ook het punt waar iedereen over struikelt…

Communicatie blijft een dingetje

Het blijft een dingetje, die communicatie verschillen tussen mannen en vrouwen, en dan met name in liefdesrelaties. Of het nou natuur is, of opvoeding er zit verschil in de manier waarop we communiceren. Wij vrouwen zijn over het algemeen gevoelsmensen, we praten graag over relaties en we willen begrepen worden. Als er een probleem is, willen we daarover praten. We kunnen het vaak moeilijk loslaten waardoor we er op werk ook mee zitten. De mannen gaan er anders mee om, die laten het los, totdat ze er weer mee te maken krijgen. Mannen zijn praktischer ingesteld ook wat betreft de communicatie, ze richten zich op het bieden van oplossingen. Alleen zitten wij vrouwen niet te wachten op oplossingen, maar willen we gehoord worden. Hierdoor ontstaan vaak botsingen. Hij bedoelt het dus echt goed als hij met voorstellen komt over hoe het beter kan, terwijl je net je hart op tafel hebt gelegd. Al heb jij waarschijnlijk veel liever dat hij eerst aandachtig luistert en aangeeft dat hij het begrijpt.

Een relatietherapeut helpt!

Een relatietherapeut kan jullie helpen om beter te communiceren en daarvoor hoef je echt niet te wachten totdat het geëxplodeerd is. Dat kan dus ook prima als alles goed gaat, maar je het gevoel hebt dat het goed zou zijn ter versterking van jullie relatie. We hebben allemaal wel irritaties en patronen die leiden tot ruzies die we vaak zelf niet herkennen. Het zijn vaak kleine dingen, maar ze leiden naar ruzies die dan vervolgens nergens overgaan. Ik heb zelf een relatie van acht jaar gehad, waarbij we veel te lang hebben gewacht met het oplossen van onze irritaties. Hierdoor weet ik dat ik in een nieuwe relatie veel harder zal werken voor dat lang en gelukkig leven en ik denk dat een relatietherapeut goed past in dat plaatje.  Heb jij ervaring met relatietherapie? En zou je het anderen aanraden?

Nog meer tips voor een lange en gelukkige relatie:
Weet jij waar ruzie vaak over gaat? Over niks! Lees hier waarom
– Wel of niet ruzie maken; waarom je dingen soms even moet laten gaan…

Foto: Josh Peterson