Krijg je nachtmerries van het idee dat je een daglang in het middelpunt staat? Dan is deze blog voor jou, want trouwen als introvert kan ook echt een feestje zijn!

Het is voor veel introverte bruidsparen nogal een dingetje: trouwen. Een dag lang in het middelpunt van de aandacht staan. En dus ben je er misschien wel maandenlang zenuwachtig over! Zelf heb ik nooit echt moeite gehad met aandacht (ik heb het jarenlang zelfs heeeerlijk gevonden, haha!), dus vroeg ik mijn volgers om advies. Hoe ging jij er als introvert mee om dat er zoveel aandacht voor je was? En wat zijn je tips voor andere bruidsparen? Dit zijn de tips die ik het meest hebt gehoord:

1. Kies voor jezelf

Dit is een tip die je eigenlijk sowieso op je bruiloft moet toepassen! Maar zeker als je het lastig vindt om veel aandacht te krijgen. Breekt het zweet je uit bij het idee van een openingsdans? Gewoon lekker niet doen! Of vind je het helemaal niks om persoonlijke trouwgeloften uit te spreken voor zoveel mensen? Doe dat dan lekker alleen met je aanstaande, of met een heel klein groepje mensen. Het is JULLIE bruiloft, en het is dus het allerbelangrijkst dat jullie ervan genieten.

2. Nodig niet teveel mensen uit

Kost het jou veel energie om een grote groep mensen om je heen te hebben? Kies er dan voor om dat even helemaal anders te doen. Kies heel bewust wie je bij welk onderdeel van de bruiloft wilt hebben. Isis: ‘Bij ons gingen de meeste gasten tussen 17 en 18 weer naar huis. Behalve een heel klein groepje van onze aller aller beste vrienden waar we s’avond mee op kroegentocht gingen’.

3. Iedereen daar is dol op je

Weet je wat zo leuk is aan trouwen? Jij maakt de gastenlijst. Jij kiest wie je er graag bij wilt hebben, en dus ken je iedereen! En iedereen kent jou. En nog meer dan dat: ze zijn dol op je! En dat is een heel bijzonder gevoel… Het zijn allemaal stuk voor stuk mensen die je graag ziet en die je er graag bij wilt hebben.

4. Probeer het los te laten

Jep, ik weet het. Dit is ontzettend moeilijk en stiekem een hele vervelende opmerking, maar bijna elke bruid die input gaf voor dit artikel kwam hiermee aan! Want het is gewoon echt zo… Die bruiloft is voorbij voor je het doorhebt, en met alle andere tips uit dit artikel hoop ik echt dat het je gaat lukken om te genieten. Jij bent het waard! En je bruiloft is het waard!

5. Wees jezelf

Je hoeft echt niet ineens iemand anders te zijn omdat je in een trouwjurk rondloopt. Ben jij iemand die altijd met een bierflesje in de hand staat? Lekker doen! Of zit je graag ergens op een bank de zaal te observeren? Ook lekker doen! Jij bent gewoon jij, maar dan in een awesome jurk. Niemand verwacht van je dat je ineens een of andere chique, zwierende prinses bent.

6. Plan spannende momenten aan het begin van de dag

Is er iets specifieks waar je zenuwachtig van wordt? De trouwceremonie bijvoorbeeld? Of de kerkdienst? Plan dit dan aan het begin van de dag! Als dat eenmaal gedaan is zal de rest van de dag een stuk leuker voor je worden.

7. Draag een outfit waarin je je lekker voelt

Een ontspannen bruiloft begint al bij de outfit die je kiest. Voel je alsjeblieft niet verplicht om een ‘standaard prinsessenjurk’ te kopen! Als jij in het dagelijks leven NOOIT lange, chique jurken draagt, waarom dan nu ineens wel? Een pak kan ook he?! En er zijn tegenwoordig ook zoveel opties voor fijne trouwjurken die wel bij je passen. Neem zeker even een kijkje bij mijn Lievelingsleveranciers, daar zitten echt prachtige jurken (EN pakken!) tussen.

8. Je bent met z’n tweetjes

En als het allemaal echt niet lukt… Bedenk je dan dat je er samen staat. Bespreek je angsten en spreek bijvoorbeeld een signaal af voor als het even teveel is (dit kan je eventueel ook met je ceremoniemeester doen). Neem even pauze van alle mensen (geloof mij, dat vind iedereen echt doodnormaal op een bruiloft!) en drink een glas champagne met z’n tweetjes in een kamer zonder mensen. Heerlijk!

Foto’s: Unsplash.com

Met dank aan deze getrouwde Instagrammers: @rschenkx , @melle.bouwhuis , @mariekevdmooren , @merelsmitfotografie , @llloef , @nandavdeijk , @marijtje_vanlieshout , @anniekvanmiddelkoop , @michelleschoenm , @annewil_h_v_b , @martine_geurtzen , @wildatheartbridal , @isissturtewagen .