Trouwjurken passen… bijna elke bruid kijkt er naar uit, want hoe vaak krijg je nou zo’n droomjurk aan? Zorg dat je je goed voorbereidt, dan wordt het een fantastische ervaring!

Ik weet nog goed dat ik mijn eerste afspraak bij een bruidsmodezaak had ingepland. Totaal onvoorbereid, en dus heb ik bijna alle beginnersfouten gemaakt! Ik vond het vreselijk… Het personeel was pusherig, de ruimtes druk en warm, en met meerdere afspraken op een dag werd ik helemaal gek. Ik kwam uitgeput thuis…

Om ervoor te zorgen dat jouw ervaring WEL een hele leuke gaat worden schrijf ik deze blog voor je. Bomvol met mijn persoonlijke tips, maar ook met die van de experts: mijn Lievelingsleveranciers.

Denk goed na over wie je meeneemt bij trouwjurken passen

Elk van mijn Lievelingsleveranciers vind andere dingen belangrijk, maar er is een punt waar ze het allemaal grondig over eens zijn: wees heel erg streng bij het uitnodigen van mensen bij het trouwjurken passen.

Tuurlijk, het is verleidelijk om zoveel mogelijk mensen mee te nemen en er een groot feest van te maken. Maarre… al die mensen nemen ook allemaal hun eigen mening mee. En dat is meestal niet heel ideaal. Jolanda van Maison la Mariée: ‘Soms heeft de bruid iemand mee die enorm de overhand krijgt in de meningen over de trouwjurk. Dat is zo jammer om te zien… en erg lastig voor de bruid. Heb je vriendinnen met een stevige mening? Maak dan afspraken met ze. Geef bijvoorbeeld aan dat als jij uit de paskamer komt jij als eerste zegt wat je van de trouwjurk vindt’.

Als je vriendinnen qua kleding een andere smaak hebben, dan is dat nog wel grappig, maar met je trouwjurk is dat toch een ander verhaal. En het is echt niet erg om maar twee mensen mee te nemen! Zeg desnoods dat je er van de bruidsboetiek niet meer mee mag nemen…

Laat je jouw trouwjurk met de hand maken, dan zijn er meerdere passessies nodig. Laura van Rooij: ‘Je keuze is dan al gemaakt, en dus kan je dan makkelijk vragen of je vriendinnen en/of familie mee willen’.


Foto: One Day Bridal

Wanneer moet je trouwjurken gaan passen?

Als je stressvrij wilt passen (en ja, dat wil je) zorg dan dat je ruim voor jullie trouwdatum al begint. ‘Wij adviseren om ten minste 6 maanden aan te houden tussen aankoop van de bruidsjurk en je bruiloft. Zo tackle je alle tijdrovende processen zoals levertijden en vermaken. Een maandje extra elimineert ook de stressfactor’, aldus Samira van Sam’s Bruidsboetiek.

Wil je een handgemaakte trouwjurk? Begin dan liever eerder met het plannen van een afspraak. Je hele trouwjurk moet nog met de hand gemaakt worden voor jullie trouwdag, en jouw jurk is natuurlijk niet de enige die gemaakt gaat worden… ;)

Neem de tijd en laat je niet opjagen

De fout die ik maakte? Meerdere passessies op een dag inplannen. Ik had geen idee dat het passen van trouwjurken zo intensief was! Maar er ligt natuurlijk ook wel wat druk op bruiden om DE jurk te vinden. Nienke en Bijtje: ‘Er komt veel op je af tijdens een passessie en je bent al snel twee uur bezig. Gun jezelf juist de rust om keuzes te maken. Maak een afspraak bij een winkel en laat het de week erop even bezinken. Het kiezen van een bruidsjurk is een PROCES, geef jezelf de ruimte om goed na te denken. Een goede specialist denkt graag met je mee, en zal je niet onder druk zetten om direct een besluit te maken!’

Ook Samira van Sam’s Bruidsboetiek is het daar mee eens, ‘naar onze overtuiging hoeft een bruid niet te worden geholpen bij het kopen van de trouwjurk, maar moet ze worden bijgestaan bij het uitzoeken en aantrekken van de trouwjurk die het beste bij haar past. De beslissing om over te gaan tot een aankoop is geheel aan de bruid zelf. Wanneer je merkt dat je gepusht wordt kun je er beter een nachtje over slapen en misschien nog wel een andere winkel proberen…’

‘Veel bruiden denken dat het leuk is om bij meerdere winkels op één dag te passen, maar daar komen ze eigenlijk altijd van terug…Na twee uur intensief passen is het vaak gewoon leuk geweest en ben je wat betreft nieuwe indrukken even verzadigd’,aldus Simone van La Bella Blanca.

Is je afspraak bijna voorbij? En heb je nog niet het gevoel dat je DE jurk aan hebt gehad? Bestel dan nog niets! Als een trouwjurk eenmaal besteld is, kan hij niet meer geannuleerd worden. Slaap er een nachtje over, dan weet je echt wel wat je moet doen!

De juiste voorbereiding

Draag je je haar los of vast? Of heb je daar nog niet over nagedacht? En wat ga je doen qua make-up? Voor het passen is het prettig om zo fris mogelijk te zijn. Even douchen in de ochtend en liever geen foundation, want dat kan op de jurk komen. En verder? Zorg voor huidkleurig, naadloos ondergoed en eventueel een strapless of plak BH. De meeste zaken hebben ze zelf ook, maar het is wel zo fijn om je eigen te dragen. Weet je al of je hakken of platte schoenen gaat dragen? Neem die alvast mee!

Het is verleidelijk om een enorm moodboard te maken met trouwjurken die je mooi vindt, maar probeer dit ook van tevoren vast wat los te laten. Je gaat echt de perfecte trouwjurk pas vinden op het moment dat je gaat passen.

Wat wel verstandig is om over na te denken is je budget. Laat dit duidelijk weten voor je gaat passen, op die manier zorg je ervoor dat je droomjurk niet ineens ver buiten je budget valt…

Laat het personeel van de bruidsmode zaak je helpen!

Al mijn Lievelingsleveranciers willen niets liever dan jou helpen om een trouwjurk te vinden die echt bij je past. En daar hebben ze jaaaaren ervaring mee! Geef ze dus de ruimte om jou te helpen met zoeken. Carla van Carla Couture: ‘Pas ook trouwjurken die je normaal gesproken niet zo snel zou kiezen, maar die de verkoopster adviseert. Het zal je verbazen hoe mooi je die gaat vinden!’.

Nienke en Bijtje: ‘We passen met de bruid zoveel mogelijk verschillende silhouetten en halslijnen zodat we de vorm vinden die het allermooiste staat. Ook de valling van de verschillende stoffen proberen we door verschillende jurken in verschillende stoffen te passen. Zo ontstaat de perfecte jurk!’

‘Probeer ook gewoon eens iets heel anders! Soms hebben bruiden een bepaald beeld voor ogen en houden daar heel sterk aanvast. Wanneer je na een aantal van dat type bruidsjurken nog steeds het gevoel hebt dat je iets mist… moet je wellicht gewoon eens radicaal van stijl veranderen. Zo kan je voor een bohemian trouwjurk binnenkomen, maar met een strakke mermaid trouwjurk naar het altaar struinen! Dit moet je echter wel gewoon willen proberen… Op de hanger ziet elke jurk er zo anders uit dan om een lichaam!’, aldus Simone van La Bella Blanca.

Handgemaakte bruidsmode; hoe gaat dat precies?

Laura van Rooij: ‘Veel bruiden vinden het spannend om een jurk op maat te laten maken, maar dat is eigenlijk nergens voor nodig. Het maken van een trouwjurk is een proces waarbij we continu aanpassingen kunnen doen!’

‘We beginnen met een schets en kiezen de stoffen uit, vervolgens maken we een proefmodel zodat de bruid een goed beeld van de jurk krijgt’, aldus Laura.

Nienke en Bijtje voegen daar aan toe dat de keuze van stoffen erg belangrijk is: ‘Als je in de zomer wilt trouwen is het misschien goed om in je achterhoofd te houden dat synthetische stoffen ontzettend warm kunnen dragen. Wij kiezen bewust voor het gebruik van zijde en andere natuurlijke materialen.’

Als het proefmodel naar wens is begint de couturier aan de echte jurk! Bij elke passessie zie je jouw trouwjurk groeien, tot het de jurk is geworden waar jij helemaal blij mee bent.

En dan? Carla van Carla’s Couture: ‘Ik laat mijn bruiden de jurk nog een laatste keer passen in de week voor hun bruiloft. We kunnen hem dan eventueel nog innemen, want zo’n acht van de tien bruiden valt voor hun bruiloft toch nog wat af!’

Wat kost een trouwjurk?

Dat verschilt enorm per bruidsmodezaak! Maar het grootste verschil zit hem in de kwaliteit van het materiaal. De ene stof is nou eenmaal veel duurder. En wil je graag veel details op je jurk? Ook dat kost meer geld. Gemiddeld kosten de trouwjurken bij mijn Lievelingsleveranciers zo rond de 2.000 euro, en ja, dat geldt ook voor de handgemaakte jurken. Dit bedrag loopt dus op bij jurken met dure stoffen en/of met veel details. Een trouwjurk onder de 2.000 euro is ook een optie, maar dan heb je wel minder keuze. Laat dit vooraf weten aan de bruidsmodezaak, dan kom je niet voor verrassingen te staan.

Geen tranen? Geen probleem!

Niet iedereen heeft zo’n ‘say-yes-to-the-dress-huil-moment’. Dus dat is echt geen teken dat je jouw droomjurk nog niet hebt gevonden. Voel jij je mooi in de jurk? Go fot it! Want daar gaat het om.

Het is jouw trouwjurk

De laatste tip: zorg ervoor dat je een jurk kiest die jij mooi vindt, waar jij gelukkig van wordt. Laat je niet overhalen door vrienden of familie om iets te kopen wat zij mooi vinden, maar waar jij stiekem over twijfelt. Carla: ‘Onderneem ook geen idiote lijnpogingen. Je bent mooi zoals je bent! En ik kan als couturier jouw mooie kanten nog meer benadrukken.’

Jolanda van Maison la Mariée: ‘Uiteraard zijn er ontzettend veel trouwjurken waar je uit kunt kiezen, maar ga voor een trouwjurk waar jij jezelf mooi in vindt. Dit geldt niet alleen voor het type model, maar ook zeker voor de stof. Uiteindelijk is een bruidsjapon een reflectie van jou als persoon.’

Weet je dat je gevoelig bent voor de mening van anderen? Dan is het misschien een idee om lekker alleen te gaan. Echt niet gek, steeds meer bruiden doen het! Want als je eenmaal hebt gekozen, dan zal iedereen alleen maar zeggen hoe prachtig je bent. Waarom? Omdat je straalt!

En mijn allerlaatste tip? Kies voor mijn Lievelingsleveranciers! Ik vind het ontzettend belangrijk dat jij een positieve ervaring hebt. Om die reden ben ik heel erg streng in het toelaten van bruidsmode-zaken. Iedereen die op Girls of honour staat is fantastisch, en daar ga je echt een fijne tijd mee hebben!

Foto’s: Unsplash.com