Het ‘perfecte plaatje’ doorvoeren in je huwelijk… Dat bleek toch niet zo’n goed idee. Maud vertelt erover in deze mega-eerlijke blog!

Wij van Girls of Honour zijn aardige ‘tegenstanders’ van het (vooral op social media) alom geprezen ‘perfecte plaatje’. Toch maakt (althans, ik spreek voor mezelf) dat ‘tegen-zijn’ nog niet dat het ook als vanzelf lúkt om je perfectionisme los te laten. Ik geef je graag een inkijkje: wat er kan gebeuren als je toch aan het ‘perfecte’ probeert vast te houden; en wat het kan bieden als je durft ‘los te laten’!

Waar het (perfecte) huwelijk allemaal aan moet voldoen – of niet?

Waar ik achteraf gezien best wel de mist in ging bij het plannen van onze bruiloft – in die zin, dat ik mijn perfectionisme maar moeilijk kon loslaten en alles precies zo moest worden als ik had bedacht – ben ik in het huwelijk eenzelfde ‘gemakkelijke prooi’. Ik ga met alles in mijn leven voor het hoogst haalbare resultaat, dus waarom niet ook in het huwelijksbootje?

Prachtige foto’s van de meest verliefd uitziende stelletjes op social media doen bovendien nog een extra duit in het zakje. Intussen ren ik af en toe als een kip zonder kop door het leven – en zo ook door onze relatie. Want alles moet goed (zo niet perfect): ons werk, sociale leven, hobby’s, weekenden inclusief tripjes en uit eten, en natuurlijk – niet te vergeten – de vakanties.

Langs elkaar heen leven

Precies in die periodes tussen de vakanties, loop ik het gevaar dat ik doordraaf in alles heel goed willen doen. Hard werken, regelmatig sporten en overvolle weekenden met afspraken en bezoekjes. Ergens tussendoor kom ik mijn man meestal wel een half uurtje tegen tijdens het avondeten. Of aan het einde van de dag, als ik kapot moe mijn bed in duik. En zo leidt mijn poging tot het leveren van een bijdrage aan het ‘perfecte’ huwelijk vooral tot een langs elkaar heen leven. Want tijdens het eten doet vaak die verdomde mobiele telefoon even hard met ons mee, en eenmaal in bed is dat ofwel niet anders, ofwel regeert de vermoeidheid na alweer zo’n drukke dag.

Help jezelf (en elkaar) in het ‘loslaten’

Mijn laatste cadeautje voor mijn man? Een doosje in de vorm van een hart, waar onze beide mobiele telefoons in passen. Je raadt het al: daar gaan die twee rotdingen zo nu en dan even lekker samen in! Zodat wij kunnen genieten van wat quality time.

Want af en toe mag je jezelf best een handje helpen. Die telefoon gaat dat tenslotte niet voor je doen. Dus wil je graag sámen iets doen (of gewoon lekker even chillen), maar licht intussen je mobieltje continu op dankzij alle ontvangen whatsappjes en mailtjes? Maak het voor jezelf èn elkaar dan mógelijk om dat te doen waar jullie zin in hebben. Zonder de hele tijd gestoord te worden.

Perfectie, moeten en verwachtingen  loslaten: hoe ik het oefen

Ik schrijf deze blog op vakantie. Enerzijds hèt voorbeeld van hoe het misschien niet moet (werken op vakantie), anderzijds doe ik waar ik zin in heb en laat ik het plaatje van ‘de perfecte vakantie’ juist los.

Volgens mij werkt het precies hetzelfde met ‘moeten’ en ‘genieten’: in mijn optiek gaan die twee niet samen. Als ik tegen mezelf zeg dat ik, na maandenlang hard werken nu eindelijk ‘moet’ genieten van die (dik verdiende) vakantie, dan ga ik helemaal krampachtig mijn tijd indelen om er maar voor te zorgen dat ik niks ‘mis’ op mijn vakantiebestemming.

Als ik echter van mezelf màg genieten, dan heb ik veel meer plezier, ontspanning en rust. En dan is het bijvoorbeeld ook prima als ik in de bus op vakantie een blog schrijf.

Het huwelijk dat bij jullie past

Mijn man en ik zijn allebei redelijke bezige bijtjes. Ik verwacht dan ook niet dat we binnenkort avonden achtereen zonder telefoon samen op de bank zitten. De uiteenlopende afspraken, hobby’s en meetings zullen onze agenda’s blijven vullen. Maar we hebben wel ontdekt dat een gezonde balans tussen het maar ‘doordraven’ en samen genieten, voor ons belangrijk is – en af en toe ook best een uitdaging.

Mijn advies: ga samen op zoek naar júllie manier, jullie balans, kortom naar jullie huwelijk. Misschien hoef je zelfs niet te zoeken, maar vormen jullie het al gewoon!

Hoe creëeren jullie het huwelijk dat bij jullie past?

Foto’s: Unsplash / Tanja Heffner