Kan jij ook uren door Instagram scrollen op zoek naar de perfecte plaatjes voor jullie bruiloft? En word je daar ook wel eens zenuwachtig van… Dan is deze blog voor jou!

Instagram, Facebook, Pinterest… de foto’s van andere bruidsparen kunnen veel inspiratie geven. Maar de plaatjes kunnen je ook helemaal gek maken, want kan jullie bruiloft wel tippen aan zulke perfecte voorbeelden? Of kun je jezelf eigenlijk beter de vraag stellen of die ‘styled shoots’ ooit aan júllie bruiloft kunnen tippen?

Beïnvloeding via social media

Stiekem ben ik blij dat ik nog geen Instagram account had toen ik bezig was met het plannen van onze bruiloft. Zo hoefde ik mij in elk geval niet (zo enorm) te confronteren met al die perfecte locaties, jurken, make-up, haarstyling, decoraties… Intussen zag ik wel heel wat prachtige bruiloft-plaatjes op Facebook, Pinterest en Google. Maar ik hield me niet zo bezig met de bruiloften van anderen. Ik was vooral heel erg druk met het vormgeven van een zo nauwgezet mogelijke planning en organisatie voor ónze trouwdag. Want wat ik in mijn hoofd had, dat moest en zou er komen. Te weten: een geweldige jurk, de mooiste ringen, de prachtigste locatie en natuurlijk de best passende muziek. Ehm… oeps… was ik dan stiekem tóch best wel beïnvloed door al die foto’s van andere bruiloften?!

‘Daar kan onze bruiloft vast niet aan tippen’

Over perfect gesproken… De Belgische psychiater Dirk de Wachter omschrijft het volgens mij perfect (hihi): ‘omdat alles om ons heen – en vooral alles wat we zien op social media – ons vertelt dat er zoveel te missen valt, zijn wij bang dát we iets missen, en ménen we ook daadwerkelijk dat we iets missen.’

Open Instagram en je ziet de prachtigste bruidsjurken en de meest fantastische locaties. ‘Daar kunnen wij nooit aan tippen!’ is dan vast een van de meest ervaren gedachten bij aanstaande bruiden.

Het wordt júllie dag!

Maar is het eigenlijk de bedoeling dat jullie bruiloft precies zo wordt als je ziet op die plaatjes op internet? Nee, want het wordt júllie dag en niet die van een of ander model dat niet eens gaat trouwen. Eerlijk is eerlijk: ik vind dat de nepheid zó afspat van sommige ‘styled shoots’, dat ik niet eens zou willen dat onze bruiloft daarop leek. De locatie ziet er misschien mooi uit, maar de modellen kijken niet ècht verliefd. En ook al is de jurk een beauty, zij straalt niet uit dat het háár droomjurk is. En is dat niet juist waar het om gaat?

Toen ik mijn aanstaande voor het eerst in zijn trouwpak zag, kon ik mijn reactie absoluut niet faken. Ik was ècht gelukkig, en dat voelde ik van mijn voetjes in de pijnlijke trouwschoenen tot mijn rood kleurende wangen!

Zie jullie eigen trouwalbum als de ultieme instaplaatjes

Ik zie nog steeds graag mooie trouwplaatjes. De feestelijke outfits en prachtige locaties kunnen ook mij als getrouwde vrouw nog steeds inspireren. Maar als je mij nu vraagt of ik liever op Instagram rondneus of door ons eigen trouwalbum blader, dan hoef ik niet na te denken over mijn antwoord.

In jullie eigen trouwfoto’s zitten júllie emotie en energie verborgen. Dáár kan niets aan tippen, zelfs de meest perfecte Instagram plaatjes niet!

Foto’s: Unsplash / Rawpixel