We streven continue naar perfectie, van een perfecte bruiloft naar een perfect huwelijk. En bij dat plaatje hoort een perfecte vrouw. Een onmogelijke opgave, want perfectie bestaat niet!

Laat varen die gedachte dat je steeds perfect moet zijn, want behalve dat het niet haalbaar is, vreet het ongelofelijk veel energie. Jij bent goed genoeg! En voor die vent van je, ben jij een droomvrouw. Hij is niet zomaar met je getrouwd…

Een slechte dag hoort er bij!

Het is oké om er niet elke dag op je best uit te zien, je bent geen Barbie! Het is ook niet erg om een keer de afwas te laten staan. En het is geen ramp als je tijdens een drukke week vaker wat afhaalt dan normaal. Je hoeft jezelf er vervolgens niet voor af te straffen. Als je kattig bent tegen je lief tijdens je maandelijkse periode, zal hij vast niet minder van je gaan houden. Hij begrijpt het vast wel als je uitlegt dat je even niet lekker in je vel zit. En dat uitleggen hoeft dus niet gepaard te gaan met een lange pleidooi en tien verontschuldigen.

Afkijken bij de heren

Je bent een mens en niet een combinatie tussen de perfecte huisvrouw en de ambitieuze echtgenote. Het is niet meer dan normaal om een slechte dag te hebben, waar je je overigens niet voor hoeft te verontschuldigen. Nu zeg ik niet dat je 24/7 een heks moet zijn, maar het is oké om niet altijd even lief te zijn. Als mannen een slechte dag hebben, dan zijn zij daar veel makkelijker in. We kunnen als vrouwen daar nog best wat van leren.

De nadelen van perfect willen zijn

Niemand is perfect, en waarom zou je het willen zijn? Je kan gewoon jezelf zijn, er is maar een iemand zoals jij en dat maakt je mooi en uniek! Door continue hoge eisen te stellen aan jezelf zal je alleen maar gestrest raken. Nou is het niet zo dat perfectionistisch zijn alleen maar nadelen kent, zolang je er maar niet in doorslaat. Anders kan het leiden tot depressiviteit en oververmoeidheid. Het kan dus al snel averechts werken, vooral als je dezelfde hoge eisen stelt aan de mensen om je heen. Je raakt dan sneller in conflict met anderen en daar wordt niemand gelukkiger van.

Perfect zoals je bent

Perfectionisme kent ook positieve kanten. Het zorgt ervoor dat je het beste uit jezelf probeert te halen, wat kan resulteren tot goede prestaties. Bij topsporters kan perfectionisme juist heel goed werken. Het gaat eigenlijk allemaal om balans, dus wees tevreden wanneer het wel goed gaat en laat los wanneer het fout gaat. Jouw hubby heeft ook weleens een slechte dag en jij bent daardoor ook niet minder van hem gaan houden. Dat zelfde geldt dus ook andersom! Waneer jij jezelf de ruimte geeft om een slechte dag te hebben, kom jij weer even op adem. Dan kan je even stoom afblazen om vervolgens weer die awesome echte vrouw te zijn!

Ook leuk om te lezen:
Creëer jullie eigen (niet perfecte) huwelijk 
– Instagram en je bruiloft: hoe ga je om met al die perfecte plaatjes?

Coverfoto: Unsplash