Er is zoveel mogelijk als het gaat om bruidsjurken: kort, lang, met tierlantijntjes of strak… Hoe vind je jouw jurk? Lievelingsleverancier Carla van Carla Couture legt uit hoe een ontwerper kan zorgen voor een persoonlijke, unieke trouwjurk die bij jouw bruiloft past!

Een ‘standaard’ bruidsjurk of een uniek ontwerp voor jou?

In de vele winkels met bruidsjurken die ons land (en de omringende landen) rijk is, vind je ontiegelijk veel verschillende jurken. Je zou zeggen dat je daar vast wel een exemplaar kunt vinden waarin jij ‘ja’ gaat zeggen tegen jouw lief. Maar wat als je al heel wat rekken met jurken hebt afgestruind en inmiddels de standaard merken wel zo’n beetje kunt dromen, of als je gewoonweg echt iets heel anders wilt? Dan ga je naar een ontwerper die speciaal voor jou een trouwjurk maakt!

Carla van Carla Couture legt uit dat de ontwerper bijvoorbeeld een jurk kan maken van prachtige (zijden) stoffen, of iets heel bijzonders wat je niet kunt vinden in de confectie. Het is natuurlijk ook heel handig om voor een uniek en eigen ontwerp te kiezen, als je geen ‘standaard’ figuur hebt – bijvoorbeeld als je bovenlijf 2 maten groter is dan je onderlichaam, of andersom. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat de ontwerper iets heel bijzonders en ‘eigens’ voor jou maakt, wat jij draagt op jullie grote dag!

Unieke trouwjurk mogelijkheden

Een eigen jurk laten ontwerpen, biedt natuurlijk unieke en persoonlijke mogelijkheden. Denk aan het borduren van jullie namen in de zoom of een beschildering van een apart detail met haakwerk van gouddraad. Bovendien past de jurk jou precies, want hij is helemaal afgestemd op jouw figuur. Sterker nog, een goede ontwerper belicht precies de elementen die jij belangrijk vindt. Wat vind jij jouw sterke punten en wat wil je benadrukken? Wil je juist meer ronding of dat de jurk op een bepaalde plek wat strakker zit: het kan allemaal. Het belangrijkste doel van de ontwerper is een jurk maken waarin jij jezelf bent en die jou nog nèt een tikkie mooier maakt dan je al bent! Dàn geeft jouw bruidsjurk jou namelijk net dat extra beetje zelfvertrouwen, waarmee je jullie grote dag met een goed gevoel tegemoet gaat.

Hoe weet je wat voor soort jurk bij jou past?

Hartstikke leuk idee, zo’n unieke jurk die helemaal voor jou wordt gemaakt, maar hoe weet je nu eigenlijk wat voor jurk het moet worden? Er is tenslotte zoveel mogelijk: kort, lang, met tule, roesjes, kant of pareltjes… Ook ontwerpers beschikken over diverse pasmodellen, zodat je verschillende jurken kunt aandoen en kunt zien en ervaren wat jou het beste staat. Tijdens die oriëntatiefase krijg je zelf een idee van hoe je eruit wilt zien op jullie bruiloft. Carla van Carla Couture helpt je daarbij, door jou de juiste vragen te stellen. Ben je een echte femme fatale, of wil je op de grote dag een prinsesje zijn? Wordt het de boho queen, vrouwelijk of eerder meisjesachtig?

Wat eveneens belangrijk is: hoe gaat jullie grote dag eruit zien? Is het op een kasteel of op het strand? Gaan jullie voor een festivalbruiloft of wordt het een heel ander thema? De sfeer van de dag zegt veel over bepaalde details van de jurk, bijvoorbeeld of je wel of niet voor een sluier of sleep moet kiezen.

Is dat niet eng, een eigen jurk laten ontwerpen?

Als jouw kleren doorgaans gewoon uit de standaard kledingwinkels komen, dan is het misschien wel een beetje een gek en ook eng idee, om voor je bruidsjurk naar een ontwerper te gaan. Gaat het wel goed, maakt de ontwerper echt iets dat bij jou past en waar jij je fijn in voelt?
Carla adviseert om voldoende de tijd te nemen voor het maken van jouw keuzes en voor het ontwerpproces. Als je minimaal 9 maanden voor jullie bruiloft bij een ontwerper aanklopt, dan ben je gegarandeerd van een leuke voorbereidingstijd. Hoe geweldig is het tenslotte, als je jouw wensen met de ontwerper kunt bespreken en jullie samen kunnen toeleven naar het moment waarop jij eindelijk ‘jouw’ jurk de héle dag aan kunt?

Met voldoende tijd vooraf is het dus helemaal niet eng. Weet je wat pas eng is? Al tijden voor je bruiloft jouw confectiejurk in huis hebben, waardoor de kans groot is dat die op de grote dag niet perfect zit doordat je bijvoorbeeld bent afgevallen. Heel wat bruiden vallen namelijk vlak voor hun trouwdag af, door de stress en zenuwen. Om dat te voorkomen, maak je duidelijke afspraken met jouw ontwerper, die ook kleine aanpassingen nog vlak van tevoren kan maken. Zo zorg je ervoor dat jij op jullie bruiloft ècht straalt!

Foto’s: Mandy Aileen Photography