Een handgemaakte trouwjurk, hoe gaaf is dat?! Zit je erover te denken om er een te laten maken, maar weet je niet zo goed van hoe en wat? In deze blog leg ik je alles uit!

Voor- en nadelen van een handgemaakte trouwjurk

Laten we maar eens beginnen met de voordelen en echt, die lijst is eindeloos! Maar het belangrijkste is, naar mijn mening, toch echt het feit dat je de jurk, van top tot teen, helemaal zelf kunt laten ontwerpen naar eigen inzichten. Precies in de stijl die helemaal ‘jou’ is. Wat dacht je er trouwens van dat de jurk ook perfect op maat gemaakt wordt, precies naar de vormen van jouw prachtige lichaam? Ohja, en jouw trouwjurk is ‘one of a kind’, helemaal uniek dus! Need I say more?

Nadelen? Die kan ik eigenlijk niet bedenken. Behalve dan dat je misschien door het stof de jurk niet meer ziet. Oftewel, er zijn zoveel keuzes en mogelijkheden, je weet niet meer waar je naar moet kijken. Gelukkig kun je de maker erop vertrouwen dat hij/zij je bij de hand neemt en je tips en adviezen geeft.


Foto: Elise Chung Photography

Het proces

Ik zal je uitleggen hoe het proces van een handgemaakte trouwjurk precies gaat. Ik neem het voorbeeld van onze Lievelingsleverancier Ieks Bridal – Bohemian&Vintage bruidsjurken . Marieke heeft zoveel ervaring met het maken van handgemaakte trouwjurken, dat ze precies weet wat de logische stappen zijn.

  • Brainstorm- en passessie – Je wordt uitgenodigd voor een passessie, waar je als eerste samen gaat brainstormen en ja, je mag je Pinterest- of moodboard meenemen! Marieke werkt met de methode die ze mix&match noemt. Ze heeft van allerlei soorten tops en rokken klaarliggen die je gaat passen. Zo kom je erachter wat je mooi vindt (en wat absoluut niet natuurlijk) en zo zie je wat goed bij jouw lichaam past. Ga je bijvoorbeeld voor een strapless jurk, of wil je een open rug? Met kraaltjes of pailletjes? Een wijde rok, of nauwsluitend. Kort of lang? Alles is mogelijk!
  • Stoffen kiezen – Er bestaan vele verschillende stoffen waar een trouwjurk van gemaakt kan worden. Ook die kun je helemaal zelf kiezen. Veel kant, of juist niet. Wat dacht je trouwens van de kleur? Ook die kun je zelf bepalen. Marieke werkt veel met kant, voile, satijn en zijde.
  • Wachten – Heb je jouw perfecte jurk samengesteld? Dan komt nu het minst leuke gedeelte… wachten! Marieke duikt haar naaiatelier in en gaat hard aan de slag. Dat duurt zo’n 6-10 weken. Vind je dat lang? Gelukkig worden er tussendoor passessies ingepland, zodat de jurk echt goed aansluitend gemaakt kan worden. En kun je natuurlijk langzaam verliefd worden op je jurk tijdens dat proces…
  • Eindresultaat – Yesss, na weken te zitten w(sm)achten is het moment eindelijk daar. De trouwjurk is af! Zodra je hem aan hebt voel je je direct een godin! De jurk is echt op je lijf geschreven. Fantastisch!


Foto’s: Lieneke Smid Fotografie

Kosten van een handgemaakte trouwjurk

Had je gedacht dat een handgemaakte trouwjurk duizenden euro’s zou kosten (ik dacht dat namelijk wel)? Dan heb je het mis! Nou ja, het zou natuurlijk wel kunnen, maar er zijn zoveel soorten stoffen en die hebben elk een eigen prijs. Bij Ieks Bridal heb je bijvoorbeeld een ruim aanbod in stoffen, waar je in totaal, voor de hele jurk, rond de €1500 betaald! Nice hé?

Weet je na het lezen van deze blog echt zeker dat je een handgemaakte trouwjurk wilt of heb je toch nog wat vragen? Bezoek de website van Ieks Bridal, Marieke helpt je graag verder!

Coverfoto: Lieneke Smid Fotografie