Ga je trouwen in het buitenland? Lucky you! Al is het ook een hele uitdaging om allerlei dingen op afstand te regelen. Zie je door de bomen het bos niet meer? In deze blog vind je alles wat je moet weten als je gaat trouwen in het buitenland!
Trouwen in het buitenland is vooral een droom, laat ik dat vooropstellen. Misschien paradeer je straks in je trouwkleding over een Toscaans landgoed, of zeg je het jawoord terwijl je naast een azuurblauwe, Griekse zee staat. Je wil natuurlijk dat die droombruiloft in het buitenland perfect verloopt, maar waar moet je je dan eigenlijk allemaal mee bezig houden als je gaat trouwen in het buitenland? Er komen echt wel wat extra dingen bij kijken. Denk aan: wat de gasten gaan betalen, hoe je een locatie vindt en wat je verder allemaal moet gaan regelen. Gelukkig is daar Girls of Honour to the rescue!
Trouwlocatie in het buitenland kiezen
Als jij en je lief willen trouwen in het buitenland, is het wel handig om te weten wáár dan precies. Pas als jullie het daar over eens zijn kunnen jullie gaan beginnen met het echte werk. Misschien hebben jullie de trouwlocatie gelijk al helder, maar het kan ook zijn dat jullie het nog niet precies weten. Het kan helpen om jezelf de volgende vragen te stellen:
- Wat is realistisch qua financiën? Wat kunnen je gasten betalen?
- Wat voor weer willen jullie?
- In wat voor landschap willen jullie trouwen? Wordt het een romantisch bloemenveld in de Provence of toch liever het strand in de Algarve?
Contacteer de ambassade
Het voltrekken van een huwelijk in het buitenland kan anders zijn dan in Nederland. Het is daarom belangrijk om van te voren informatie in te winnen over bepaalde praktische zaken, zodat jij en je lief zeker weten dat jullie ook écht kunnen trouwen. Een handige tip: check van te voren de regels en voorwaarden in het land waar jullie gaan trouwen. Dat doe je het beste door de Nederlandse ambassade in dat land te raadplegen. Vraag aan de ambassade welke papieren en documenten jullie nodig hebben (en verzamel deze op tijd!), of jullie trouwvergunningen nodig hebben, op welke manier jullie een ‘bewijs’ van de huwelijksvoltrekking krijgen en vraag naar de legalisatie van jullie huwelijk. Als jullie terugkomen in Nederland, moeten jullie het huwelijk namelijk ook nog rechtsgeldig maken. In het kort:
- Het huwelijk moet worden gelegaliseerd
- Het huwelijk moet worden geregistreerd voor de Nederlandse wet en in het huwelijksregister van de gemeente Den Haag
- Je eventuele nieuwe naam moet worden doorgegeven aan instanties
Plannen, plannen, plannen
Plannen is in dit geval echt cruciaal. Begin ruim van te voren (lees: anderhalf jaar) met plannen. Jij en je lief plannen de bruiloft vanuit Nederland, waardoor het nog belangrijker wordt om met professionals te werken die goed zicht hebben op hoe alles zit. Zo weet je zeker dat alles op zijn pootjes terechtkomt en je straks niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Ook weet een weddingplanner de beste trouwlocaties voor jullie te vinden, want het is nog knap lastig om dat op afstand te doen.
De gasten
Als je trouwt in het buitenland is het vrij vanzelfsprekend dat het geen hele grote bruiloft wordt. Een bruiloft in het buitenland vieren jullie waarschijnlijk alleen met de mensen die het dichtst bij jullie staan. Dat kan het maken van de gastenlijst een stuk makkelijker maken. Maar… wat gaan jullie vragen van de mensen die jullie wél uitnodigen? Misschien regelen jullie hun verblijf, maar moeten ze hun eigen vliegtickets betalen. Communiceer dit van te voren goed. Het is sowieso handig om aan de toekomstige gasten te vragen wat ze van het idee vinden. Misschien zijn er vrienden of familie die het geld niet kunnen missen of het niet zien zitten om naar het buitenland te komen. Door dit tijdig te bespreken, kunnen jullie goed nadenken over een oplossing. Zorg er in ieder geval voor dat jullie verwachtingen van de gasten realistisch zijn.
De kosten van een buitenlandse bruiloft
Het financiële plaatje kan er vaak voor zorgen dat stellen zich niet aan een bruiloft in het buitenland durven te wagen. Er heerst een beeld dat een bruiloft in het buitenland een vermogen kost, maar dit hoeft helemaal niet. Je kunt het zelf zo duur maken als je wilt. Denk er maar eens over na: bij een bruiloft in het buitenland nodigen jij en je lief waarschijnlijk niet heel veel mensen uit, waardoor jullie besparen op kostenposten als eten (en da’s normaal gesproken het grootste deel van de rekening).
Hopelijk geeft dit een duidelijker beeld van waar jullie allemaal rekening mee moeten houden als jullie gaan trouwen in het buitenland. Nogmaals: professionals weten de echte ins en outs het beste. Door een weddingplanner in te huren voorkom je waarschijnlijk een hoop stress. Want: het belangrijkst is natuurlijk dat jullie genieten van jullie droombruiloft in het buitenland!
Headerfoto: Rebecca E Dahl Photography