Dromen jullie van een bruiloft in het buitenland èn willen jullie verzekerd zijn van een goede trouwfotograaf? Renate van Wit Photography heeft een hele berg tips om te delen!

Renate is als fotografe maar liefst in drie landen gevestigd en vliegt regelmatig van de ene naar de andere bestemming voor zo’n 20 tot 25 bruiloften per jaar… Dit zijn haar tips!

Boek op tijd jullie trouwfotograaf

Boek jullie trouwfotograaf ruim van tevoren. Denk hierbij aan minimaal 6 tot 18 maanden voor jullie bruiloft. Veel bruidsfotografen zijn al ver vooruit volgeboekt. Willen jullie dus zeker zijn van de beschikbaarheid van jullie favoriete fotograaf, contacteer hem of haar dan op tijd. Al helemaal als jullie in het buitenland trouwen! Dat vraagt tenslotte om logistische aanpassingen…

Renate van Wit Photography is op maar liefst drie locaties in de wereld gevestigd: in Nederland, Londen en Belgrado. Dit betekent dat zij haar (werk)reizen niet enorm ver van tevoren hoeft te boeken, wat een voordeel is. Desalniettemin staan er in haar agenda maar liefst al bruiloften geprikt voor over een en zelfs twee jaar. Snel aan de bel trekken is dus zeker nodig, als jullie je willen verzekeren van de aanwezigheid van een goede fotograaf op jullie bruiloft.

Waar moet je rekening mee houden bij een buitenland bruiloft en het inhuren van een trouwfotograaf?

Trouwen jullie in het buitenland, kies dan voor een bruidsfotograaf die ervaring heeft met ‘destination weddings’. Er komt namelijk wel wat anders bij kijken dan bij een ‘reguliere Nederlandse bruiloft’. Denk bijvoorbeeld aan: wat als de bagage van de trouwfotograaf zoek raakt nadat hij met het vliegtuig is aangekomen op de plaats van bestemming? Renate maakte het al eens mee (helaas), en had gelukkig al haar camera-apparatuur in de handbagage. Geen paniek dus, voor zowel haar als het bruidspaar.

Ook belangrijk om over na te denken: hoe lang van tevoren moet de trouwfotograaf op de bruiloftsbestemming zijn en wat te doen als zijn vlucht vertraagd of geannuleerd wordt? Bespreek deze zaken van tevoren allemaal goed met jullie fotograaf, zodat jullie weten wat jullie wel en niet (van elkaar) kunnen verwachten.

Voordelen van de bruiloftshoot op de ‘destination wedding’

Voor de fotoshoot op de bruiloft heeft het diverse voordelen als jullie in het buitenland trouwen. Alleen al te beginnen met de prachtige omgeving natuurlijk: die maken de foto’s vanzelf al bijzonder!

Daarnaast kiezen de meeste koppels die voor een buitenland bruiloft gaan, ervoor om een intiem feest te vieren met hun ‘lievelingsmensen’. Door de kleine groep gasten, is het voor de trouwfotograaf gemakkelijker om ‘daarin op te gaan’. De sfeer op zo’n knusse bruiloft is vaak extra relaxed en gezellig. Al deze aspecten werken mee in het creëren van unieke plaatjes.

Vergeet niet dat je dit effect net zo goed dicht(er) bij huis kunt creëren. In Nederland vind je bijvoorbeeld prachtige trouwlocaties die hier ook erg geschikt voor zijn. En ook de Belgische Ardennen zijn een prima locatie voor een bruiloft in het buitenland.

Plus: een bijzondere locatie met mooie plekjes, houdt de fotograaf extra scherp. Geen sprake van vaste routine dus, maar juist van creativiteit en improvisatie ter plekke – zodat de bruiloftshoot juist alle unieke kenmerken weergeeft van jullie grote dag.

Iedere locatie vraagt andere fotografie ‘skills’

Jullie kiezen niet voor niets voor jullie, specifieke trouwlocatie. Bijvoorbeeld in de sneeuw in Oostenrijk of juist in de heerlijke zon in Italië. Of wat dacht je van een mysterieus kasteel in Schotland, of van het natuurrijke IJsland? Elke locatie vraagt weer iets totaal anders van jullie trouwfotograaf. Het is belangrijk om te weten of jullie fotograaf bekend is met de do’s en dont’s op jullie trouwlocatie. Zo moet je in de winterse sneeuw rekening houden met de belichting en kleuren, en een mystieke omgeving als Schots kasteel vergt weer heel andere aanpassingen. Een ervaren trouwfotograaf die al op meerdere locaties en in diverse landen shoots heeft gedaan, weet wat hij kan verwachten. Soms levert de locatie meer werk op dan van tevoren gedacht. Bespreek van tevoren wat dit voor jullie als bruidspaar kan betekenen. Renate hanteert bijvoorbeeld een vaste prijs en zij rekent geen meerkosten, ook niet als die er ter plekke (voor haar) blijken te zijn. Zorg er in ieder geval voor dat jullie vóór de bruiloft weten waar jullie op kunnen rekenen.

Trouwfotograaf meenemen uit Nederland of boeken in het buitenland?

In sommige landen kan het goedkoper zijn om een lokale fotograaf in te huren. Nadelen die hierbij komen kijken, zijn echter de taal (spreekt de buitenlandse fotograaf wel Nederlands?), reiskosten en de Nederlandse gebruiken en trouwtradities (kent een buitenlandse fotograaf die wel?). Nog een ander belangrijk nadeel van een buitenlandse fotograaf is dat deze meestal niet op dezelfde locatie verblijft als het bruidspaar. Voor een ‘meegenomen’ fotograaf is het eenvoudiger om op dezelfde plek te overnachten als jullie. Bovendien kan de fotograaf er hierbij voor zorgen dat hij al even van tevoren op de locatie aanwezig is, evenals nog een of twee dagen na de bruiloft. Op die manier wordt niet alleen de trouwdag zelf vastgelegd, maar ook bijvoorbeeld het welkomstdiner of -feest waarbij alle gasten elkaar leren kennen, evenals de activiteit op de dag na de bruiloft. Hoe leuk is het tenslotte om op de ‘day after’ nog even gezamenlijk na te genieten tijdens een heerlijk ontbijt? Zo krijgen jullie foto’s van het ‘complete verhaal’.

Meer tips? Neem contact op met Wit Photography.