‘Won ik maar de loterij!’, heb jij vast ook weleens gedacht. Al helemaal wanneer het om stress over de bruiloft begroting gaat. Ik in ieder geval wel, maar eigenlijk is het nergens voor nodig. Met deze tips ben jij stress-vrij!

Stress over de bruiloft begroting, ik betrapte mezelf er regelmatig op tijdens de voorbereiding van onze bruiloft. Dan kreeg ik zo’n onaangename kriebel in mijn buik en knallende koppijn, omdat het maar door bleef malen in mijn hoofd. Op die momenten wenste ik vurig dat Winston plotseling bij ons aanbelde met een hele fijne envelop in zijn handen. Ik zag het al helemaal voor me, champagne, een bos bloemen, onze stralende gezichten op televisie met natuurlijk die fijne envelop met een groot bedrag…

Geen stress over de bruiloft begroting!

Helaas pindakaas… Winston heeft nooit bij ons aangebeld (we zijn ook niet eens lid, haha). Eigenlijk is dat maar goed ook, want wat je budget ook is, grote kans dat je altijd nog meer wilt! Maar het houdt toch echt een keer op. Bepaal daarom een budget en houd je daaraan. Hier volgen tips die je kunt gebruiken om je aan het budget te houden om zo minder te hoeven stressen over de begroting. Want echt, die energie kun je beter in andere dingen stoppen!

Het allereerste wat handig is om te doen is het bepalen van het budget van de hele bruiloft. Geen flauw idee hoeveel het allemaal kost? Op de pagina bruiloft begroting geven wij je een indicatie. Let wel, je kunt de bruiloft zo duur maken als je zelf wilt. Of jullie er nou €5.000 of €50.000 aan willen besteden… that’s up to you!

stress over de bruiloft begroting

Wat vinden jullie belangrijk?

Verdeel alles wat er betaald moet worden over categorieën. Daglocatie, versieringen, bruidstaart etc. Ga er dan nog eens goed voor zitten en ga samen bepalen wat jullie het allerbelangrijkste vinden van al die categorieën. Vinden jullie bijvoorbeeld de trouwauto (of ander tof vervoersmiddel) het belangrijkst? Zet die dan bovenaan je lijst. Bepaal dan het volgende belangrijkste punt en werk zo de lijst af. Zo zie je in een oogopslag wat jullie het meest belangrijk vinden en waar jullie je geld aan willen uitgeven. Nu is ook duidelijk wat jullie minder belangrijk vinden.

Hang er een prijskaartje aan

De volgende stap is het totaalbedrag van de bruiloft verdelen over alle categorieën. Zoek uit wat de gemiddelde uitgave is per categorie en bepaal aan de hand daarvan jullie budget. Kijk ook weer even naar het lijstje met categorieën die jullie hebben gemaakt. Kost bijvoorbeeld de bruidsfotograaf gemiddeld €1500, maar vinden jullie de herinnering aan jullie trouwdag op beeld het allerbelangrijkste? Overweeg dan om er meer budget voor vrij te maken. Staat de fotograaf bij jullie niet bovenin het prioriteitenlijstje, schroef dan het budget wat omlaag. Werk jullie lijstje op deze manier af. Het zal soms even puzzelen zijn, maar, geloof me, het is meer dan de moeite waard!

Houd ruimte over in het budget

Net zoals met verhuizen kunnen kosten hoger uitvallen dan je van te voren had bedacht. Het is daarom slim om ruimte in jullie budget over te houden, zodat je dit kunt gebruiken voor die ongelukkige bijkomende kosten. Scheelt ook weer stress ;).

Houd een overzicht bij

Noteer alles in een Excel-bestand, schrift, notitieboekje of wat jullie ook fijn vinden, zolang het maar voor jullie overzichtelijk is. Het is heel fijn om in een oogopslag te kunnen zien wat de stand van zaken zijn. Zorg er ook voor dat dit overzicht bijgehouden wordt, ook dat kan stress voorkomen.

Geld is ook maar een begrip

Onthoud: niet alles is te koop met geld! Je familie, vrienden, gezelligheid, sfeer… noem maar op.

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar echt, jullie hebben de regie in handen. Het is jullie bruiloft en ook aan jullie om te bepalen hoeveel je er aan wilt uitgeven. We hopen dat jullie met deze tips zo min mogelijk stress over de bruiloft begroting hebben!

Foto’s: Unsplash.com