Stress bij het plannen van de bruiloft? Het lijkt bijna onoverkoombaar. Je wilt dat alles goed verloopt en dat brengt vaak de nodige emoties met zich mee. Sporten is een goede uitlaatklep en helpt vaak tegen stress!

Stress bij het plannen van de bruiloft

Het is een hoop werk, het plannen van jullie droomdag. Budget, check! De getuigen, check! Eten en drinken, check, check! Oh, en niet te vergeten: het vinden van de perfecte trouwjurk. Het is echt niet vreemd dat het je soms even te veel wordt. Daarom is het belangrijk dat je tijd vrij maakt om tot rust te komen. En sporten helpt: je krijgt er meer energie van en je voelt je er lekkerder in je vel door. Het gaat hierbij niet om het kweken van een sixpack, maar om een moment voor jezelf. Eentje die bovendien goed is voor je gezondheid.

Stress gevaarlijker voor vrouwen

Vaak heb je door stress minder energie en een verminderde weerstand. Kortom, je zit niet lekker in je vel. Wij vrouwen zijn bovendien gevoeliger voor stress dan mannen, het is voor ons ook nog eens gevaarlijker. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat stress bij vrouwen zich vaker uit tot lichamelijke klachten. Zo stroomt er door stress minder zuurstof naar ons hart en kan ons bloed gaan klonteren. Best heftig! Redenen genoeg om stress effectief aan te pakken.

Geen energie voor stress

Het is belangrijk om in beweging te blijven wanneer je weinig energie hebt. En aangezien sporten energie vereist, klinkt het enigszins tegenstrijdig. Maar het helpt echt, want van sporten krijg je meer energie! Ook is uit onderzoek gebleken dat je lichaam sneller in balans komt door sporten, omdat je energie verbruikt die normaal gesproken stress produceert. Je hebt dus door sporten minder energie over voor stress. Herhalingen van bewegingen zijn daarbij belangrijk en zorgen voor diepere ontspanning. Deze herhalingen leiden je af van je zorgen. Daarom zijn sporten zoals yoga, zwemmen en hardlopen een goed middel tegen de spanning.

Yoga voor de bruid

Behalve dat yoga goed is voor je lichaam helpt het je ook geestelijk tot rust komen. Heb je in de ochtend weinig energie en last van stress? Maak juist dan even tijd voor een paar zonnegroeten. Yoga in de ochtend helpt je om beter te focussen gedurende de rest van de dag. Dit hoeft echt niet lang te duren, zelfs tien minuten zijn voldoende. Heb je door alle stress juist moeite met slapen? Yoga voor het slapen brengt je gedachtes tot rust waardoor je sneller en dieper in slaap valt. En yoga kan overal, of het nou in een yogastudio is of thuis. Je hoeft trouwens echt niet je benen in je nek te kunnen leggen, want daar draait het bij yoga helemaal niet om! Ik kan tegenwoordig niet meer zonder yoga. Het brengt mij zoveel rust en het maakt me oprecht gelukkiger.

Baantjes zwemmen

Zoals je aan het begin van deze blog hebt kunnen lezen, helpen herhalingen van bewegingen om tot rust te komen. Bij (baantjes) zwemmen maak je continue dezelfde bewegingen en dit helpt om je zorgen even te vergeten. Dat zwemmen goed is tegen stress is zelfs uit onderzoek gebleken.
Dus neem een plons en voel je als een vis in het water. Zwemmen is trouwens een leuke sport om samen met je lief te doen. Want leuke dingen doen met je hartendief helpt natuurlijk ook!

Hardlopen

Hardlopen is ook een wondermiddel tegen stress. Buiten hardlopen kost bovendien niets en draagt bij aan je dagelijkse portie vitamine D. Een ander voordeel is dat hardlopen het stresshormoon cortisol vermindert. Je hoeft ook echt niet supersnel te rennen. Neem vooral de tijd om te genieten van de omgeving als je buiten loopt. Zie je het weer buiten niet zitten? Dan kan je natuurlijk altijd nog de loopband op!

Ervaar jij ook stress bij het plannen van de bruiloft en hoe ga jij daarmee om?

Ook leuk om te lezen:
Ga jij afvallen voor de bruiloft?
Blijf fit voor je bruiloft

Foto: Unsplash