Het maken van een gastenlijst voor je bruiloft is misschien wel de meest nare taak. Toch zorgt een kleinere gastenlijst ervoor dat je meer geld overhoudt voor andere dingen. Maar hoe doe je dat? Hierbij een aantal tips.

Leuk zal het nooit gaan worden, een gastenlijst is een beetje de belastingdienst van je bruiloft, haha! Maar als je er van tevoren goed over nadenkt, en weet waarom je bepaalde keuzes maakt, dan kan je dat prima uitleggen. Je budget is bijvoorbeeld een prima uitleg, er is nou eenmaal een maximum aan geld, dus je moet wel keuzes maken!

Maak een A-lijst en een B-lijst

Dit is misschien nog wat te Amerikaans voor ons nuchtere Hollanders, maar ik wil hem er toch bij zetten. Want ik weet zeker dat iedereen dit kan! Er zijn nou eenmaal vrienden en familie die je echt absoluut op je bruiloft wilt hebben. Dat wordt dan je A-lijst. Mensen die daar niet bij horen, maar die je er eventueel wel bij zou willen hebben, zet je op je B-lijst. Hoeveel gasten heb je op je A-lijst? En passen die in de trouwlocatie die jullie willen boeken? Stuur hen dan eerst een uitnodiging. Krijg je afzeggingen? Dan kun je mensen van de B-lijst uitnodigen.

Geen collega’s

Je collega’s zie je bijna elke dag, maar dat is nog geen reden om ze ook allemaal uit te nodigen voor je bruiloft. Heb je collega’s die je buiten werk om ook ziet? En zie je die echt als vrienden? Dan kun je ze natuurlijk uitnodigen! Zorg er dan wel voor dat je dit niet op werk doet, maar dat je hen gewoon een uitnodiging op hun thuisadres stuurt. Wil je verder geen collega’s uitnodigen? Praat dan op kantoor zo min mogelijk over je bruiloft, dan krijg je ook geen lastige vragen ;)

Wel of geen dates?

Voor daggasten is het netjes om ruimte te bieden om een date mee te nemen, zeker als ze getrouwd of verloofd zijn of samenwonen. Voor de overige gasten is een date zeker geen verplichting! En al helemaal niet als ze genoeg andere mensen op de bruiloft kennen.

Een bruiloft voor volwassenen

Een andere manier om geld te besparen? Nodig alleen volwassenen uit! Niet iedereen zal dit even leuk vinden, maar als je uitlegt dat je keuzes moet maken vanwege je budget zal dit uiteindelijk wel begrepen worden. Let er wel voor dat je geen uitzonderingen maakt, anders komt het misschien over alsof je alleen specifieke kinderen niet op je bruiloft wilt hebben…

Bedenk ‘regels’ en houd je eraan

Wie nodig je wel uit, en wie niet? Daar kun je van tevoren ook regels over maken! Mijn man en ik hadden bijvoorbeeld de afspraak dat iemand niet werd uitgenodigd als een van ons die persoon nog nooit ontmoet had (met uitzondering van familie). Een andere ‘regel’ kan zijn dat jullie deze persoon in het afgelopen jaar nog gesproken moeten hebben. Zijn er mensen die je uitnodigt vanwege een bepaald schuldgevoel? Of misschien omdat ze jou ook hebben uitgenodigt? Schrappen! Het is jouw bruiloft, en je bent niemand iets verschuldigt.

Zo, een beetje streng misschien, maar ik hoop dat het jullie toch kan helpen bij het minimaliseren van de gastenlijst! Uiteindelijk wil je op je bruiloft gewoon met de mensen zijn die echt belangrijk zijn voor jullie.

Foto’s: Olguin Photography