Jullie zijn verloofd en maken de eerste plannen voor jullie bruiloft. Daarbij hoort ook het maken van de gastenlijst. De vorm en grootte van het feest zijn erg bepalend voor de (lengte van de) gastenlijst – en vice versa. Waar moet je (wel en waar ook vooral géén) rekening mee houden?

Klein of groot feest?

Toen wij nog maar net verloofd waren, leek een klein feestje met een select gezelschap ons wel wat. We hadden van vrienden gehoord over voorbeelden en we dachten: ja, met onze directe familieleden en beste vrienden, dat is perfect! Maar toen dachten we na over de verdere invulling van de dag… En nu zijn wij allebei vrij muzikaal, wat maakt dat we geen genoegen nemen met een melodietje uit een stereotoren – onze voorkeur gaat dan ook absoluut uit naar livemuziek. Bovendien: nu was er eindelijk de gelegenheid om mijn eigen band uit te nodigen voor een muzikale avond, maar een big band van 20 personen voor een publiek van ongeveer datzelfde aantal? Nee, dan moest het ook een échte feestavond worden, met álle vrienden… en ja, ook bekenden, en ja… ook enkele collega’s.

Bij ons waren de vorm van het feest en daarbij ook de muzikale invulling, dus bepalend voor onze avondgastenlijst. En nog steeds was het geen gemakkelijke opgave. Want er zijn altijd mensen die je enige tijd niet hebt gezien en van wie je je afvraagt of de (mogelijke) vriendschap nu juist groeiende is of niet. Mijn man en ik hebben hierbij vooral naar ons gevoel geluisterd. Voelen deze mensen dichtbij genoeg om dit belangrijke feest samen met hen te vieren? Indien ja: dan nodigen we hen uit!

Trouwlocatie

Natuurlijk kan ook de locatie van jullie bruiloft bepalend zijn voor de (lengte van de) gastenlijst. Trouwen jullie in de eigen omgeving, dan is het vanzelfsprekender dat de mensen die jullie uitnodigen ook aanwezig zijn, dan wanneer jullie bruiloft in het buitenland plaatsvindt. Kiezen jullie voor een zogenaamde destination wedding, houd er dan rekening mee dat niet iedereen vrij kan of wil nemen voor jullie grote dag. Dit hangt tevens samen met de benodigde reistijd. Is het buitenland voor jullie om de hoek (zoals voor mij bijvoorbeeld, als rasechte Zuid-Limburgse), dan hoeven jullie gasten geen urenlange reis uit te trekken voor het bijwonen van jullie bruiloft. Maar is het feest in Frankrijk, Spanje of zelfs Curaçao, dan vragen jullie van de gasten wel wat meer dan één dagje verlof van het werk. De ene gast kan niet wachten om in het vliegtuig te stappen voor een weekje vakantie inclusief huwelijksfeest, de andere gast bepaalt nu eenmaal liever zèlf waarvoor hij verlof aanvraagt op het werk. Kortom, een destination wedding betekent vaak dat niet iederéén van wie je het graag zou willen, erbij kan zijn. Houd daar dus rekening mee in het maken van jullie planning (en gastenlijst).

Dag- versus avondgasten of de hele dag met één gezelschap

Je kunt ervoor kiezen een verschil te maken tussen dag- en avondgasten. Wij kozen voor een selecter gezelschap voor het overdag gedeelte, omdat we graag op intieme wijze met de voor ons meest dichtbij staande mensen de (zowel wettelijke als kerkelijke) ceremonie wilden beleven. Voor het feest wilden we juist wat groter uitpakken en daarbij wilden we ook lekker samen met zowel vrienden als familie kunnen swingen op de muziek van mijn eigen big band.

Een andere optie is de hele dag beleven samen met één gezelschap. Dat maakt het enerzijds gemakkelijk, want je hoeft geen verschil te maken tussen gasten. Maar willen jullie zowel een uitgebreid diner als een band en groot feest, dan is het vooral ook belangrijk om hierbij rekening te houden met wat jullie budget toelaat.

‘Niemand voor het hoofd stoten’…

Een vriendin die binnenkort gaat trouwen, deelde onlangs haar gastenlijstdilemma met mij: “Ik heb sommige vriendinnen uitgenodigd als dag- en avondgast en sommige vriendinnen enkel als avondgast. Kan ik hen dan toch allemaal uitnodigen voor mijn vrijgezellenfeest, of stoot ik dan mensen voor het hoofd?”

Mijn antwoord was heel kort: “Houd er maar rekening mee, je stoot áltijd mensen voor het hoofd.”

Toen wij onze gastenlijst maakten, spraken we daar wel eens over met onze ouders en beste vrienden. Op enig moment zijn we daar echter mee gestopt, want iedereen had wel een mening of verwachting. Maar als we daar allemaal rekening mee zouden willen houden, dan werd het in ieder geval níet ‘ons’ feest (maar eerder dat van, bijvoorbeeld, onze ouders). We hebben op een gegeven moment dus knopen doorgehakt en een definitieve lijst gemaakt: met de mensen die wíj belangrijk vonden. En daar moest iedereen het mee doen.

Ik weet het nog goed, we waren nog maar net een week getrouwd en we waren nog helemaal in de wolken. We zaten op een terrasje in de stad en we kwamen een bekende tegen met wie we een tijd eerder regelmatig contact hadden. “Ik zag jullie trouwfoto’s op Facebook, goh, ik had de uitnodiging gemist,” zei hij.

En ik had zowaar de neiging mezelf te verdedigen! Dat we keuzes moesten maken, en je nu eenmaal niet iedereen kunt uitnodigen, en en… Maar eh… moest ik daar nu echt mijn verantwoording over afleggen? Nu denk ik: nee. Je bent aan niemand uitleg verschuldigd. Alleen aan jezelf en aan elkaar, want het is júllie dag!

Weten jullie al hoe de gastenlijst voor jullie bruiloft eruit komt te zien?

Foto’s: Nienke van Denderen fotografie