Volgens mij heeft elk bruidspaar ze wel: gasten die je eigenlijk niet wilt uitnodigen, maar waar je niet onderuit komt. Hoe ga je hiermee om?

Het is die oudtante die altijd zit te klagen, de vrienden van je ouders waar jij niks mee hebt, of een collega die continu naar een uitnodiging zit te vissen. Zodra je gaat trouwen is een van de allerstomste onderdelen het wel of niet uitnodigen van mensen in je leven. Nu kan ik je vertellen dat er een eenvoudige oplossing voor is, maar die is er helaas niet. Het gaat sowieso kak zijn. Maar er zijn wel manieren waarop je het allemaal zo chill mogelijk kunt maken voor jezelf!

Weest streng met je gastenlijst

Allereerst is het MEGA belangrijk om vanaf dag 1 streng te zijn over je gastenlijst. Zoals gezegd, het gaat toch wel kak worden want er zal altijd wel iemand gepikeerd zijn (tenzij je plek hebt voor je hele dorp ofzo?!). Begin dus niet met het uitnodigen van mensen voordat je hier heel goed over hebt nagedacht. Geen idee hoe je dat doet, streng zijn? Lees deze blog over het kleiner maken van je gastenlijst.

Verzin slimme opties

Gasten zijn vaak in te delen in categorieën. Wil je jouw oudtante er zo kort mogelijk bij hebben? Nodig dan alle verre familie alleen uit voor de receptie. Zorg dat je receptie een eindpunt heeft waarbij voor iedereen duidelijk is dat vanaf dat punt alleen de daggasten welkom zijn (bijvoorbeeld taart met koffie na de ceremonie, om vervolgens naar een andere locatie te vertrekken).

Houd het klein

Des te kleiner de gastenlijst, des te logischer dat een heleboel mensen er niet bij zijn. Het is een stuk eenvoudiger om een specifieke collega niet uit te nodigen als er uberhaupt geen collega’s komen (behalve misschien je allerbeste maatje). Met een bruiloft in het buitenland is het helemaal eenvoudig uit te leggen: er is simpelweg geen plek voor meer mensen!

Accepteren en doorgaan

En als dat allemaal niet mogelijk is… Dan is dit je beste oplossing: accepteren dat ze erbij zijn, en er verder niet teveel mee bezig zijn. Er zijn zoveel mensen op je bruiloft dat die ene persoon echt niet zoveel invloed kan hebben! Maar is dat wel het geval… Dan heb ik nog een laatste tip voor je.

Regel een ‘afleiding’

Wil je iemand niet uitnodigen omdat je bang bent voor vervelend gedrag? Zorg voor een ‘afleiding’! Vraag iemand anders om een stukje verantwoordelijkheid te dragen voor het gedrag van die specifieke gast. Misschien heb je bijvoorbeeld een familielid die beter om kan gaan met deze persoon en ervoor kan zorgen dat jij er geen last van hebt dat hij of zij er is. Een andere optie is een professionele ceremoniemeester of weddingplanner. Geef ruim van te voren bij hen aan waar je bang voor bent en vraag of ze hier op kunnen letten.

Waar je ook voor kiest, uiteindelijk is het jullie bruiloft! Maak keuzes waar je achter kunt staan en geef aan dat die keuzes zijn zodat jullie optimaal van je dag kunnen genieten. Daar is toch niks tegenin te brengen?!

Foto’s: Wit Photography