Het is voor bruiloftgasten soms best een uitdaging om alle ‘regels’ voor een bruiloft te volgen. Zeker als je geen idee hebt waar je allemaal over moet nadenken! Daarom deze handleiding voor jou.

Wat draag je wel als bruiloftsgast, en wat niet?

Eigenlijk heeft elk gelegenheidsfeestje wel specifieke do’s en dont’s, maar voor een bruiloft ligt de lat altijd net een stukje hoger. Stiekem vind ik dat we in Nederland nog best wat meer ons best mogen doen (maarja, we willen ermee op de fiets kunnen he, haha!), MAAR het is ook belangrijk om je tijdens een bruiloft op je gemak te voelen. En wat draag je dan?

In principe kun je dragen wat je zelf mooi vindt, maar check wel goed of er een dresscode is. Is er geen dresscode? Dan is het natuurlijk nog wel de bedoeling dat je iets feestelijks draagt! Maar hoe dat eruit ziet, dat mag je helemaal zelf bepalen (zo lang je maar GEEN witte jurk of rok draagt! Wit is voor de bruid, tenzij heel specifiek anders is vermeld).

Is er wel een dresscode? Zijn er bijvoorbeeld bepaalde kleuren die je mag dragen? Of juist niet? Doe dan zoveel mogelijk je best om je daaraan te houden. Het bruidspaar heeft er waarschijnlijk goed over nagedacht, en het is dus belangrijk voor ze! En is er ooit een betere reden om een mooie, nieuwe outfit te scoren?! I don’t think so ;)

Zoek je meer tips voor je bruiloftskleding? Check deze link.

Wie organiseert het vrijgezellenfeest?

Dat kan heel verschillend zijn! Sommige vriendengroepen weten dat al jaaaaren, maar bij andere groepen is het compleet onduidelijk. Heb je twijfels? Check het bij de bruid en bruidegom! Er is bijna niets vervelender dan een bruidspaar dat wel een vrijgezellenfeest verwacht, maar waar niets voor georganiseerd wordt…

Zelf heb ik mijn beste vriendin en zusje gevraagd om het te organiseren, en dat is natuurlijk ook prima. Bij mijn man ging het vanzelf (en was het iets waar al jaaaaren over werd gepraat voordat er nog maar vriendinnetjes waren, haha!). Maar twijfel je dus? Checken kan nooit kwaad! Doe het echter wel op tijd… ;)

Mag je een date meenemen naar de bruiloft?

Daar kan ik een heel eenvoudig antwoord op geven: is je date uitgenodigd? Zo ja, dan is hij/zij van harte welkom. Zo niet, dan helaas niet. Hoe weet je of je date is uitgenodigd? Ook dat is heel eenvoudig. Is je uitnodiging voor jou en een plus 1? Dan is je date welkom. Staat de naam van je date ook op de envelop van de uitnodiging? Dan is je date ook welkom. Geen van beide? Dan wordt er niet op je date gerekend. Doe dit dus ook niet. Besef je dat deze bruiloft niet jouw feestje is, maar dat van het bruidspaar.

Wat en hoeveel geef je aan het bruidspaar?

Weer een eenvoudig antwoord: je geeft een cadeau met de waarde van jouw kosten. Oftewel, hoeveel moet het bruidspaar betalen voor jou die dag? Eet je alleen een stuk taart? Of ben je er tijdens de lunch en het diner ook? Voor een daggast is een bruidspaar al snel zo’n honderd euro kwijt, en voor een avondgast zo’n twintig euro. Zorg er dus voor dat je een cadeau van die waarde geeft.

Heb je dit geld echt niet? Dan weet het bruidspaar daar vast al van, toch? Je kunt het van tevoren bespreken en eventueel aanbieden om ze iets anders te geven. Denk aan helpen met de trouwlocatie versieren bijvoorbeeld.

En qua cadeau’s? Vraag het bruidspaar om hun wensenlijst en geef een cadeau dat er op staat.

Moet ik geld geven aan het bruidspaar?

In principe niet, maar het is wel netjes als het bruidspaar hierom gevraagd heeft (bijvoorbeeld met het welbekende envelopje op de trouwkaart). Een bruiloft is prijzig, en veel bruidsparen rekenen erop dat ze nog een bedrag krijgen van hun bruiloftgasten. Daarnaast komt het toch nog heel vaak voor dat cadeau’s voor het bruidspaar niet perse hoog op hun wensenlijst staan (een stofzuiger hebben ze meestal wel, en ja, dat relaxpakket met bodylotions ook). Heeft het bruidspaar geen wensenlijst doorgegeven? Dan is het voor hen het fijnst om ‘gewoon’ geld te krijgen.

Ben ik verplicht om een bruiloftscadeau te geven?

Persoonlijk vind ik van wel. Tenzij de omstandigheden natuurlijk bijzonder zijn (bijvoorbeeld omdat je schulden hebt). Ook met weinig geld heb je echt wel wat te bieden, zoals ik al eerder zei kan je ook aanbieden om te helpen bij de voorbereidingen van de bruiloft. Of misschien gaat het bruidspaar wel in een nieuw huis wonen? Dan kan je helpen met klussen of verhuizen.

Het bruidspaar doet hun uiterste best om een dag(en) te organiseren waar iedereen het naar zijn zin heeft. Ze geven hier veel geld aan uit, dus het is juist ook heel tof om je waardering te laten zien met een awesome cadeau toch?!

Hoe erg is het om als bruiloftsgast vroeg weg te gaan?

Ook dit is mijn persoonlijke mening: ik vind het niet zo netjes, afhankelijk van je relatie tot het bruidspaar. Opa en oma die vroeg weggaan? Tuurlijk! Logisch! Maar hallo, een beetje goeie vrienden kunnen er met een open bar toch wel een mooi feestje van maken?! Het lijkt soms wel eens alsof bruiloftsfeesten een beetje een suf imago hebben. Maar je bent er zelf bij, en je kunt er dus ook mede voor zorgen dat het een feest wordt om nooit meer te vergeten (hoe awesome is dat voor het bruidspaar?!). Dus regel een taxi, schenk jezelf nog een (gratis!) wijntje in, en hopla, voetjes van de vloer! We vieren notabene de liefde! Hooray!

Foto’s: Martijn Roos