Krakkemikkig, armoedig en verschrikkelijk – dit is hoe Wendy (33) en Jay (32) hun eerste bruiloft omschrijven. Ze hebben daarom altijd al geweten dat ze het een keer over zouden doen. In 2019 zal die wens eindelijk in vervulling gaan, want dan zijn ze 12,5 jaar getrouwd en vieren ze hun bruiloft voor de tweede keer.

Ze waren smoorverliefd toen ze elkaar op 21-jarige leeftijd het ja-woord gaven op het gemeentehuis in Zoetermeer. De twee zijn vrij snel en met alle kritiek van dien in het huwelijksbootje gestapt. Maar zij wisten zeker dat hun liefde voor altijd zou zijn. “Het is moeilijk uit te leggen, maar als het echt goed zit, dan voel je het”, vertelt Wendy. De twee lovebirds wonen nog steeds in Zoetermeer en zijn inmiddels drie zoons van 11, 8 en 4 jaar rijker. De jongste zit tussen zijn ouders op de bank terwijl de andere twee zich vermaken in hun slaapkamer.

De eerste ontmoeting

Wendy is opgegroeid in Zeeland en dat is ook waar ze haar grote liefde ontmoette. Jay volgde een opleiding bij de Kazerne waardoor hij heel het land afreisde. Op een avond was hij in Renesse gaan stappen met vrienden en daar zag hij Wendy aan het einde van de nacht zitten op een muurtje. “Ze was aan de telefoon en ik liep op haar af met allemaal foute openingszinnen”, vertelt Jay terwijl Wendy in de lach schiet. “Eigenlijk werd ik gewoon een beetje gedist”, vervolgt hij lachend. Wendy knikt instemmend tussen het grinniken door. Ze had die avond geen interesse in de vreemdeling.

Twee weken later kruisten hun wegen weer, maar dit keer raakten ze wel aan de praat. De twee hadden een ongelofelijke klik en zijn vanaf dat moment altijd samen geweest. Jay zat door zijn opleiding nooit op dezelfde plek, wat voor Wendy soms lastig was. “Ik vond het jammer, omdat je elkaar niet zo vaak kan zien als je wilt”, vertelt ze. Jay kijk haar verbaasd aan en is het duidelijk niet met haar eens. “We zagen elkaar elke dag! Ik reisde soms 300 km om haar een paar uur te zien”, vertelt hij met een grijns.

Ware vakantieliefde

Jay vroeg Wendy ten huwelijk tijdens hun eerste vakantie in Spanje. Het verliefde stel was toen pas zeven maanden samen. “We hadden het gek genoeg al over trouwen gehad en op vakantie voelde alles zo goed, dus besloot ik haar te verassen.” Hij kocht met het beetje geld dat hij had een ring en vroeg haar op een rots aan het strand ten huwelijk. De twee kijken elkaar aan en beginnen te lachen. “Alles is bij ons echt snel gegaan, iedereen verklaarde ons voor gek, maar kijk waar we nu zijn”, vertelt de aanstaande bruid vol trots terwijl ze haar jongste zoon een kus geeft op zijn voorhoofd.

Negen maanden na de vakantie werd hun eerste zoon geboren en kort daarna werd Jay uitgezonden. De gedachte van een man in dienst vond Wendy aan het begin van hun relatie best sexy, maar dat veranderde allemaal toen het moment echt daar was. Het is ook de reden dat ze besloten om gelijk te trouwen in plaats van te sparen voor hun droomhuwelijk. “Als militair loop je een hoop risico en dan wil je wel dat alles goed geregeld is. Trouwen is dan de beste optie als je alles gedekt wilt hebben”, licht Jay toe.

Ze waren allebei nog vrij jong toen ze trouwden en ouders van hun eerste zoon werden. Er was simpelweg geen geld voor een droombruiloft. Wel hebben ze thuis een klein feestje gehad met zo’n 15 vrienden en familieleden. Jay vond het uiteindelijk wel een mooie dag. “Iedereen had wel iets meegenomen zodat we toch nog een feestje hadden. Een vriend van mij had zelfs een taart gebakken.” Voor Wendy was het vooral een treurige dag, omdat niemand van haar familie aanwezig was. “Er was onderling veel spanning waardoor niemand was gekomen.”

Een bruiloft voor de tweede keer

Dit keer pakken ze het groot aan en gaan ze voor het totaalplaatje. Een plaatje dat allesbehalve traditioneel is, al zeggen ze het zelf. De bruid wil een zwarte trouwjurk en haar man en zoons gaan helemaal in het wit. Ook over de trouwringen is goed nagedacht, die worden zwart met daarin elkaars vingerafdrukken gegraveerd. Hoewel het nog even duurt, zijn ze wel al bezig met de bruiloft. “Ik ben vooral bezig met dingen zoals de jurk en de aankleding en hij is erg bezig met de locatie”, licht Wendy toe. In eerste instantie wilde het stel op Aruba trouwen, maar daar zien ze toch van af. “We willen het dit keer goed doen. Als we kiezen voor een bruiloft in het buitenland kan niet iedereen erbij zijn”, vertelt de bruidegom.

Het is overduidelijk dat het bruidspaar dol is op elkaar. Je ziet het aan de manier waarop ze naar elkaar kijken en de binnenpretjes die ze delen. “Het is net of we weer verliefd zijn”, zegt Jay terwijl hij zijn telefoon erbij pakt. “Kijk dan naar de app’jes die we elkaar sturen, het is net of we zestien zijn.” De twee schieten weer in de lach. “Als je lang samen bent, heb je goede periodes en moeilijkere periodes. We hebben net een lastige tijd achter de rug, maar als je allebei bereid bent om te werken aan je relatie dan kom je echt een heel eind”, vertelt Wendy vol vertrouwen. En een eind zijn ze zeker gekomen, want in 2019 vieren ze voor de tweede keer hun bruiloft. Alleen gaan ze dit keer wel voor hun droombruiloft.

En zou jij je bruiloft voor de tweede keer willen vieren?

Wil je wegzwijmelen bij nog meer liefdesverhalen? Lees dan ook:
– Een liefdesverhaal tussen twee culturen: zij is Syrisch en hij Dominicaans

Foto’s: Ariela Slakhorst