Het is maandagochtend 09.00 uur. De slaap zit nog in je ogen, de drang om te gapen wordt met moeite onderdrukt. De ambtenaar stelt de vragen en voor je het goed en wel door hebt, heb je ‘ja’ gezegd en heb je de ring om elkaars vinger geschoven. Dat was vlug, maar joepie, je bent getrouwd (en nog gratis ook)! Suf, of niet?

MJ (mijn man) en ik zijn ook gratis voor de gemeente getrouwd. De ceremonie vonden wij hilarisch. Het was zo sober en zo kort (werkelijk, onze billen hadden de stoelen nog niet aangeraakt of we moesten al staan om het ja-woord te geven). Het gebeurde zo snel en ik vond het zo gek dat ik opeens een getrouwde vrouw was, dat ik een flinke giechelbui kreeg. Gelukkig was die snel weer over en hebben we met onze getuigen een toost uitgebracht (ja echt, om 10.00 uur ’s ochtends) en een klein feestje gevierd. Twee dagen later, op onze ‘echte’ bruiloft, hebben we een hele mooie trouwceremonie in de kerk gehad waarbij we onze geloftes naar elkaar hebben uitgesproken en de ringen hebben gewisseld.

Gratis trouwen

Tegenwoordig kiezen veel stellen voor gratis trouwen. Hier zijn verschillende redenen voor en meningen over. Dat het een hoop geld bespaard is de voornaamste reden. Daar is veel over te zeggen en kun je eindeloos over discussiëren, maar laten we het nu hebben over de ceremonie zelf, want hoe belangrijk is zo’n ceremonie nu eigenlijk?

Ik vroeg onze lievelingsleverancier en trouwambtenaar Eva Schuurman (Omdatikvanjetrouw) hoe zij denkt over de trouwceremonie.

Eva: ‘Een goede trouwceremonie is de start van je feest. Geen verplicht onderdeel, geen opmaat naar een beter onderdeel, maar een onmisbaar onderdeel. Een moment waarop je achterover mag leunen, mag bulderen en snotteren en waarop je vooral heel erg trots mag zijn. Een verhaal met een spanningsboog en een hoog woord, het allerhoogste woord. ‘Ja’. En wanneer dat woord eruit is barst de vreugde letterlijk uit haar voegen. En dat je dát meemaakt met je gasten, iets dat zo intiem en zo uitbundig is, maakt jullie op die bijzondere dag nog hechter dan je al was. Een goede trouwceremonie is je leven en je liefdesleven ineen. Een goede trouwceremonie is de start van je feest.’

Wauw, dit is toch de trouwceremonie die iedereen wil hebben? Het is hét moment van je dag. Wij van Girls of honour kunnen trouwen en de trouwceremonie niet zonder elkaar zien. Geen Ying zonder Yang, geen warme chocolade melk zonder slagroom. Het hoort dus bij een bruiloft.

gratis-trouwen-trouwceremonie-babs-ceremoniespreker-1

Vraag een ceremoniespreker

Wist je dat je er ook voor kunt kiezen om een ceremoniespreker te vragen voor de ceremonie in plaats van een trouwambtenaar (in deze blog legt Marit uit wat de verschillen zijn tussen een trouwambtenaar en een ceremoniespreker)? Je kunt dan best gratis trouwen op de maandag en vervolgens een ceremonie houden met een ceremoniespreker op je bruiloft. Je betaalt dan alleen voor de spreker en niet voor de gemeente, omdat je dat die maandag al gratis gedaan hebt. Zo bespaar je kosten én heb je een onvergetelijke trouwceremonie. Hups, 2 in 1! Want wees nou eerlijk; alleen een sobere ceremonie waarbij je binnen tien minuten weer buiten staat is toch niet de leukste manier om je huwelijk te vieren?

Eva: ‘Veel mensen twijfelen nog over een ceremoniespreker omdat ze bang zijn dat het zal voelen als een toneelstukje. Maar geloof mij, als je die kleren draagt, in die setting met al die mensen erbij, en je spreekt uit dat je van elkaar houdt en ten overstaan van die mensen laat zien dat je voor elkaar gaat… Nou, dan trouw je pas echt hoor.’

Is gratis trouwen suf?

Is gratis trouwen op de maandochtend dus suf? Ja, als je het alleen daarbij houdt wel. Maar wanneer je daarnaast extra aandacht besteed aan de ceremonie (door bijvoorbeeld een ceremoniespreker in te huren) wordt dat al een heel ander verhaal. Een trouwceremonie is gewoon een onmisbaar onderdeel op je bruiloft. Dus gratis trouwen of niet; houd een trouwceremonie in welke vorm dan ook en vier feestelijk dat jullie elkaar eeuwig trouw beloven!

Foto’s: Raisa Zwart