Het is het allerbelangrijkste moment op jullie bruiloft: de ceremonie. En een ceremoniespreker of zelfstandig trouwambtenaar kan dat moment nog mooier maken!

We zeggen het wel vaker, eigenlijk kan alles op je bruiloft best mis gaan, als het belangrijkste maar goed gaat: dat jij en je geliefde ja zeggen tegen elkaar. Lange tijd is de trouwceremonie een beetje een ondergeschoven kindje geweest, het serieuze gedeelte van de dag. Maar met jullie eigen gekozen trouwambtenaar of ceremoniespreker kan je er juist een prachtig, liefdevol en grappig moment van maken!

Hoe je je trouwceremonie bijzonder kunt maken

De meeste mensen trouwen in het gemeentehuis, logisch, want zo gaat het al jaren. Je krijgt dan een trouwambtenaar aangewezen die het officiële gedeelte van een huwelijk verzorgd; het wettelijk huwelijk. Maar deze ambtenaar kent jullie vaak niet, en je weet van tevoren ook niet wie je toegewezen krijgt.

De tijd die een trouwambtenaar van de Gemeente aan de voorbereiding van jullie huwelijk mag besteden is niet veel. Daardoor kan het eigenlijk niet een hele persoonlijke ceremonie worden. En dat is jammer. Trouwen is immers het feest van jullie liefde, dat doe je in jullie eigen sfeer, met jullie verhaal!

Daarom komt het steeds vaker voor dat bruidsparen hun eigen zelfstandig trouwambtenaar uitzoeken, en dat kan ook gewoon! Er zijn steeds meer zelfstandige trouwambtenaren en ceremoniesprekers die niets liever doen dan van jullie ceremonie een prachtig moment maken. Die alle tijd nemen jullie te leren kennen en een verhaal te smeden dat jullie past als een jas. Zoals bijvoorbeeld Eva van ‘Omdat ik van je trouw’. Eva: ‘Ik ben zo trots en geroerd dat ik op een bruiloft mag staan. Dat ik dit mag zien- en zijn. Dat zachte gangpad door de wei, de muziek, de mensen, de vogels, de wind. De vader die zijn dochter weggeeft, maar haar nooit kwijt zal raken. De jongeman die zijn bruid op schoot trekt tijdens het tekenen van de akte. En mijn droge mond, van vervoering en opwinding. Dat ik dit mag doen, het vertrouwen krijg die liefde weer te geven. In al haar luchtigheid, zweven en aardse nuchterheid…’

Eva schuurman 3-babs-bijzonder ambtenaar burgelijke stand-
Eva, van ‘Omdat ik van je trouw’.

En hoe heerlijk is het om zo iemand bij jullie bijzondere moment te hebben? Iemand die met veel liefde jullie verhaal vormgeeft en jullie in de echt verbindt… Wat ons betreft kan het eigenlijk niet mooier dan dat. Met de aandacht die het startsein van je dag verdient. Een feest dat al bij de ceremonie begint!

Het verschil tussen een zelfstandig trouwambtenaar en een ceremoniespreker

Jessi van ‘OUIYESSI’ is de aangewezen persoon om dit aan ons uit te leggen, zij doet namelijk beide! Volgens Jessi is er eigenlijk één groot verschil tussen een zelfstandig trouwambtenaar en een ceremoniespreker. Een trouwambtenaar mag jullie voor de wet trouwen tijdens de ceremonie en een ceremoniespreker niet. Dit heeft te maken met een benoeming en beëdiging. De inhoud van de ceremonie is wel bijna hetzelfde. Waarom dan toch een ceremoniespreker?

hamer-witphotography
Foto: Wit Photography

Een persoonlijke trouwceremonie

Met een ceremoniespreker kunnen jullie de bruiloft helemaal inrichten zoals je zelf wilt. Met een trouwambtenaar heb je namelijk vaak te maken met de regels die de gemeente (waar het huwelijk voltrokken wordt) stelt. Zo zijn er bijvoorbeeld beperkingen voor de trouwlocatie.

Wanneer je voor een ceremoniespreker kiest, dan trouw je op een eerder moment (vóór jullie echte huwelijksdag). Dit kan je vooralsnog gratis doen, binnen je eigen gemeente (het kosteloos huwelijk), of voor een gereduceerde prijs (dit is een 5 à 10-minuten huwelijk). Op jullie echte huwelijksdag vieren jullie dan wel een ceremonie, maar ondertekenen jullie niet de wettelijke huwelijksakte, deze kan je dan eventueel vervangen door een onofficiële akte.

Als bruidspaar moet je zelf overwegen of je het belangrijk vindt dat het wettelijke (huwelijks) document tijdens de ceremonie op jullie huwelijksdag ondertekend wordt, of op een eerder tijdstip bij de Gemeente.

Ouiyessi-trouwambtenaar-ceremoniespreker
Trouwambtenaar Jessi van Ouiyessi. Foto: Nienke van Denderen

Een klik met je ceremoniespreker

Dit zijn dus allemaal dingen waar je over na moet denken. Kiezen jullie voor een eigen zelfstandig trouwambtenaar of ceremoniespreker? Dan is het natuurlijk belangrijk dat jullie een klik hebben. Jessi van OUIYESSI vindt ‘de klik’ met het bridspaar het allerbelangrijkste; je gaat elkaar in een korte tijd goed leren kennen. Jessi: ‘ik wil echt in het verhaal van het bruidspaar duiken, hun sfeer proeven, de woorden die ze naar elkaar uitspreken horen, luisteren naar de verhalen die ze hebben beleefd en ik wil getuigen zijn van de blikken die kruizen. Zo kunnen we samen een onvergetelijk moment maken van hun ceremonie.’

Jullie verhaal is het waard om mooi te verwoorden, zodat er geen geen twijfel over mogelijk is… jullie horen bij elkaar!

Ben je op zoek naar een ceremoniespreker of trouwambtenaar? Neem dan een kijkje bij onze Lievelingsleveranciers!

Coverfoto: Wianda Bongen