Hoe je relatie eraan toe is, zie je terug in de seks. Draait het in de seks om jullie samen? Dikke kans dat het met jullie relatie wel goed zit. Word je over het algemeen niet blij van jullie seksleven? Dan zou het kunnen dat jullie relatie meer lijkt op het kopen van een duur paar schoenen dan op duurzame liefde. En daar kan ik over meepraten…

Als de seks niet goed gaat, is een van de belangrijkste redenen dat een van beide (of allebei natuurlijk) vooral met zichzelf bezig is. Dit kán een psychologische oorzaak hebben: onzekerheid, depressie, narcisme, een geschonden vertrouwen, zoeken naar bevestiging… Maar in mijn geval werd het gewoon tijd om eens te stoppen met m’n egoïsme en eindelijk volwassen te worden in het hebben van een relatie. Gaan geven in plaats van vooral te willen nemen.

Best raar eigenlijk als ik er zo op terugkijk. Dat ik in onze relatie de eerste jaren vooral wilde ontvangen. Achteraf zie ik, dat ik niet zo heel goed wist wat écht liefhebben is. Ik vond Joop leuk en oneindig interessant. Ik werd verliefd op hem en wilde hem graag voor mezelf hebben. Met hem kunnen pronken. Van hem kunnen genieten. Ik ging met hem om als een kostbaar bezit.

Dure schoenen

Je zou het kunnen vergelijken met dat paar net iets te dure schoenen waar je oog op is gevallen en dat je niet meer loslaat. Uiteindelijk besluit je om die schatjes te kopen en je voelt je de koning te rijk dat ze je outfit compleet maken. Je verwacht van de schoenen dat ze je blij maken. En op die ene miskoop na lukt dat over het algemeen behoorlijk goed. Maar ik moest nog leren dat een relatie anders werkt dan nieuwe schoenen kopen. Want ik raakte vooral gefrustreerd als Joop me niet blij maakte zoals ik dat graag wilde. En daar raakte hij weer gefrustreerd over. En de seks? Tja, als je vooral seks hebt met het idee dat hij je blij moet maken in bed, dan komen ook daar de frustraties al snel om de hoek kijken.

Toen Joop en ik redelijk hard met onze neus werden gedrukt op ons huwelijk dat niet lekker liep, gingen we met een relatiecoach aan de slag. Dat was wel even een drempeltje. Toegeven dat je na een paar jaar huwelijk al hulp nodig hebt, vond ik niet iets om trots op te zijn. Maar we hadden nu eenmaal ‘Ja’ gezegd met het idee om samen oud te worden, dus hopelijk zouden we hier nog zo’n 50 jaar van kunnen profiteren.

Wijze les

Van die keuze hebben we geen spijt gekregen. De coach liet mij al snel inzien dat ik gewend was dat m’n hele leven om mij draaide. En dat al zo’n 30 jaar lang. (Au! Best wel pijnlijk momentje.) Ik ontdekte dat liefde niet om jezelf blijkt te draaien, maar om de ander. En als dit wederzijds is, krijg je een gezonde relatie. Achteraf is het schrikwekkend simpel. Maar deze eenvoudige levensles werkte ook door in de seks.

Het gekke bij seks is dat het logisch lijkt dat het erom gaat dat je bevredigd wordt. En dat je daar dus ook mee bezig bent in bed. Maar toen ik liefde leerde geven, was ik in bed ook automatisch meer gericht op het geven van mezelf aan Joop. Elke keer dat ik erop gericht was om bevrediging te krijgen in de seks liep het op een teleurstelling uit, of ik was fysiek bevredigd maar voelde me er niet door geliefd. Nu ik alles van mezelf aan Joop wil geven en volledig op hem gericht ben, voel ik me tijdens de seks geliefd en geeft het me een heel voldaan gevoel, omdat ik nu ook zijn liefde ervaar. En het grappige is, dat onze lijven daar dan weer zo op reageren dat de seks intenser en fijner is.

En die fijne seks, draagt dan weer bij aan een goeie relatie, waar ik nog veel blijer van word, dan een nieuw paar dure schoenen.

Foto: Sweet Ice Cream Photography / Unsplash