Vind je het fijn om je geloof te betrekken bij je bruiloft, dan kun je ervoor kiezen om elkaar trouw te beloven in de kerk. Hoe je invulling kunt geven aan je trouwdienst, lees je hier.
Eerst het gemeentehuis in, dan naar de kerk
In Nederland zijn kerk en staat gescheiden en dus is het kerkelijk en burgerlijk huwelijk niet met elkaar verbonden. Wil je dus ook trouwen voor God, dan doe je dat in de kerk. Maar wel pas nadat je elkaar het jawoord hebt gegeven in het gemeentehuis. De burgerlijke ceremonie hoort volgens de Nederlandse wet namelijk altijd eerst.
De kerkelijke inzegening draait om God. Trouwen in de kerk is namelijk gebaseerd op het idee dat een relatie niet alleen bestaat uit man en vrouw, maar dat God daar ook bij hoort. In de Bijbel staat dat ‘een drievoudig snoer moeilijk te breken is’. In de trouwdienst laat je aan God en aan de mensen zien dat je voor altijd bij elkaar blijft, totdat de doodt jullie scheidt.
Gesprekken
Als je de nummers voor je trouwdienst hebt uitgekozen, kun je verder invulling geven aan de dienst. Wanneer je aangesloten bent bij een kerkgenootschap, is het gemakkelijk om een dominee of pastoor uit jouw thuisgemeente te kiezen. Vaak is het ook mogelijk om voor een gastdominee of gastpriester te kiezen. Vooraf heb je altijd een aantal gesprekken met de dominee of priester, waarbij je bespreekt waarom jullie willen trouwen in de kerk.
Samen met de dominee of pastoor spreken jullie af hoe er verder vorm wordt gegeven aan de dienst. Zo kan er bijvoorbeeld nog een korte speech worden gegeven door een dierbare, worden bij een kerkelijk huwelijk vaak de ringen in de kerk gewisseld in plaats van in het gemeentehuis, is er altijd een moment wanneer de trouwbijbel wordt overhandigd en wordt het huwelijk ingezegend.
Trouwgelofte
Behalve de zegen is er tijdens een kerkelijke ceremonie ook de trouwgelofte. Deze gelofte kan worden voorgedragen door de voorganger, waarna er wordt geantwoord met een ‘ja’. Wanneer je een trouwceremonie in de kerk extra persoonlijk wilt maken, kies er dan voor om elkaar via een persoonlijke gelofte voor altijd trouw te beloven.
Wanneer je samen met de priester of pastoor een planning hebt gemaakt, kunnen jullie de liturgie gaan maken. De gekozen liederen schrijf je daar in uit, evenals het Bijbelgedeelte waarover gesproken gaat worden en alle verdere invullingen.
Denk tot slot na of jullie nog iets na de dienst willen doen. De gasten met rijst laten gooien of duiven loslaten bijvoorbeeld.
Gaan jullie trouwen in de kerk?
Lees ook:
– How to: huwelijks-kerkboekje maken
– Hoe versier je een kerk?
– Geloften: zeggen wat je belooft
– Trouwbijbel in gewone taal
– 10 nummers voor de kerkdienst