Maken jullie wel eens ruzie samen? Af en toe flink ruziën, is helemaal niet erg. Het kan je relatie juist veel sterker maken. Tenminste als jullie je allebei aan de spelregels houden…

Bij een goed huwelijk hoort af en toe een goeie ruzie. Ga een ruzie niet uit de weg. Pak deze spelregels erbij en als de bonje voorbij is, zul je je zelfs opgelucht voelen.

1. Even lekker zeiken is funest
Hebben jullie niet vaak ruzie maar geef jij (of hij) wel regelmatig een steek onder water? Of gewoon keihard boven water? Vaak betekent dit dat je iets opkropt. Hij voldoet bijvoorbeeld niet aan verwachtingen die je hebt. Speak up! Weet hij überhaupt wel dat je deze verwachtingen hebt? Als dat zo is vraag dan aan hem of hij vindt dat je verwachtingen realistisch zijn. Zo ja? Maak duidelijke afspraken samen en hou je eraan. Zo niet? Zoek samen naar nieuwe afspraken waar je je allebei in kunt vinden.

2. Blijf realistisch
“Maar jij ruimt ook nooit iets op.” “Jij bent altijd te laat.” “Ik ben altijd de klos.”. Allemaal voorbeelden van een flinke overdrijving. Nooit en altijd zijn van die woordjes die heel fijn en logisch voelen om te gebruiken in een ruzie. Maar de ander denkt alleen maar “dat is dus echt niet waar hè?!” en hoort vervolgens niet meer wat je eigenlijk bedoelde. Niet handig om te overdrijven dus.

3. Leef je in
In je boosheid op de ander ben je soms allebei zo met jezelf bezig dat je er niet uitkomt. Luister naar hem. En dan bedoel ik niet alleen even aanhoren wat hij zegt en ongeduldig wachten tot jij weer met een sneer mag komen, maar écht luisteren. Leef je in, in wat hij zegt. Veer met hem mee. Zeg zoiets als “ik begrijp dat je hier boos van wordt” en probeer dit dan ondertussen ook echt te begrijpen… Dat je je best doet om je in hem te verplaatsen zal jij waarderen en hem kalmeren. Als hij de ruimte heeft gekregen om zijn boosheid helemaal te uiten, ben jij daarna aan de beurt. Vraag hem of hij zich nu ook even in jou wil verplaatsen. Daarna kun je tot oplossingen komen.

4. Stel je grenzen
Sommige stellen hebben nooit ruzie. Dat lijkt ideaal maar is het niet. Vaak betekent het dat een van beiden de eigen grenzen niet aangeeft maar altijd direct meeveert met de ander. Herken je dat? Het lijkt zo nobel. Maar door jezelf weg te cijferen verlies je een stukje van je eigen identiteit. Je doet niet alleen jezelf te kort, maar ook de ander. Hij heeft namelijk behoefte aan een vriendin die naast hem staat. Niet iemand die een verlengstuk van hemzelf geworden is. Stel jezelf de volgende vragen: Wie ben ik? Wat vind ik fijn? Welke keuzes wil ik maken? 

5. Houd anderen erbuiten
Kom niet aan met: “Saskia vindt ook dat…” of erger nog: “mijn moeder zei laatst nog over jou…” Laat anderen erbuiten. Een verschil van mening is iets tussen jou en hem. Daar moet je samen uit zien te komen. Alleen jullie mening telt.
Ook het maken van sarcastische opmerkingen in gezelschap hoort hierbij. Wil hij scoren ten koste van jou bij anderen? Leen je daar niet voor. Laat hem achteraf nog even uitspreken wat hem nou echt dwarszit.

6. Geen ruzie na 22u
We hebben er al eerder over geblogd: ruzie maken ’s avonds na 22 uur is geen goed idee. Je bent moe en prikkelbaar, waardoor een ruzie minder snel is opgelost dan wanneer je fris en fruitig bent. Slaap er een nachtje over en begin de volgende ochtend vol frisse moed aan de ruzie. Grote kans dat je het nu ineens niet meer zo belangrijk vindt.

7. Vecht elkaar niet de tent uit
Gaat de boosheid zover dat een van beiden de zelfbeheersing verliest? Let op, dit loopt altijd uit op spijt. Loop in zo’n situatie gewoon de kamer uit om af te koelen. Een time-out kan helpen om weer bij zinnen te komen. Wordt het wel heel letterlijk elkaar de tent uitvechten? Schakel hulp in. Denk niet dat het vanzelf over gaat, want dat gaat het niet. Wees goed voor jezelf en houd jezelf niet voor de gek.

8. Maak het goed
Het leukste aan ruziemaken is natuurlijk het goedmaken :) Neem de tijd om oprecht sorry te zeggen. Kijk elkaar in de ogen om te zien of het ook echt goed is. Ga daar niet te snel aan voorbij.
En ja, als het dan weer helemaal goed is kan het knuffelen beginnen!

Foto: Unsplash.com