Ga je zelf je bruiloft stylen? Of laat je het door een professional doen? Let in ieder geval op deze punten!

Als bride to be heb je het liefst alle touwtjes in handen als het gaat om je trouwdag. Naast de keuze voor de locatie, je gasten en de catering is ook de styling een belangrijk onderdeel van het geheel. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om dit helemaal zelf te verzorgen, maar het is belangrijk om rekening te houden met bepaalde punten om stress rondom deze mooie dag te voorkomen.

Weet je het zeker?

Voordat je volmondig ‘ja’ zegt tegen je eigen bruiloft is het goed om te weten dat het geen eenvoudige klus is. De tijd vliegt door je dagelijkse verplichtingen zoals werk, het huishouden en je sociale leven zo voorbij. Kijk daarom kritisch of je echt voldoende tijd hebt om de styling op je te nemen, omdat er behoorlijk wat bij komt kijken. Je bent zo een paar uur bezig om bijvoorbeeld alle slingers te maken voor jullie dag. Daarnaast moet je zorgen dat op de dag zelf alles op tijd hangt, en op de juiste plek ligt. Dit duurt altijd langer dan je denkt en vaak is het nodig om de locatie een dag langer af te huren. Wees daarom niet te bescheiden en vraag gerust om hulp aan vrienden die handig en creatief zijn of huur een professional in. Zo gaat het niet alleen sneller, maar heb je ook nog eens leuk gezelschap en zal je zien dat er meer mogelijk is dan je denkt. Denk er wel goed (en eerlijk) overna of deze klus voor je vrienden ook zo leuk is om te doen…

Ik stap in september 2019 in het huwelijksbootje en heb gevraagd of mijn schoonzusje wil meehelpen en meedenken wat betreft de styling. Zij is grafisch ontwerpster en heeft nu al een aantal ideeën aangedragen waar ik zelf nooit op was gekomen.

Voorwaarden van de trouwlocatie

De afgelopen tijd heb ik voor mijn eigen zoektocht  een paar eigenaren van trouwlocaties gesproken die aangeven dat het niet mogelijk is om je eigen aankleding te verzorgen. Dit is niet vanwege het geld, maar veiligheidsvoorschriften spelen vaak een belangrijke rol. Bij sommige accommodaties is het plafond behoorlijk hoog en hebben de eigenaren zelf maatregelen getroffen met een eigen systeem om de versieringen snel en veilig op te hangen. Pluspunt: ze ruimen dit ook weer voor je op, jij hebt er dus geen omkijken meer naar en hoeft je daar dus niet mee bezig te houden. De standaard onderdelen zoals potjes, vazen en servies zijn dan aanwezig en je betaalt alleen de kosten voor de huur van deze materialen en de bloemen.

Bij een andere locatie was het wel toegestaan om eigen decoratie op te hangen, maar na de ceremonie moest het direct weer verwijderd worden. Dit kun je oplossen door een aantal van je vrienden te vragen of zij de verantwoording op zich willen nemen voor deze taken. Denk er ook hier wel weer goed overna of dit niet vervelend is voor je vrienden. Ze missen toch een deel van jouw trouwdag, en moeten zich ook haasten om bij het volgende onderdeel te zijn! Heb je een locatie gekozen waar je de styling zelf niet kan verzorgen? Dan heb je vaak nog keuze uit verschillende kleuren en pakketten. Vraag altijd voldoende informatie op bij de eigenaren van de betreffende trouwlocatie en je zult zien dat er genoeg mogelijkheden zijn.

Denk om de houdbaarheidsdatum

Versieringen aanschaffen wanneer ze in de aanbieding zijn klinkt heel aantrekkelijk. Maar houd er rekening mee dat niet alle materialen het eeuwige leven hebben. Ballonnen worden na ongeveer een jaar bewaren in de verpakking zo plakkerig dat er niets meer van te maken valt. Ook papieren slingers hebben niet het eeuwige leven omdat ze op den duur vergelen. Berg deze slingers ook altijd goed op, zodat ze niet verkleuren door de zon. Kijk bij lekkernijen voor de snoeptafel of eetbare decoratie voor de taart naar de houdbaarheidsdatum, zodat je zeker weet dat alles op de trouwdag geschikt is voor consumptie.

Zelf je bruiloft stylen: goedkoop of duurkoop?

Verzorg je zelf de styling om kosten te besparen? Zet dan alle uitgaven op een rijtje en kijk of het werkelijk goedkoper is dan de hulp van een professional die de meeste spullen al paraat heeft staan. Wil je graag weten wat de kosten van een stylist zijn? Vraag dan gerust een offerte bij een professional op, deze zijn vrijblijvend dus je zit niet gelijk ergens aan vast.

Hoe pak jij de styling van je bruiloft aan? Doe je dit zelf of laat je het over aan de stylist/ de eigenaren van de locatie? En waarom?

Foto’s: Unsplash