“Mijn vriend wil dat ik weer word zoals vroeger”, vertelt ze. Haar partner is dan ook niet mee naar de relatiescan van het relatieconsult. Hij wilde niet dat zij veranderde, hij mist de vrouw die ze was aan het begin van hun relatie. Zij wil zich graag verder ontplooien, groeien en loskomen van patronen die haar niet meer bevallen.

Ontplooien en groeien als persoon staan vaak hoog op ons verlanglijstje. Jezelf beter leren kennen, ontdekken wat je dromen zijn en wat je echt graag wilt.En daarbij ook nog grenzen aangeven en voor jezelf zorgen. Plus ontdekken waar al die fascinerende, ahum irritante, trekjes van jezelf vandaan komen en  achterhalen waardoor je soms zo buitenproportioneel op dingen reageert.

Jezelf uit de plooi halen; weg van oude patronen

Ontplooiing betekent eigenlijk uit je plooi komen. Of beter gezegd, kijken in welke plooi je zit en bepalen of die plooi (nog) gezond en helpend is. Een beetje plooi is helemaal niet erg, maar als je merkt dat die plooi je beperkt in je vrijheid dan kan je overwegen om het aan te passen Voor jezelf is zo’n ontplooiing’s proces best intensief. Tegelijkertijd is het een cadeau aan jezelf: kiezen voor vrijheid , leven en plezier hebben. En dan nu als jezelf, niet als de persoon die je misschien moest zijn om aan de verwachtingen van anderen te voldoen. In plaats van je gevangen voelen in oude patronen of gedachtegangen.

Uit je plooi komen, kan ook een cadeau zijn voor je partner. Een Jij, die meer open is en zich minder beoordelend opstelt. Een nieuwsgierig persoon die met een frisse blik kijkt naar jullie relatie en ook gefascineerd is naar wat hem heeft gemaakt tot wie hij nu is. Tegelijkertijd kan het ook lastig zijn. Uit de plooi betekent vaak ook onzekerheid en nieuwe manieren van omgang vinden. Het kan zelfs voelen alsof er een stukje vertrouwdheid en vertrouwen weg is. Je moet samen weer een nieuwe balans vinden.

Blijf praten over wat er met jou gebeurt!

Veel processen gebeuren van binnen, in je hart en hoofd, en ze gebeuren langzaam. Tijdens zo’n ontplooiing’s proces kan het lastig zijn om je proces te delen, omdat je zelf niet eens goed weet wat er allemaal gebeurd. Voor je partner is het wel van belang dat je het proces deelt. Ook de kleine stapjes die misschien niet goed uit te drukken zijn in duidelijke of visionaire handleidingen. Zoals praten over verwarde gevoelens.

Wanneer je een moment voor jezelf nodig hebt , is het  voor je partner beter te begrijpen als je dit eerlijk aangeeft. Je kan ook aangeven dat het niets met hem te maken heeft en dat je er graag later over wilt praten. Op die manier  betrek je hem bij je proces, en beter nog: dan is jouw ontplooiing geen bedreiging voor je partner. Meestal leiden ontplooiingen naar meer liefde voor jezelf en de ander. Juist omdat er minder plooitjes om je hart vast blijven zitten. Er komt als het ware meer ruimte om de liefde te laten stromen.

Alsof hij je kwijtraakt…

Wanneer jij je partner afsluit van het proces  kan het voor hem aanvoelen alsof hij je kwijtraakt. Terwijl jij eindelijk ervaart dat jij jezelf hebt gevonden. Laat je partner weten dat jouw liefde voor je partner niet veranderd, maar dat je misschien even niet zo goed weet hoe je hier handen en voeten aangeeft. En weet je, knuffelen of een hand vasthouden en vertellen wat je voor elkaar betekent kan altijd. Houdt dat lijntje van verbondenheid aan, want vanuit de veiligheid dat jullie liefde voor elkaar nog wel hetzelfde is, creëer je ruimte voor je partner. Hierdoor kan bij hem nieuwsgierigheid ontstaan naar jouw belevingen en misschien zelfs een ontplooiingsproces bij hemzelf aanwakkeren.

In mijn praktijk hoor ik regelmatig van mensen dat hun geliefde niet blij is met de nieuwe ontwikkelingen; ze willen hun oude geliefde terug. Wanneer we hierover doorpraten blijkt dat er veel verwarring is over of de liefde dan ook veranderd is, en daarmee de veiligheid bij elkaar. Alsof zij zelf ook zomaar ingeruild kunnen worden voor iemand anders omdat die nu beter zou passen bij de nieuwe jij. We hebben het allemaal nodig om te weten dat we geliefd zijn en blijven. Wanneer dat verzekerd is, zie ik dat er openheid komt in de relatie, nieuwsgierigheid en zelfs veel nieuwe liefde.

Want wat is er heerlijker dan samen vrij in het leven kunnen staan in plaats vanuit een opgelegde plooi te leven? En dan ook nog met de liefde en nieuwsgierigheid van vroeger.

Foto’s: Unsplash / Allef Vincius