Dit stel wilde dolgraag in de winter trouwen, zelfs toen de bruid 3 weken voor de trouwdatum zou gaan bevallen… En dat alles in een prachtige, indstriële trouwlocatie!

Waarom hebben jullie besloten om te trouwen?
Al van kleins af aan wist ik dat ik ooit ging trouwen en dit werd meermaals subtiel aangehaald door mij. Na de geboorte van onze dochter en de aankoop van ons nieuwe huis vroeg Arne mij dan ook, volledig onverwacht, ten huwelijk. We besloten om twee jaar later te trouwen in de kerstperiode zodat er nog tijd genoeg was om het huwelijk voor te bereiden. Door die twee jaar is de reden om te trouwen enorm geëvolueerd. Van een meisjesdroom waarin Arne met plezier wou meegaan, werd het voor ons een bekroning op ons gezinsgeluk. Het zijn de jaren waarin ons leven op een snelweg lijkt, waarin onze gespreksonderwerpen grotendeels gaan over pampers en snottebellen, waarin we elkaar voorbijlopen in de gang en tijdens de schare vrije momentjes in slaap vallen op de bank. Daarom vonden we het belangrijk om elkaar, voor het oog van al onze vrienden en familie, te beloven dat we altijd voor elkaar zullen blijven kiezen en te bevestigen dat we een winning team zijn. En daarnaast houden we beiden wel van een feestje ;)

Hoe heb je je trouwjurk gevonden? Welke jurk is het?
Mijn droomjurk was een minimalistische jurk met lange mouwen en een speciale achterkant. In de winkel (JPC in Antwerpen) paste ik er eentje maar die flatteerde mij niet. Ik liet me overhalen om toch voor een bustierjurk van Sadoni te kiezen, ik had namelijk geen tijd meer om verschillende winkels te bezoeken want het buikje zou algauw een heuse buik worden.

Maar ons zoontje is 2 maanden later stilgeboren… In maart bleek ik opnieuw zwanger te zijn, uitgerekende datum: 3 weken voor ons huwelijk! Dat zorgde natuurlijk voor jurkenpaniek: Ik wilde borstvoeding geven + de zwangerschapskilo’s zouden waarschijnlijk nog niet verdwenen zijn. De bustierjurk die ik al had was hier echt niet zo handig voor…

En dus had ik een nieuw plan van aanpak: Eveline van Couture en co in Torhout zou het bovenstuk eraf halen, en een nieuwe op maat maken volledig volgens mijn idee. Ik kocht zelf de stof en samen met Eveline gingen we op zoek naar een ontwerp waarin ik een borstvoedingsbh kon dragen. Zes dagen voor de bruiloft zag ik mijn jurk voor het eerst en kon ik hem passen, twee dagen voor onze dag kon ik hem meenemen naar huis. Het werd DE droomjurk die ik oorspronkelijk in gedachten had!

Wat was je favoriete onderdeel van de bruiloft?
De ceremonie was voor ons het hoogtepunt. Wij zijn niet gelovig dus een kerkelijk huwelijk zat er niet in. Een korte en zakelijke trouwceremonie op het gemeentehuis was ook niet meteen wat we in gedachten hadden. Een persoonlijke ceremonie moest het dus worden. Helemaal zelf alles in elkaar steken vonden we niet echt een optie, we wilden graag verrast worden en liefst ook wat “anders dan anders”.

Zodoende kwam ik bij mijn internetzoektocht telkens opnieuw uit bij Stories by Mabel. Meer dan een jaar voor het huwelijk werden we uitgenodigd voor een breakfast by Mabel en daarna was ook Arne overtuigd: “Zij (de fantastische Lieke) mag dat voor ons doen”.

Bij het binnenkomen zaten 180 mensen in lange rijen op ons te wachten. Allemaal op hun mooist, speciaal voor ons… dat gaf een magisch gevoel. Ik was dan ook helemaal geëmotioneerd toen de ceremonie opende met de essentie: onze geloften.

Het werd een ceremonie die gebaseerd werd op onze uitnodiging, als rode draad werd er telkens iets getekend met een zwarte stift op een wit groot blad papier. Alle sprekers kwamen aan bod en gezien we geen ringen wilden maar een tattoo zullen plaatsen had iedereen in zijn goodiebag een plaktattoo zitten van ons ontwerp. Jong en oud plakten samen met ons onze liefdestattoo op hun lichaam. Super om dat te zien!

Ben je ergens heel zenuwachtig over geweest? En viel dat uiteindelijk mee of tegen?
Zelf ben ik zelden zenuwachtig, dus ook niet voor onze bruiloft. De weken voor de bruiloft was er ook geen tijd om zenuwachtig te zijn want we hadden een pasgeboren baby in huis en dus heel wat slapeloze nachten… Op de dag zelf waren wij dan ook de rust zelve en beleefden die volledig op adrenaline en genoten met volle teugen.

Wat vond je van het plannen van een bruiloft?
De ideeën opdoen vond ik het leukst. Rond telefoneren/mailen en knopen doorhakken vond ik minder leuk. Gezien ik zwanger was, en de laatste cruciale weken ook hoogzwanger, werden de voorbereidingen vooral gecombineerd met de voorbereidingen voor de baby. De uitnodiging en het geboortekaartje zijn bijvoorbeeld door dezelfde illustratrice gemaakt en waren op elkaar afgestemd. Veel werd uitgesteld tot na de bevalling. Dus tijdens de kraamtijd ben ik volop begonnen met voorbereiden. Shoppen voor de accessoires (thank god voor online shoppen!), goodiebags voor tijdens de ceremonie knutselen, onze ceremonie verder voorbereiden… Gelukkig hebben we hier veel hulp gekregen van onze ouders! De dagen voor het huwelijk werkten we samen met hen tot 2u ’s nachts door, we vergaten zelfs te eten, haha!

Waar hebben jullie op bezuinigd?
Natuurlijk hebben we alles afgewogen en vergeleken. We gingen telkens voor onszelf na of we het belangrijk vonden en of we het de investering waard vonden. We vonden het bijvoorbeeld helemaal niet belangrijk om speciaal vervoer te regelen. We gingen met ons viertjes gezellig met onze Berlingo op pad. Mijn schoonmoeder had er zelfs nog vlug een deken op de passagiersstoel gegooid omdat ze bang was dat mijn jurk vuil ging worden door onze ietwat slordige auto.

Daarnaast was het in de winter ook heel duur om bloemen te voorzien voor de tafelaankleding en ceremonie. Gezien we twee dagen voor kerst trouwden wilde ik sowieso een kerstsfeer zonder kitscherig te zijn. Eucalyptus was dus perfect en goedkoop in vergelijking met bloemen. Jammer genoeg bleek de eucalyptus op dit moment enorm duur te zijn door de bosbranden in Portugal. Daardoor was het aanbod dit jaar veel kleiner dan de vraag. Gelukkig is mijn schoonmoeder op pad gegaan en is ze gaan onderhandelen met verschillende bloemenhandelaars voor de beste prijs.

Ik wou absoluut een goede fotograaf gezien foto’s het enige tastbare is waarmee je de dag opnieuw kunt beleven. De foto’s die Romy nam waren precies wat we wilden maar een hele dag door Romy laten fotograferen ging ons budget die we hiervoor voorzien hadden wat te boven. Om dat te compenseren hadden we het idee dat een goede en getalenteerde vriend foto’s kwam nemen ‘s morgens bij het klaarmaken, de first look en op het stadhuis. En vanaf de namiddag kwam Romy dan. Het zijn van beiden enorm mooie foto’s geworden maar toch heb ik hier wat spijt van. De foto’s van de hele dag vormen hierdoor geen geheel en dat vind ik echt wel jammer. Bij het maken van een trouwalbum bijvoorbeeld. Mocht ik het opnieuw kunnen doen zou ik ergens anders bezuinigd hebben zodat we de hele dag Romy konden inhuren.

En waarop juist niet?
We wilden zeker niet besparen op de catering. Onze gasten mochten niets te kort komen. We kozen voor een 3-gangen diner aan tafel en daarvoor hadden we verschillende redenen. Ten eerste zijn wij en onze gasten overwegend West-Vlamingen en daarvan is uiteraard geweten dat wij graag veel en goed eten. We wilden ook de mooie tafels en stoelen van Verbeke tot hun recht laten komen met een mooi gedekte tafel en met bijvoorbeeld foodtrucks zou dit niet lukken. Als laatste was het ook wel leuk om gezellig te tafelen tijdens de kerstperiode.

Op de locatie en de ceremonie wilden we ook niet besparen. De ceremonie die Lieke van stories by Mabel in elkaar stak was voor ons perfect, inclusief gemberkoekjes, drankjes, serpentine, zakdoekjes, en de fakeversie van de tattoo die Arne en ik gaan plaatsen in plaats van ringen. De uren en het geld dat we hieraan spendeerden waren het dubbel en dik waard!

En als laatste onze kleding. Arne vond het belangrijk dat hij een origineel kostuum had die hem perfect paste. Hij ging daarvoor langs bij café costume. Mijn jurk zat oorspronkelijk al wat boven het budget dat ik voor ogen had en met het nieuwe bovenstuk was dit helemaal het geval maar ik ben heel erg blij dat het perfect geworden is. Inclusief de mini-versie van de jurk voor onze dochter Mae.

Waar komt de versiering en aankleding voor jullie bruiloft vandaan?
Het Verbeke Foundation was al een hele originele locatie en had weinig aankleding nodig door alle kunstwerken die in de serre stonden. De dingen die we toch hebben gedaan maakten we zelf.

Een goede vriend heeft mij geholpen bij het aankleden. Samen gingen we op zoek naar ideetjes en hij maakte de tafelnummers en het verwelkomingsbord uit plexiglas. Daarnaast spendeerde hij uren aan het vouwen van papier voor de backdrop.

De 150 kaarsen voor op tafel kochten we bij Action toen ze in promotie waren. We hebben daarvoor bij 3 actions de schappen van de witte kaarsen leeggekocht. Voor de ceremonie vroegen we ook alle 180 gasten een witte kaars mee te brengen. 23 december is één van de donkerste dagen van het jaar en we vonden het symbolisch en mooi dat de gasten licht en warmte meebrachten tijdens deze periode. Kortom, naast een prachtige met kaarslicht gevulde locatie hebben wij nu voor ons hele leven lang kaarsen in onze garage staan die we op elk romantisch moment kunnen bovenhalen, haha!

Bij de uitnodiging zat een RSVP-kaartje die die gasten moesten terugsturen. We vroegen hen de tekening in te kleuren en/of te versieren. De minikunstwerkjes werden overal in de toiletten opgehangen zodat iedereen op zoek kon gaan naar hun eigen kunstwerkje.

Heb je nog een gouden tip voor aanstaande bruiden?
Praktisch: Alles op 1 locatie (de foto’s, de ceremonie, het feest) zorgt ervoor dat het minder stressy is voor jezelf en daarnaast drukt het de prijs.

Neem de dag zelf af en toe een momentje om er even tussenuit te knijpen zodat je alles kunt laten bezinken en even met zijn tweetjes kunt genieten. Voor ons waren die momentjes na de burgerlijke trouw in de auto en voor en na de ceremonie goud waard. Even tegen elkaar zeggen “Oh my God, hoe zot wat wij gaan doen/net gedaan hebben. Zalig.”

Lijstje van vendors:
Fotograaf: Romy Dermout Photography
Jurk Sara: oorspronkelijk een 
Sadoni-jurk maar een volledig nieuw bovenstuk op maat gemaakt door Couture en Co
Kostuum Arne: 
Café Costume Brugge
Make-up Sara: 
Cleo Dickele
Haar Sara: 
Nikae Oostende + styling door Catharina Bourgeois
Outfit dochtertje Mae: Jurk by 
Couture en Co // trui by Grons Babywear
Bruidsboeket, bloemenkroontje en corsage : Bloemist Rozenbach Roeselare
Ceremoniespreker: 
Stories by Mabel
Catering: 
Food & Passion
Styling: DIY
Locatie: 
Verbeke Foundation
Paperwork + tattoo ontwerp: 
Flore Deman – illustration