Het lijkt misschien eenvoudig om voor een DJ te kiezen op jullie feest, maar wist je dat een live band zorgt voor veel meer karakter en sfeer? Live muziek speelt in op wat er gebeurt en voegt precies de juiste emotie toe aan het moment.

Paula van Feest der Liefde deelt met ons alle voordelen van live muziek op je bruiloft.

Ga voor een echte ‘klik’ met muzikanten

Het is belangrijk dat je als bruidspaar een klik voelt met de muzikanten die op je trouwfeest spelen. Om voorafgaand aan de bruiloft te kunnen nagaan of die klik er is of nog kan komen, is het goed om op de websites van muzikanten filmpjes te bekijken en beluisteren. Als je bij zo’n filmpje denkt ‘dat is het niet helemaal’, zoek dan zeker verder! Pas als het voor jullie allebei goed voelt, moet je ervoor gaan. En dat merk je vanzelf! Is er een speciaal gevoel bij het checken van een filmpje, dan is de kans groot dat er in het echt ook een klik is. Het is tenslotte wel zo belangrijk dat de muziek èn de mensen op je eigen bruiloft ‘kloppen’!

Live muziek: is dat altijd een band, of kan het ook iets anders zijn?

Binnen het kader van live muziek is ontzettend veel mogelijk: van een solist tot een 8-koppige band. Op sommige bruiloften speelde de hele avond een band of draaide een DJ, en kwam de fanfare van het bruidspaar langs om speciaal voor hen enkele nummers te spelen. Jullie bruiloft vraagt niet om een standaard plaatje, maar om een persoonlijke ‘touch’. En daar kunnen muzikanten heel goed voor zorgen!

Zorg ervoor dat je van tevoren goed afstemt met de muzikant(en) over jullie wensen en verwachtingen. Met een solist kun je bijvoorbeeld (tegen meerkosten) afspreken dat hij of zij van tevoren een huiskamer concertje bij jullie thuis geeft, zodat jullie specifieke nummers kunnen uitkiezen voor de grote dag. Bovendien zorgen muzikanten die vaak met elkaar samen spelen, er sowieso voor dat het resultaat op jullie grote dag goed is: zij zijn op elkaar ingespeeld en leveren zodoende een compleet muzikaal plaatje af.

Muziek die past bij jullie bruiloft

Kies muziek die past bij jullie feest. Hierbij is het belangrijk na te gaan wat het thema en de stijl van jullie bruiloft is, om daar de muziek op te kunnen laten aansluiten. Ook het aantal gasten is van belang. Willen jullie een dansfeest of wordt het juist een rustige borrel?

Om een keuze te maken, is het goed om samen na te gaan welke muziek je graag luistert als je thuis bent of als je naar een feestje gaat, en wat zijn de nummers die jij en je vrienden echt leuk vinden? Zijn er nummers die een bepaald emotie bij jullie oproepen of bepaalde artiesten die jullie helemaal te gek vinden? Dat zijn zaken waar je echt ‘iets mee moet’.

Verschillende muziek op verschillende momenten van de dag

Muziek brengt emotie mee naar de bruiloft. Daarom kan het passend zijn om voor verschillende soorten live muziek te kiezen gedurende de onderdelen op jullie bruiloft.

Kies bij de ceremonie voor muziek die ‘vertelt’ wat er in je hart leeft en wat je zelf misschien moeilijk onder woorden kunt brengen. Kwetsbare, intieme muziek is daarbij op zijn plek, bijvoorbeeld in de vorm van een duo met gitaar en zang. In de kerk past een solist of een kleine band van 3 of 4 personen juist goed. Muziek kan ook gezelligheid, ontspanning en een extra laag van genieten aanbrengen bij goed eten en drinken. Op dat moment van de dag kun je bijvoorbeeld kiezen voor easy listen muziek. Tot slot is het aan het eind van de dag lekker om ‘de touwtjes te laten vieren’ en los te gaan. Bezegel de dag met een goed feest en ga voor een vette big band voor de echte ‘party’ in de avond. Kies vooral de muziek die bij jullie past!

De voordelen op een rijtje: ga voor live muziek op jullie trouwfeest

Het grootste voordeel van een band op je bruiloft is natuurlijk dat de muziek echt ‘leeft’ en dat er vanaf het podium niet alleen wat te genieten valt voor het oor, maar ook voor het oog. Je ziet de mensen ‘achter het geluid’ en hun plezier in het muziek maken werkt aanstekelijk! De zanger of zangeres kan ingaan op wat er gebeurt en dat geeft echt karakter aan je feest. Het gezicht bij de stem geeft je feest iets unieks.

Is jullie publiek lekker van het dansen afgewisseld met een beetje kletsen, dan is een (big) band een goede keuze. De band ziet namelijk wat er op de dansvloer gebeurt en kan daarop anticiperen. Als de energie even wat afzakt, kunnen ze jullie op adem laten komen en vinden ze die ‘pit’ even later zo weer terug.

Zijn jullie gasten echte praters die tussendoor of aan het eind van de avond wel een dansje willen doen, dan kun je het best gaan voor een easy listen variant. Zo’n band zorgt voor heerlijke live muziek die niet te overheersend is. Het geeft de vrijheid om te dansen, maar je kunt net zo goed met elkaar blijven kletsen en een beetje ‘wiegen met je heupen’. Het is voor ieder wat wils!

Houd rekening met je budget

Als muziek er voor jullie ècht toe doet, maak daar dan een prioriteit van in je budget. Zo niet, voel je dan niet bezwaard om de muziek tijdens jullie ceremonie via de speakers te laten afspelen en om tijdens het diner een fijne playlist aan te zetten. Want bedenk wel dat muzikanten niet voor niets een ‘centje meer’ vragen. Zij spelen niet alleen op de dag/avond zelf, maar zij moeten zich ook voorbereiden. Plus je betaalt niet alleen de muzikanten zelf, maar ook hun instrumenten, geluidsapparatuur, vervoer en verzekering(en).

Toch is live muziek in uiteenlopende prijscategorieën vindbaar. Bands die altijd hetzelfde repertoire aanbieden zijn bijvoorbeeld relatief goedkoper dan bands die iedere keer ‘maatwerk’ aanleveren, omdat dat laatste uiteraard meer voorbereiding vergt.

Kortom: muziek heeft op elk moment van de dag en in verschillende ‘vormen’ een andere lading in zich: het ontwikkelt zich van klein naar groot en het biedt steeds op een gepaste wijze ondersteuning aan het gevoel van dat moment.

Enthousiast over live muziek op je bruiloft? Check dan snel de website van Feest der liefde.

Foto’s: Nienke van Denderen