Trouwen op huwelijkse voorwaarden, dat klinkt niet echt romantisch… Toch is het goed om je erin te verdiepen. Je gaat met je huwelijk namelijk een soort contract aan voor de rest van je leven! Wel zo handig om goed voorbereid te zijn.

In onze vorige video’s gaven we tips voor het maken van je trouwplan, het opstellen van je bruiloftbegroting en het maken van een planning voor het regelen van je bruiloft. Als alle plannen gemaakt zijn, kun je aan de slag met het inschakelen van je hulptroepen voor jullie bruiloft, zoals je getuigen, ceremoniemeester(s) en eventueel een weddingplanner. In deze laatste video gaan we het hebben over huwelijkse voorwaarden. Wat is het? En welke mogelijkheden zijn er?

Huwelijkse voorwaarden in verschillende smaken

Trouwen is er natuurlijk maar in een variant, maar hoe je het ‘contract’ opstelt, daar zijn verschillende smaken in. Je kunt trouwen in gemeenschap van goederen, met koude uitsluiting, of alles verrekenen. Welke smaak het beste bij jullie past dat bepalen jullie helemaal zelf. Het is wel verstandig om je hierin te laten adviseren door een notaris. In het kort houden deze manieren het volgende in:

1. Trouwen in gemeenschap van goederen

Oftewel alles samen delen. Je spaarpot van de afgelopen 20 jaar is nu ook van hem en zijn huis ook van jou. De schuld of zelfs het faillissement van een van beiden is voor jullie samen. Ook de erfenis die je misschien te wachten staat is van jullie beiden, tenzij er een uitsluitingsclausule in opgenomen is.

2. Koude uitsluiting

Dit smaakje klinkt misschien een beetje vies. Je aanstaande huwelijk noem je niet graag ‘koud’, of wel? Maar eigenlijk betekent het gewoon: alles wat van mij was, blijft van mij en wat van jou is, blijft van jou. Alleen wat je samen koopt, is van jullie samen.

3. Verrekening van (overgespaard) inkomen en/of vermogen

CD van jou, CD van mij, CD van ons allebei… Deze smaak is een tussenvorm en heb je in talloze varianten. Je bepaalt samen in grote lijnen wat van wie is en daarin zijn talloze mogelijkheden te bedenken. Je kunt samen met de notaris datgene kiezen wat het best bij jullie past.

Meer lezen

Wil je meer lezen over huwelijkse voorwaarden? Dat kan hier: www.girlsofhonour.nl/huwelijkse-voorwaarden.
Oh ennuh… de politiek is ook bezig met dit onderwerp. Het kan zomaar zijn dat trouwen op huwelijkse voorwaarden binnenkort standaard gaat worden. Hou het nieuws hierover dus goed in de gaten!

Video credits:
Met dank aan: Van Benthem & Keulen Advocaten & Notariaat
Camera: Anouk Fotografeert
Regie, montage en productie: Amarins de Boer
Haar & Make-up: Mirjam Meijer
Presentatie: Marit en Erica