Feestjes en dus ook bruiloften zijn natuurlijk vaak op zaterdag. Het is weekend, iedereen heeft vrij, en de dag erna kun je lekker uitslapen. Maar je kunt ook prima op een doordeweekse dag trouwen, het heeft zelfs een aantal voordelen! Je leest hier welke dat zijn.

Als de datum bepalend is

Mijn lief vroeg mij ten huwelijk toen we 9 jaar samen waren. Stiekem hoopte ik al de hele dag dat-ie mij zou vragen en toen het zover was, wist ik dan ook precies wat ik wilde. Het eerste wat ik op zijn ‘grote vraag’ zei, was dan ook niet ‘ja!’ maar: ‘dan moet het wel precies over een jaar, dus op de dag dat we 10 jaar samen zijn!’ Waarop mijn vriend mij erop attendeerde dat ik éérst maar eens antwoord op zijn vraag moest geven. Eh, oh, JA natuurlijk!

Voor mij – eh, ons – was de datum dus bepalend. We trouwden op de dag dat we precies 10 jaar samen waren. En die viel op een woensdag.

Bijkomend voordeel van trouwen op een datum die voor jullie van betekenis is: de trouwdatum is eenvoudig te onthouden!

Ruimte in de agenda’s

Wat blijkt? Trouwlocaties, -ambtenaren, -fotografen, DJ’s en muzikanten hebben vaak meer ruimte in de agenda op doordeweekse dagen. In het weekend moet je op locaties vaak rekening houden met het direct na jullie geplande wettelijk huwelijk, waardoor de planning niet mag en kan uitlopen. Door de week kun je echter rustiger aan doen en maakt het niet uit als jullie ceremonie een kwartiertje uitloopt.

Financiële bijkomstigheden

Plus velen van de bovenstaande personen hanteren door de weeks een lager tarief dan in het weekend. Soms verschilt het wel 20 tot 25 procent. Dat is dus wel fijn voor de portemonnee!

Zelfs op de vrijdag krijg je op diverse locaties korting op diensten of producten. Op die dag heb je tóch het voordeel van het aanstaande weekend, waardoor je lekker tot ’s nachts kunt doorfeesten en iedereen de dag erna vrij heeft – ofwel om uit te slapen, ofwel voor een gezellige brunch om samen na te genieten van de grote dag.

Voor de echte ‘zuinigerds’: in diverse gemeenten is er zelfs een vaste dag in de week waarop je gratis kunt trouwen. Hier kleven dan wel weer wat nadeeltjes aan: 1) het tijdstip (helaas is dit meestal alleen vroeg in de ochtend mogelijk), 2) sommige gemeenten kiezen ervoor om dan meerdere stellen tegelijkertijd te laten trouwen, en 3) niet alle gemeenten tolereren op het gratis tijdstip een fotograaf.

Rust op de shootlocatie

Op doordeweekse dagen geniet je op shootlocaties zoals het strand, in de stad of op een andere populaire plek natuurlijk van meer rust dan in het weekend. Op zaterdag of zondag tref je daar vaak meer mensen die van hun vrije tijd genieten en jullie fotoshoot mogelijk zouden kunnen ‘verstoren’. Door de week is de kans in elk geval groter dat jullie knusjes met z’n tweetjes (samen met de selecte groep gasten) op de foto’s staan, in plaats van met wat ongenode gasten.

Laatste tip!

Overtuigd? En dus voornemens om te trouwen op een doordeweekse dag? Denk er dan wel aan om jullie gasten tijdig van tevoren uit te nodigen, zodat ze vrij kunnen regelen!

Foto’s: Unsplash / Jose Alfredo Lerma Contreras