Mooie plaatjes, we houden ervan. Tijdens de zoektocht naar inspiratie voor jouw perfecte bruiloft heb je vast al een tiental mooie jurken, kapsels en knappe dames gepind op je Pinterest wedding board.

Ik wel, tenminste.

En mijn bruiloft is nog niet eens gepland.

Toch heeft dit soms ook zo zijn keerzijde. Onzekerheid over een maatje meer, een korte bob in plaats van lange blonde lokken, of niet het budget voor een Vera Wang dress. Hoe maak je dan de vertaalslag naar je eigen bruiloft? En hoe zorg je ervoor dat mooie plaatjes als inspiratie dienen, zonder een onnodig negatief beeld over jezelf te creëren?

Hou het realistisch

We weten meestal wel dat foto’s op internet, meestal niet in de uiteindelijke vorm uit de camera rollen. Er wordt een hoop tijd gestoken in het editen van foto’s. Van een beetje kleur verdiepen in de VSCO app tot heuse retoucheer middelen in Photoshop: het gebeurt allemaal. Toch vergeten we dit stiekem vaak een beetje – we houden nu eenmaal van mooie plaatjes. Maar kijk eens om je heen. Hoeveel Pinterest worthy mensen zie je nu eigenlijk voorbijlopen in de stad?

De Dove commercial die we allemaal vast al kennen, maar nog steeds o zo waar is.

Tipje van de sluier

Vaak gaat schoonheid niet eens zozeer om een maatje 34 en lange blonde lokken. Meer om een zelfbewustzijn over je mooie punten en je minder mooie punten, en deze ook omarmen. Dit kun je ook toepassen in je bruiloft: ga niet op zoek naar de laatste trend trouwjurk, maar ga op zoek naar een trouwjurk waarmee jouw figuur op zijn mooist is. Zoek geen kapsels op met een lange blonde bohemien vlecht als jouw type haar dit niet toelaat, maar kijk samen met een kapster welk kapsels jouw gezicht het mooist benadrukt.

Als jij je mooi voelt, dan ben je dat ook.

Ga eens voor de spiegel staan en noem de punten op die je mooi vindt aan jezelf. Een cliché oefening die je vast al eens hebt gehoord, maar onderschat de kracht van de gedachte niet. Wij vrouwen zijn vaak heel goed in het opnoemen in alles waar we ontevreden over zijn. Hoe vaak zeggen schenken we eigenlijk aandacht op wat we mooi vinden aan onszelf? Juist nu we leven in een maatschappij waar alles maakbaar lijkt, is het zo waardevol om eens goed om je heen te kijken en op te noemen wat jou en jouw leven zo mooi en uniek maakt. Zoals jij hebben we er maar één. Wees er trots op.

Persoonlijke anekdote

Ook ik maak me er heus weleens schuldig aan. Dan scrol ik door mijn Instagram feed voor inspiratie, maar als ik de app afsluit eindig ik met negatieve gedachtes over mezelf en het gevoel dat ik eigenlijk net niet mooi genoeg ben. En als je dan al opvalt met je vier wieltjes – meestal niet omdat het zo tof is maar omdat het ‘zielig’ is – kan dat best onzeker maken. Tot ik op een dag tegen mezelf zei: oké, als ik opval, dan doe ik het goed. Ik gaf mijn rolstoel een denim bekleding, trok alleen nog maar gekleurde broeken aan en ik verfde mijn spaken wit met koper. Of ik er per se mooier op geworden ben: geen idee. Maar ik ben wel een stuk gelukkiger geworden in het leven. En dát staat pas mooi.

Coverfoto: Hind Mari