Iedereen wil natuurlijk de mooiste taart op haar bruiloft, maar naast dat hij er goed uit ziet, moet de taart natuurlijk ook lekker smaken! Hoe kies je de smaak van je bruidstaart?

Wat zijn de mogelijkheden en hoe kies je nou de smaak van je taart? Anna van de Gebakkerij legt ons uit wat de mogelijkheden zijn en hoe je de smaak van je bruidstaart kan kiezen.

Wat zijn nou populaire taartsmaken?

Anna: “Omdat bruidstaart in Nederland meestal op een warme zomermiddag wordt geserveerd met een glaasje champagne, zijn de meest populaire smaken licht en fris. Champagne&aardbei is dit jaar de meest populaire smaak in mijn winkel. Dit is champagne cake met champagne crème en verse aardbeien. Hij is niet alleen luchtig en fris, maar ook bijzonder met een verfijnde smaak. Deze past perfect bij een glaasje champagne!

Witte chocolade en framboos is ook populair. De combinatie van zoete chocola en het zuurtje van de verse framboos maakt een perfect luchtige smaak voor alle chocolade liefhebbers! De taart past bij een glaasje champagne, maar ook als dessert.

Als laatste is red velvet al jaren erg in trek. Red velvet is een moeilijk te beschrijven smaak, maar toch heel toegankelijk. Het is een goede optie voor bruidsparen die een bruidstaart willen met een volle smaak, die niet te zoet of te machtig is.”

Wat is jouw favoriete smaak?

Anna: “Ik hou van chocola, dus alles met chocola is mijn favoriet! Maar mijn aller, aller favorietste smaak is een donkere chocolade cake (met bier), gevuld met gezouten karamel crème (Say what?! – Leona’s gedachte). Deze smaak wordt veel gekozen door bruidsparen die in de herfst of winter trouwen, of de taart serveren als dessert. ’s Avonds kun je beter voor een iets zwaardere smaak kiezen dan overdag.”

Foto: Odiza Fotografie

Zie je ook trends in bruidstaartsmaken?

Anna: “Jazeker! Voorheen zagen we dat veel bruidsparen voornamelijk voor de veilige klassiekers kozen, zoals vanille&aardbei, die zeker in de smaak vallen bij alle gasten. Tegenwoordig willen bruidsparen niet alleen een taart die lekker is voor iedereen, maar dat hij ook net even anders is. Onze champagne&aardbei smaak en de red velvet zijn hier goede voorbeelden van.

We zien ook steeds vaker dat bruiden echt durven met de smaak, daarom breiden we ons smaakmenu binnenkort uit met combinaties als rose&cardemom en citroen&rozemarijn! (dat klinkt echt goed! – Leona)

Wat is belangrijk bij het kiezen van een smaak?

“Je moet rekening houden met het seizoen, wanneer je de taart serveert en de locatie. Frisse, luchtige smaken, bijvoorbeeld met vers fruit, zijn goed voor het voorjaar. In het najaar kun je kiezen voor zwaardere smaken met bijvoorbeeld chocola, karamel of seizoensfruit.

Ga je trouwen in een kasteel dan past een verfijndere smaak zoals Champagne&aardbei beter dan op bijvoorbeeld een rustieke landelijke bruiloft. Daar passen robuuste smaken zoals carrotcake juist goed.

Wanneer je de taart serveert bij de champagne kun je het beste kiezen voor een lichte smaak die niet te overheersend is, zoals vanille of citroen. Bij het dessert kun je kiezen voor een meer uitgesproken smaak, zoals witte chocola, kokos of mokka.

Persoonlijk vind ik het ook belangrijk dat de smaak bijzonder is! Als bruidsparen voor een veilige smaak kiezen die “iedereen lekker vindt”, krijgen ze een doorsneetaart die niemand zich zal herinneren. Kies dus voor een smaak die bijzonder genoeg is om over na te praten, maar niet zo bizar de je gasten niet durven proeven!”

Heb je nog een goede tip voor bruidsparen die een taart gaan kiezen?

“Als eerste: bestel never ever een taart zonder eerst te proeven! Dan: kies vooral een smaak die jullie lekker vinden, want je kunt toch niet iedereen blij maken. De kans is groot dat als jullie hem lekker vinden, de gasten dat ook vinden. Uitzondering: als je nou een echte chocolade freak bent (zoals ik) is het slim om er nog een tweede smaak bij te kiezen. Er zijn nog best wat mensen die niet van chocola houden!”

Foto: Blik en Bloos

Weet jij al voor welke smaak je gaat? Zoals je leest, kun je bij lievelingsleverancier de Gebakkerij terecht voor lekkere en mooie taart!

Coverfoto:Nienke van Denderen