Saaiheid is veelbelovend. Ja, je leest het goed. Hier lees je wat saaiheid kan betekenen voor je seksleven.

“De spanning is weg dus onze relatie klopt niet meer” werd mij droevig meegedeeld door een partner van een stel, dat een consult bij mij had geboekt. Ze hielden veel van elkaar maar nu ze elkaar al wat jaren kenden was hun seksleven minder spetterend . “En”, zo ging hij verder, “dan weet je, dat er iets mis is met je relatie en moet je de waarheid onder ogen zien dat het misschien tijd is om uit elkaar te gaan”.

De waarheid over je seksleven

Dat stukje over de waarheid onder ogen zien, was ik het roerend mee eens. Maar de grote vraag is natuurlijk wat de waarheid is. Het idee dat goede seks altijd spannend moet zijn lijkt bijna een waarheid te zijn geworden. Dit is een mythe waarover we te zien krijgen uit Hollywood en we lezen erover in de bladen. Ik betrap me zelf ook wel eens op de gedachte dat ik mijn eigen relatie als ‘niet kloppend’ zie wanneer er ‘geen spanning’ is.

Wat betekent spannend nou eigenlijk? Wanneer je het hebt over spannende seks dan bedoelen stellen vaak dat het verrassend is, opwindend, boeiend en anders dan anders. Wanneer je het woord ‘spannend’ dus ‘uitkleed’ komt er meer vertrouwen want dan blijkt het iets te zijn waar je zelf invloed op kan uitoefenen.

Op onderzoek uit

Fascinerend is dat je echt spannende seks kunt vergelijken met een nieuwsgierig kind dat op onderzoek uitgaat. Een kind met een stevige basis gaat zelfverzekerd op stap en is klaar om in de wijde wereld nieuwe dingen te gaan ontdekken. Op je neus gaan en vervolgens door papa of mama getroost worden horen hier ook bij. Vallen en opstaan zijn namelijk onderdeel van het nieuwsgierige onderzoek! Bij een klein kind zijn, hoe ouderwets, ‘rust, reinheid en regelmaat’ van belang bij het leggen van een stevige basis. Hoe saai klinkt dat! In je relatie zijn veiligheid en verbondenheid de ankers voor een stevige basis. Klinkt eigenlijk net zo saai.

Het goede nieuws is dat juist die stevige basis je grond onder de voeten kan geven om iets nieuws uit te proberen, te bedenken en te bespreken welke elementen jullie seksleven wat meer kleur kunnen geven. En dat ook durven uit te proberen. Want in een veilige relatie mag je blunderen, uitproberen, exploreren, nee zeggen en dromen. En passie ontstaat vanuit verbondenheid.

Alleen maar spannende seks is pas saai!

De geleerden, relatietherapeuten en cabaretiers zeiden het al: voor alles is er een tijd. Dus misschien kunnen we het omdraaien: wanneer er alleen maar spannende seks is dan klopt er iets niet. Er is namelijk een tijd voor verschillende soorten seks: troostseks, synchrone seks, 7 gangenseks, goedmaakseks, ochtendseks. Hoe spannend is dat?

Het stel dat voor een relatieconsult kwam is trouwens niet meer bang voor saai. Saaiheid bleek voor hen de nieuwe vrijbrief te zijn…

Foto: Unsplash Toa Heftiba