Het kan gebeuren dat er op jullie bruiloft een belangrijke persoon mist omdat hij of zij is overleden. Dat is niet makkelijk, zeker op zo’n dag. Hoe geef je rouw een goede plek op je bruiloft?

Wat is het lastig als je op een dag van feest een zwart randje hebt omdat je een geliefde moet missen. Hoe lang of kort geleden het ook is, er blijft toch een lege stoel. Hoe je daar wel of niet aandacht aan wilt geven is natuurlijk helemaal aan jou.  Maar we geven je graag een paar ideeën.

Wat voelt goed?

Denk allereerst goed na over de situatie. Is het lang of kort geleden? Kan je het aan om er veel aandacht aan te geven, of stromen de tranen dan direct al over je wangen? En hoe zit het met andere gasten? Zeker als het om familie gaat die dicht bij jou en de gasten staat is het goed om te overleggen over een moment van rouw. Denk ook na over de persoon waarom je rouwt, stond hij of zij graag in de spotlight? Of juist liever te genieten in een hoekje? Maak met deze gedachten in je hoofd een keuze voor het rouwen op je bruiloft.

Rouwen op je bruiloft 1
Foto’s van: Jacquelyn Poussot en Leila Brewster

Hoe?

Programma
Hebben jullie een programmaboekje? Je kunt daar een korte tekst inschrijven over de persoon die is overleden als herinnering. Dit kan zelfs zo kort zijn als ‘In loving memory’, en dan de naam van de persoon, maar het kan ook een gedicht of een anekdote zijn.

Ceremonie
Tijdens de ceremonie kun je beginnen met het aansteken van een kaars. Hiermee symboliseer je dat er iemand gemist wordt die er ook graag bij had willen zijn. Je kunt ook vragen om een minuut stilte tijdens of na de kerkdienst of ceremonie.

Persoonlijk
Heb je iets persoonlijks van je geliefde? Bijvoorbeeld een sieraad, of een zakdoek. Draag dit met je mee tijdens jullie dag. Op die manier is hij of zij toch een beetje aanwezig!

Foto’s
Maak een foto van een foto! Zoek een mooie foto op van je geliefde, en ga daarmee op de foto op jullie trouwdag. Bijzonder! Je kunt natuurlijk ook foto’s neerzetten op een tafel in de kerk of trouwlocatie. Zet hier ook kaarsjes bij om het extra speciaal te maken.

Favoriet
Wat was zijn favoriete liedje? Of haar favoriete eten? Of spel? Misschien zijn er wel dingen die je in jullie bruiloft kunt verwerken om hem of haar op die manier te herinneren.

Bloemen
Wil je graag de nadruk leggen op iemand die je mist? Leg dan bloemen op een lege stoel. Wil je het liever privé doen? Laat dan bijvoorbeeld je bruidsboeket achter bij het graf.

Ballonnen
Geef iedereen een ballon met een kaartje en laat ze daar een boodschap op schrijven. Laat ze tegelijk los om naar de hemel te vliegen!

We wensen je heel veel sterkte met je verlies, en hopen dat het ondanks het gemis toch een mooie en feestelijke dag mag worden!

Bron coverfoto: Justin Demutiis Photography