Weet je nog, toen jullie net verliefd waren? Je had er alles voor over om zijn glimlach te zien. Al stond je samen zwaar voor schut, leverde je in wat je had, dat boeide niet. Wat telde was hij. Daarbij vergeleken is jullie leven nu misschien een ietsjepietsje alledaagser geworden. Hoe zorg je er dan voor dat jullie nog een beetje verliefd blijven? 

Wat is verliefd zijn toch een heerlijk gevoel! Zeker rond de bruiloft kun je ineens weer helemaal smoor worden op elkaar, zoals in bovenstaande Buzzfeed video. (Zo niet, geen paniek, ook dat is normaal). Maar die vlinders worden bij de meeste stellen minder en dan blijft over: het houden van. Is dat erg? Nee hoor. Houden van is krachtig, samen door dik en dun maakt je sterk. Maar verliefd zijn kan wel helpen om op elkaar gericht te blijven, het smeuïg te houden samen. En mijn ervaring is, dat je die vlinders best een handje kunt helpen.

1. Accepteer dat je relatie verandert

Voordat je keurig mijn adviezen als je volgende stappenplan naar geluk gaat uitvoeren, begin ik met de belangrijkste tip: accepteer dat je relatie verandert. Angstvallig vasthouden aan de periode dat je zo verliefd en gelukkig was en dat klakkeloos willen toepassen op het hier en nu, kan heel frustrerend zijn. Elke fase van je relatie is een startpunt van een nieuw hoofdstuk dat je samen gaat schrijven. Beetje saai als elk hoofdstuk hetzelfde is. Maak wat moois van die nieuwe periode, wat past bij jullie nu en de uitdagingen op dit moment.

2. Stay hungry, stay foolish

De gevleugelde uitspraak van Steve Jobs Stay hungry, stay foolish, geldt wat mij betreft ook 100% voor een relatie. Toen ik net verliefd werd op Joop deed ik alles om zijn aandacht te krijgen. I made a complete fool of myself. Ik denk aan die keer dat ik met koeienletters op straat had geschreven dat hij de allerliefste van de wereld is. En hoe ik net iets harder lachte als hij vlakbij was. En dat ik een radslag maakte in het park om mijn talent te laten zien. Die dingen deed ik omdat ik verliefd was. Maar hij reageerde daar zo schattig op, dat ik er nog verliefder van werd. Dus als onze relatie nu op inkakken staat, zijn het juist die kleine impulsieve dingen waardoor de vlinders weer gaan fladderen. Dan koop ik zijn lievelingssnoepjes voor hem en breng ik die langs op zijn werk of kus ik hem uitgebreid midden op straat.

3. Laat ze lekker denken

Stay foolish betekent ook dat je af en toe heel hard moet kunnen denken: BOEIEN!! Dat de rest van het park kon meegenieten van mijn niet perfect uitgevoerde radslag, bedacht ik op dat moment niet eens. Als ik dat wel had gedaan, dan had ik een spontaan genietmoment zomaar laten schieten. Laatst kwamen vrienden langs toen Joop en ik in een flirt-bui waren. Die vrienden zeiden gekscherend ‘Het lijkt wel alsof jullie een paringsdans uitvoeren voor elkaar’. Ik zou dat heel gênant kunnen vinden. Maar na 11 jaar getrouwd te zijn, vind ik dat gewoon een mooi compliment!

4. Blijf dichtbij jullie zelf

Soms hoor je van stellen die de sleur willen doorbreken en daarbij capriolen uithalen waarvan je denkt, oké, dit is niet alleen gênant (go for it!) maar dit past niet bij jullie. Dan kan ik je garanderen dat je hier niet gelukkig van gaat worden. Of in elk geval één van beiden niet, wat uiteindelijk op hetzelfde neerkomt. Blijf dichtbij jullie zelf als stel. Wat deed eerder de vonk overspringen? Kun je daar iets mee voor nu?

5. Blijf een stapje extra zetten

Het stel uit de video is herkenbaar grappig. De verliefdheid is voorbij en ze zijn niet langer alleen op elkaar gericht. Heel gezond trouwens. Maar wanneer kwam precies het moment dat je het vanzelfsprekend ging vinden dat hij van je houdt? Want dat is waarschijnlijk ook het moment dat je je aandacht ging verleggen van hem naar wat je zelf graag wilt. Door je elke dag weer even te verwonderen over zijn liefde voor jou, blijf je net dat stapje extra voor hem zetten dat jullie leven lekker smeuïg maakt.

 

Coverfoto: Shutterstock