Geld en ondernemen, die twee horen onlosmakelijk bij elkaar. Toch was dat voor mij niet altijd vanzelfsprekend. Maar dat is dit jaar veranderd!

Het is nogal een ding: je eigen onderneming beginnen. Geen zekerheid van een contract, en al helemaal geen zekerheid van vaste inkomsten. Maar je doet het omdat je ‘het leuk vindt!’, en ‘je hoeft er niet rijk van te worden’. Toch?! Voor mij na dit jaar niet meer.

Geld verdienen met iets dat je leuk vindt

Ik zei het ook altijd hoor! Want het voelt toch een beetje zo… Je doet toch iets wat je leuk vind? Dus waarom zou je er dan veel geld voor vragen/krijgen? Ik dacht echt lange tijd dat dit een hele logische gedachtegang was. Maar als ik het even omdraai is het ineens heel vreemd… Want dan moet je dus veel geld verdienen als je iets doet dat je niet leuk vind?!

Er zijn zoveel ondernemers die ontzettend veel geld verdienen met een bedrijf wat niet vanuit een passie komt. Hun grootste doel is geld verdienen, en dat lukt de meesten ook gewoon. Natuurlijk geen probleem! Cool juist dat er ondernemers zijn die veel geld verdienen met hun bedrijf. Maar zodra je gaat kijken in de creatieve industrie zie je dat veel geld verdienen een soort taboe is. Je mag niet zeggen dat je rijk wilt worden als fotograaf, of als grafisch vormgever, en al helemaal niet als weddingplanner. Jij doet wat je leuk vindt. En dus moet je dat lage inkomen maar slikken. Maar dat is toch eigenlijk te gek voor woorden? Waarom vinden we het oke om 1.000 euro te spenderen aan een Iphone, maar vinden we het teveel om dat uit te geven aan een ondernemer die vol passie zijn/haar werk doet?!


Mijn werk is HEEL leuk: trouwjurken passen bij White and Ivory.

Hoe zit het met je money mindset?

Ik dacht er stiekem ook een beetje zo over. Maar wat mij vooral tegen heeft gehouden in meer geld willen verdienen is mijn money mindset. Oftewel, het idee dat ik heb over geld. Geld is voor mij altijd een beetje ‘vies’ geweest, en rijke mensen egoïstische klootzakken (excuse my French, haha). Hoe ik daarachter kwam? Door een workshop van Veronique Prins.

Ik droom niet van een grote villa en drie auto’s voor de deur, en ik wil niet koste wat kost geld verdienen. En dus was ik oke met een money mindset van ‘ik hoef er niet rijk van te worden’. Maar geld is eigenlijk wel heel erg fijn… En veel geld ook! Want er zijn wel een heleboel dingen die ik graag zou willen. Veel reizen bijvoorbeeld, of kinderen krijgen en hen een mooie opvoeding geven, of mijn ouders eens meenemen voor een weekendje weg, of lekker uit eten, of duurdere fairtrade kleren kopen, of biologisch boodschappen doen, of een goed doel ondersteunen met een flink bedrag. Al die dingen zijn een stuk minder eenvoudig als ik steeds blijf zeggen ‘ik hoef er niet rijk van te worden’.

Ik wil WEL rijk worden!

En toen die gedachtes eenmaal kwamen besefte ik me ook dat ik WEL graag rijk wil worden. Dat ik WEL graag veel geld wil hebben om alle mooie dingen te doen waar ik blij van word. Om geld te hebben waarmee ik de wereld een stukje mooier kan maken.

Ik weet namelijk ook dat ik geen egoïstische klootzak ben. En dat ik met veel geld wel degelijk awesome dingen in deze wereld kan doen. En jij die dit leest, volgens mij ben jij ook zo’n mens. En verdien jij het ook om juist WEL veel geld te gaan krijgen! Waarom niet?!

Ik vloog dit jaar voor het eerst business class (voor 100 euro extra, awesome!), en nu wil ik dus nooit meer anders, haha! Dus ja, goeie reden om meer te willen verdienen toch?! ;)

Tips voor als je aan de slag wilt met je money mindset

En dus schrijf ik er nu deze blog over, en deel ik erover op Instagram. Geld verdienen zou niet zo’n taboe moeten zijn voor ondernemers. En nee, dus ook niet voor ondernemers in de creatieve branche. De mensen die het aandurven om de zekerheid van een vast contract los te laten, die vol passie aan een eigen bedrijf beginnen, dat zouden toch juist de mensen moeten zijn die heel veel geld mogen verdienen?! En dat idee, die gedachte, daar moet jij als ondernemer eerst eens in geloven (want uiteindelijk heb je echt de goedkeuring van je omgeving hier niet voor nodig! Als jij weet waarom je doet wat je doet, en vraagt wat je vraagt, dan is dat ruim voldoende).

En dus hoop ik dat we als ondernemers elkaar kunnen aanmoedigen om te gaan voor die financiele doelen. Dat we kunnen juichen als we horen dat een concullega belachelijk veel geld verdiend. Waarom? Omdat het toch machtig mooi is als awesome mensen veel geld verdienen?! Enne… Als hij/zij dat kan, dan jij dus ook.

Geen idee waar je moet beginnen? Dit zijn mijn tips. Qua boeken zijn dit tot nu toe mijn favorieten:

Mensen om te volgen:


Nog zoiets waar ik graag geld aan uitgeef: koffie! 

En voor volgend jaar?

Die money mindset van mij, die draag ik natuurlijk al jaren met me mee. Ik ben aan het leren, aan het oefenen, aan het lezen. Ik ben aan het nadenken over manieren waarop ik geld wil verdienen die bij mij passen. Ik ben steeds minder bang om op mijn strepen te staan voor de prijzen die ik vraag. En ja, tuurlijk ga ik ook wel eens op mijn bek, ben ik ineens veel te commercieel, of juist niet commercieel genoeg. Maar dat is stiekem juist ook een van de heerlijke dingen van ondernemer zijn. Er is zoveel te leren! Ik kijk dus met heel veel positieve energie uit naar volgend jaar. Mijn financiele doelen zijn gesteld. En die van jou?

Benieuwd hoe jij over geld denkt! Laat het me weten via Instagram.