Ons Bali avontuur is voorbij! En daarom hoog tijd voor een blog met mijn ervaring van wonen en werken in Bali voor 6 maanden.

Bali is echt een heel bijzonder eiland, en ik heb er best met een dubbel gevoel gezeten. Aan de ene kant is het er echt fantastisch! Je kunt voor weinig geld heel veel voor elkaar krijgen, maar tegelijkertijd is dat soms ook lastig. Want de lokale bevolking verdiend dus ook weinig, heel weinig. Ik denk dat je hier minder van mee krijgt als je toerist bent, maar als je voor langere tijd in Bali woont kan dat soms wel wat aan je gaan vreten.

Desalnietemin is het er ook echt fantastisch! En veel dingen zijn goed geregeld (zoals werken en eten, de twee belangrijkste dingen voor ons, haha). Denk je erover om ook een te wonen en werken in Bali? Lees dan deze blog!

Een huis vinden in Bali

Wij hebben dit persoonlijk niet zo handig gedaan. In Bali is het op zich niet zo moeilijk om een huis te vinden, zeker als je langer blijft (minimaal 6 maanden, een jaar is helemaal perfect). Het is handig om voor je eerste week een plekje te boeken en dan direct op zoek te gaan naar een huis voor langere tijd. Het beste is om dit via een agency te doen, en die zijn er genoeg! Ga je ook werken in Bali? Schrijf je dan meteen de eerste dag in bij een coworking space, want in dat netwerk vind je snel de beste agencies van dat moment, of mensen die ook een huis zoeken.

In principe heb je voor huizen een aantal opties:

  • Een guesthouse (meest goedkope optie, vaak alleen een slaapkamer, gedeelde woonkamer en zwembad)
  • Een appartement (ook goedkoop, vaak geen zwembad, wel alles voor jezelf)
  • Een joglo (houten huisje in lokale stijl, niet altijd even schoon, ook goedkoop)
  • Een eigen villa (al vanaf 800-1000 euro per maand, goedkoper als je een jaar blijft)

Waar in Bali wil je wonen?

Bali heeft een heleboel verschillende plekken om te wonen, elke met eigen voordelen. Wij wilden graag aan de kust zitten, dus daarom heb ik geen ervaring met Ubud. Hier in het Zuiden van Bali heb je verschillende plekken, dit zijn mijn favorieten:

Canggu
Dit is momenteel het meest populaire gebied voor digital nomads, niet voor niets zitten hier meerdere coworking spaces. Daarnaast is er ontzettend veel keuze voor fijne eettentjes, en het strand is dichtbij. Ideaal als je ook veel wilt surfen.

Pererenan
Mijn favoriete gebied: het is net iets verder dan Canggu, maar daardoor nog heerlijk rustig. Op dit moment wordt er langs het strand ook een nieuwe boulevard gebouwd, dus het zal er wel steeds drukker (en duurder) gaan worden.

Seminyak
Voor mijn smaak al net wat te druk, maar nog steeds een fijne plek om te wonen. Het zit tussen Canggu en Kuta in (je wilt NIET in Kuta wonen!), en is daardoor bijvoorbeeld dichter bij het vliegveld. Dat kan chill zijn als je vaak naar andere (ei)landen wilt vliegen.

Berawa
Dit gebied ligt tussen Seminyak en Canggu in en hier vind je mijn FAVORIETE eettentjes. Echt, als je hier woont kan je op culinair vlak HELEMAAL los! Haha! Mijn favoriete straat voor eten? Jl. Pantai Berawa waar onder andere Milk & Madu zit.

Uluwatu (alleen voor wonen, geen coworking space in de buurt)
Uluwati is qua strand en natuur echt adembenemend. Het leven gaat hier ook nog net wat langzamer dan in de vorige gebieden. Zo ver ik weet is hier alleen geen coworking space te vinden…


Werken bij Outpost.

Mijn favoriete co-working spaces om te werken in Bali

Zoals gezegd is werken in Bali echt heel goed te doen! Van tevoren was ik hier best zenuwachtig over, maar in de coworking spaces is prima internet en fijne plekken om te zitten. We zijn tussendoor ook in Australië geweest, en daar was onze ervaring echt vreselijk. Moet je nagaan! Wij hebben bij drie plekken gewerkt, en mijn favoriet is Outpost Canggu.

Outpost Canggu
Deze coworking space is ruim en licht. Er is heel veel plek om te werken in airco (vooral in het regenseizoen echt een must!) en er zijn fijne bureaustoelen. Ook zijn er kluisjes waar je spullen in kunt laten liggen. Het netwerk viel ons enigzins tegen; mensen zijn hier vooral om echt hard te werken.

Dojo Bali
Een begrip in Bali: Dojo! Wij vonden dit een prima plek om te werken, als is het er vrij donker en zijn de stoelen niet heel chill. Het netwerk van Dojo is echt fantastisch! Er zijn regelmatig leuke borrels, maar ook leerzame events. Iedereen in Dojo is ook heel gewillig om je te helpen of advies te geven (vaak in ruil voor een kop koffie, ja echt!). De meeste mensen zitten hier zo’n 4 a 5 uur per dag om te werken, en heel veel langer hield ik het daar zelf ook niet uit vanwege de slechte stoelen.

Tropical nomad
Een nieuwe coworking space in Bali! We zijn er zelf alleen wezen kijken, hebben er niet gewerkt. Het ziet er opzich prima uit, een beetje klein mimsschien. De vibe was wat minder professioneel dan bij Dojo en Outpost. Maar wie weet gaat dat veranderen als ze wat langer open zijn. Zeker de moeite waard om even te checken!

Bij Outpost en Dojo heb je ook de mogelijheid om samen met andere digital nomads in een huis te wonen. De sfeer is er prima, geen enorme partyvibe ofzo. Iedereen is er uiteindelijk toch ook om te werken!

Werken in een café
Jep, ook dat kan! Al raad ik het niet aan als nonstop werkplek. Uiteindelijk spendeer je er toch vaak meer geld dan je denkt, en dat kan je dan net zo goed in een fijne coworking space investeren! Zeker als je veel internet gebruikt en een fijne stoel + bureau wilt hebben. Maar, voor de afwisseling is het sowieso fijn! Mijn favorieten?


Bij Coffee and Coconuts hebben ze ook bitterballen! Heeeerlijk!


Pink latte bij Give Cafe, zo lekker!

Eten in Bali

Je kunt in Bali echt ontzettend lekker eten! En voor de prijs hoef je het echt niet te laten (en de supermarkt is bijna net zo duur…). Ik was van tevoren ontzettend zenuwachtig over Bali Belly (voedselvergiftiging), maar dat viel allemaal reuze mee. Ik heb wel wat last gehad van m’n darmen inclusief sprintjes naar de plee, haha! Let er gewoon op dat je niet zomaar eten koopt op straat, was je handen regelmatig (vooral als je geld hebt aangeraakt) en drink geen kraanwater (of ijsklontjes). Ik zal binnenkort nog een blog schrijven met al mijn favoriete hotspots (al heb je prachtige restaurant op echt elke vijf meter, haha).

Zo regel je een visum voor Bali

De meest eenvoudige optie is om een 60-dagen visum aan te vragen bij de Indonesische ambassade in Nederland. Er zijn allemaal ingewikkelde verhalen over sponsors en langer blijven, maar het stomme is dat die afspraken je een ‘one-entry visum’ geven. Oftewel, je mag dan 180 dagen Indonesië niet uit, of je visum verloopt.

Een 60-dagen visum kan je elke keer verlengen door een zogenaamde ‘visum-run’. De meeste mensen hier vliegen daarvoor op en neer naar Singapore, maar je kunt natuurlijk ook van de gelegenheid gebruik maken en een tripje naar een ander land boeken! Er zijn zoveel mooie plekken te bereiken vanaf Bali, dat het eigenlijk zonde is om alleen op dit eiland te blijven.

Voordat je je visum-run gaat doen moet je naar de ambassade in Denpasar om een nieuw 60-dagen visum aan te vragen. Je kunt dit ook door iemand laten doen, een zogeheten visa-agency. Vraag aan je netwerk in je coworking space welke agencies op dat moment het beste zijn.


De fijnste plek om te eten in Pererenan: At Front Cafe.


Mondkapjes tegen de gore diesel en benzine lucht. Hard nodig op lange stukken rijden!

De cultuur in Bali

De lokale mensen zijn ontzettend vriendelijk! In Bali zijn de meeste mensen hindoeïst, dit zie je terug in de vele offers op straat, traditionele kleding, tempels en vele feesten en rituelen. De offertjes op straat liggen echt overal, dus pas op dat je hier niet op gaat staan of overheen rijdt! Omdat ze zo vriendelijk zijn zullen ze ook niet snel eerlijk zeggen wat ze ergens echt van vinden. Dat er bijvoorbeeld zoveel mensen halfnaakt op een scooter door hun land rijden, daar ga je ze niet zo snel over horen, maar leuk vinden ze het niet! Denk hier dus ook overna als je hier bent. Trek gewoon even een shirt aan als je op je scooter zit, naar de supermarkt gaat of een restaurant bezoekt.

In Bali is het echt niet te doen zonder scooter! Lopen is hier best gevaarlijk, en met de auto sta je lang vast in de files. Scooters zijn hier doodnormaal en iedereen rijdt erop. Draag wel altijd je helm, want er gebeuren nog regelmatig echt hele heftige ongelukken.

Dat was mijn blog over werken en wonen in Bali! Hoop dat je er wat aan hebt, en ik wens je alvast heel veel plezier als je plannen aan het maken bent.