Er is niets vervelenders dan ruzie krijgen om geld. Al helemaal als het niet nodig is. Daarom een aantal praktische tips om dat te voorkomen.

‘Betaal jij nu de boodschappen? Ik heb het cadeau al betaald.’ Hoor ik haar zeggen tegen, vermoedelijk, haar vriend of man. Ik zie de man met zijn ogen rollen gevolgd door een nors antwoord: ‘Oké, maar gooi jij de tank dan vol?’ Er klinkt een geïrriteerde zucht en vervolgens steekt de vrouw een hele tirade af over wat zij allemaal al wel niet betaald heeft afgelopen week. We krijgen een gedetailleerd verslag over alle ins en outs en op een gegeven moment krijg ik de neiging om ze allebei bij de oren te grijpen en te zeggen: ‘En nou is het afgelopen met dat kinderachtige gedoe!’

Bij mij gaan de nekharen recht overeind staan als ik dit soort discussies hoor. Nu is het dan ook wel zo dat ik een persoon ben die helemaal niets om geld geeft (oké, niet veel dan). Het is dat ik het nodig heb om mezelf te kunnen onderhouden, anders had het van mijn part aan mijn billen kunnen roesten. Gelukkig zitten MJ en ik op één lijn wat geldzaken betreft. Aan jullie de tip om dat ook te gaan doen!

De een wil bijvoorbeeld het liefst alle financiën eerlijk gesplitst hebben, terwijl de ander het allemaal geen drolletje uitmaakt en alles op een hoop gooit. Er zijn allemaal verschillende manieren om samen geld uit te geven. Hier volgen een aantal voorbeelden over hoe je dat kunt doen.

Al het geld op een hoop

MJ en ik zijn zo’n stel dat alles op een hoop gooit. We hebben alles gezamenlijk. Een rekening waar alles op binnenkomt, eentje waar alle vaste rekeningen vanaf gaan en eentje waarop we onze spaargeld storten (althans, we doen ons best). Wil MJ een nieuw spel? Dan koopt hij dat. Heb ik zin in een nieuw tijdschrift? Dan haal ik dat. Over grotere aankopen en uitgaven overleggen we wel altijd met elkaar. Voor ons werkt dat, maar dat geldt niet voor ieder stel.

Allebei je eigen rekening

Wat je ook kunt doen is, naast een gezamenlijke rekening, voor beide een eigen rekening openen. Hier stort je bijvoorbeeld elke maand een x bedrag op en heb je allebei als het ware een zakcentje. Dit kun je allebei uitgeven waaraan je zelf maar wil. Zo voorkom je onnodige ruzie of meningsverschillen. De één wil bijvoorbeeld elke week een nieuw boek en de ander geeft het liefst 10 rondjes tijdens een stapavondje. Zo voorkom je ook dat er niet te veel geld uitgegeven wordt, want je hebt voor beide immers een bepaald bedrag afgesproken dat past in jullie budget.

Splitten

Er is nog een optie, namelijk alle vaste lasten splitten. Je betaalt dus allebei de helft aan vaste lasten en is het eerlijk verdeeld. Als de een meer verdient dan de ander houdt diegene dan wel meer over. Vind je dat niet tof? Je kunt ook beslissen dat degene die wat minder verdient ook minder betaalt en degene die meer verdient wat extra bijlegt. It’s up to you  guys!

Zo zijn er nog vele opties, maar de bottom line is: hoe je de financiën ook gaat regelen, welke vormen je ook gaat gebruiken, heb het er met elkaar over! Maak duidelijke afspraken, waar jullie beide achterstaan en wat het beste bij jullie past. Zo voorkom je gênante publiekelijke scenes zoals ik laatst meemaakte.

Coverfoto: Unsplash / Aricka Lewis