Kan je partner erop vertrouwen dat je niet weg gaat als het even niet lekker gaat tussen jullie? Vandaag vertelt Joke over toewijding en doorzettingsvermogen.

Heb je punt 1 en 2, verwachtingen en samen groeien, gemist? Die lees je hier terug.

En dan nu de laatste twee mooie elementen van je ‘Kijk op liefde’! Je kijk op de liefde en relatie beïnvloedt hoe jullie relatie zich zal ontwikkelen en of je steeds meer een ‘samen’ krijgt of juist uit elkaar groeit.

3. Toewijding en doorzettingsvermogen

Kan je partner erop vertrouwen dat je niet weg gaat als het even niet lekker gaat tussen jullie? Ga je in gesprek over de dingen die je lastig vindt en stel je je kwetsbaar op waardoor je je partner de gelegenheid geeft om je echte ‘ik’ te zien? Toewijding betekent dat je geen struisvogel politiek hanteert, maar dat je bereid bent om te werken aan je relatie en tot oplossingen te komen. En dat je blijft kiezen voor je partner en niet, als er een ander leuk iemand voorbij komt, er vandoor gaat.

Toewijding voor elkaar (en dit ook uitspreken, daar zijn huwelijksceremonies zo’n krachtig en prachtig moment voor) geven vertrouwen en veiligheid. Wanneer je van elkaar weet dat je blijft dan zorg je er wel voor dat je samen met een conflict om kunt gaan, of dat je kijkt naar hoe je je partner kunt laten bloeien zodat jullie op een positieve manier samen door het leven gaan!

kijk-op-liefde-toewijding

4. Geven

Geven en nemen wordt er vaak gezegd. In een relatie gaat deze formule niet op. Van je geliefde kun je niet nemen, alleen ontvangen wat hij aan je geeft (en uiteraard mag je je wensen en behoeften kenbaar maken – want hij kan ten slotte niet ruiken wat je nodig hebt). Een liefdevolle houding betekent dat je erop gericht bent om te kijken naar hoe jij er voor je partner kunt zijn, hem positief bevestigen, je beste tijd aan hem geven. Het principe van geven brengt vaak wel teweeg dat wanneer je partner veel ontvangt hij ook terug geeft.

Je zou het kunnen zien als een banksaldo wat je positief houdt. Toch kun je niet steeds de balans opmaken van, nu heb ik jou een compliment gegeven dus kun jij wel even een boodschapje doen. Alsof je bij elkaar in het krijt staat. Dit geeft meer een concurrentie houding teweeg wat er voor zorgt dat je tegenover elkaar komt te staan. Wat je wilt is juist als een team functioneren.

Door heel praktisch te kijken naar je kijk op liefde zul je merken dat een ‘gelukkige relatie’ niet iets onbereikbaars of magisch is. Door je eigen verwachtingen, houding en vaardigheden eens onder de loep te nemen zie je dat je zelf veel kunt doen om liefde en verbondenheid te creëren. En in een realistische relatie hoort daar zowel de rotzooi als de fijne momenten bij!

Wat ga jij veranderen aan je relatie na deze serie?