Getuigen zijn onmisbaar op jullie bruiloft. Zonder hun handtekeningen geen gesloten huwelijk. En omdat het getuige zijn van een huwelijk een eervolle taak is, is het leuk om jullie getuigen op een creatieve manier te vragen. Wij hebben een aantal ideeën voor je op een rijtje gezet.

Jullie kiezen samen minimaal twee en maximaal vier mensen die getuige willen zijn van het moment dat jullie elkaar het ja-woord geven. Niet alleen omdat zo’n handtekening op de trouwakte zetten de trouwceremonie lekker formeel maakt, maar ook omdat zij kunnen bevestigen dat jullie partners zijn; mochten jullie ooit de trouwpapieren kwijt raken. Je stokoude overgrootvader en -moeder als getuigen is dus misschien een minder goed idee.

Wie kies je als getuige?

Getuigen zijn mensen die dicht bij jullie staan. Dus familieleden of goede vrienden. Want behalve dat zij hun handtekening zetten, zijn het ook personen waar je voor raad en advies altijd bij terecht kunt, als je getrouwd bent. Vergeet dan ook niet jullie getuigen na afloop van de bruiloft te bedanken met een leuk cadeautje.

Getuigen moeten meerderjarig zijn, dus minimaal 18 jaar. Maar stel: je hebt kinderen en wilt graag dat zij ook iets kunnen ondertekenen. Ontwerp dan een leuke kindertrouwakte en laat hen zo ook meedoen. Tekenen maar!

— Lees verder onder deze banner —

Hoe vraag je je getuigen?

Het is leuk om iets te bakken, personaliseren of te schrijven. Hier een aantal ideeën:

  • Bak een taart en schrijf daarop ‘wil jij onze getuige zijn?’ (voor de minder creatievelingen: een bakker kan dit ook). Nodig hen uit en presenteer de taart.
  • Schrijf een persoonlijke brief, vertel wat diegene voor je betekent en eindig met de reden waarom je de brief geschreven hebt… ;-)
  • Laat een spiegel maken waarin je grafeert: ‘je kijkt nu in de ogen van de getuige van … & …’ en geef dit cadeau.
  • Of laat de vraag graveren in een leuke mok, chique wijnglas of zilveren pen. Bij dat laatste kun je er een notitieboekje bij geven, zodat zij hun handtekening nog honderd keer kunnen oefenen.
  • Persoonlijk mijn favoriet: Personaliseer een etiket en plak die op een lekkere fles wijn of champagne. Nodig je getuigen uit of ga samen langs en laat hem of haar de fles ontpoppen. Proosten maar!
  • Ontwerp een rozet, speld deze op bij je aanstaande getuige en kroon hen zo tot getuige.
  • Geef een scheurkalender cadeau en schrijf bij iedere week hoeveel weken het nog duurt totdat jullie dag aanbreekt… Het kan zijn dat ze niet meteen de link leggen met getuige zijn, dus vertel dat er dan wel bij natuurlijk.
  • Wil je het echt origineel aanpakken? Schrijf dan een vacature waarbij jullie vertellen dat jullie op zoek zijn naar een getuige. Vermeld daarop de functieomschrijvingen, de functie-eisen (o.a. dat je in bezit moet zijn van een mooie handtekening) en hoe je kunt solliciteren. En dat jullie een verantwoordelijke baan aanbieden waarmee de geschikte kandidaat als eerste een stempel mag drukken op het huwelijk. Wedden dat ze verrast zijn?

Niet(s) voor ons

Is dit alles niets voor jullie? “Wil je mijn getuige zijn?” is op zichzelf ook al origineel natuurlijk. Want hoe vaak wordt je dat nu gevraagd…

Lees ook

Foto’s: Anouk Fotografeert