Getuigen voor je huwelijk vragen

Getuige zijn van een huwelijk is een eervolle taak. Juist dit maakt het zo lastig om te kiezen wie je gaat vragen. Voor je het weet voelt een schoonmoeder of goede vriend zich gepasseerd. Aast er al iemand op dit erebaantje? Laat je er niet door van de wijs brengen. Het is jullie keuze! Maar waar kies je eigenlijk voor?

Wat moet een getuige doen?

1.  Aanwezig zijn bij de trouwceremonie
Een inkoppertje. Bij het sluiten van het burgerlijk huwelijk moeten de getuigen aanwezig zijn. In Nederland zijn dat er minimaal twee en maximaal vier. Het maakt niet uit of dit vrienden of familie zijn van jou of je partner of van allebei. Het mogen ook volslagen onbekenden zijn. Dit kan overigens wel wat ingewikkeld worden bij de volgende punten.

2. In leven blijven
Mochten de officiële trouwpapieren ooit kwijtraken, dan moeten de getuigen kunnen bevestigen dat jullie echt getrouwd zijn. Dit kan ook pas over 40 jaar zijn. Vraag dus in elk geval een of twee getuigen die niet (veel) ouder zijn dan jullie.

Wat kun je nog meer vragen aan je getuige?

1. Steun
Met het uitspreken van de gelofte beloof je trouw aan je partner voor altijd. Mocht je huwelijk ooit door een dalletje gaan, dan ligt verleiding op de loer. Wat je nu niet voor mogelijk houdt, kan dan zomaar gebeuren. En achteraf heb je spijt. Je kunt aan je getuigen vragen om er juist op die momenten voor je te zijn, zodat je geen stomme dingen doet. Ken je iemand die jou af en toe recht in de ogen kijkt en je kan steunen bij het nakomen van je JA-woord?

2. Een glaasje heffen
Natuurlijk kunnen de getuigen een toost uitbrengen tijdens de bruiloft. Maar nog veel leuker, lekkerder, gezelliger en duurzamer: vraag je getuigen de komende jaren bij het vieren van jullie trouwdag het glas met jullie te heffen en samen herinneringen op te halen aan jullie trouwdag!

Je getuigen vragen

Willen jullie je getuigen op een originele manier vragen? Lees onze tips.

Lees ook:
Bedenk een plan
Maak een begroting
Maak een planning
Kies de invulling
Ceremoniemeester of weddingplanner
Trouwen op huwelijkse voorwaarden

[fbcomments  width=”100%” count=”on” num=”5″ scheme=”light”]