Je kan geen enkele bruidsblog of pinterestpagina meer openen zonder dat je het woord ‘stationery’ leest. Maar waar komt dat vandaan en wat is het precies? 

De geschiedenis van stationery

Lang, lang geleden toen vrouwen nog rondliepen in Sissi-jurken en mannen pruiken droegen, was ‘stationer’ een ambacht. Een ‘stationer’ verkocht schrijfwaren, wat ze ‘stationery’ noemden. Het gebeurde op een vaste plek, meestal in de buurt van een universiteit. Dit was erg opmerkelijk voor die tijd, want alles wat toen verkocht werd, gebeurde door koopmannen die al reizende het land doorgingen. Daarom was het een speciaal beroep dat opviel tussen de rest.

Tientallen jaren later werden deze schrijfwaren een belangrijk onderdeel van het sociale leven. In plaats van alleen brieven ontvangen, reageerden ze ook op brieven en uitnodigingen. De ‘stationers’ waren het begin van de boekdrukkunst. Best een belangrijk beroep dus!

Wat is bruidsstationery?

De letterlijke vertaling van ‘stationery’ is schrijfbehoefte. Verwar ‘stationery’ niet met ‘stationary’, dit is namelijk de Engelse vertaling van ‘stilstaan’. Wanneer we het over bruidsstationery hebben, hebben we het over de hele papierwinkel die je aan je bruiloft kunt toevoegen. Van save-the-date-kaarten en trouwkaarten tot naamkaartjes en onderzetters; je kunt alles tot stationery rekenen. Je kunt dit zelf maken, maar je kunt het ook laten vormgeven door een professional. Stationerybedrijven schieten op dit moment met paddenstoelen uit de grond; genoeg keuze dus.

Voorbeelden van stationery

Ik ben een groot fan van bruidsstationery, en dan vooral van mooie trouwkaarten. Daarom heb ik voor jullie een aantal van mijn favorieten op een rijtje gezet:

stationery
Design: Jessy-Pam den Ouden- Lammers.// Foto: Nienke van Denderen

Bij deze bohemian styled stationery hoef ik toch niets toe te voegen? De prachtige kleuren en lettertypes zorgen ervoor dat ik meteen zin heb in een feestje!

stationery4
Design: metmarjet // Foto: Amanda Drost

De waterverf op dit design geeft je een heerlijk zeegevoel. Perfect dus voor een strandbruiloft! De mooie letters maken het prachtig elegant.

Design: metmarjet// Foto: Amanda Drost
Design: metmarjet // Foto: Amanda Drost

Als laatste een rustiek design. Het is stoer maar ergens ook heel rustig en gedetailleerd. Mooi voor een bruiloft op een boerderij of in een tuin.

Wat vind jij van stationery? Doen, of niet?

Wil jij de allermooiste stationery voor jouw bruiloft?

Nou, dan ben je op de juiste plek! Want onze Lievelingsleveranciers maken echt de meest prachtige trouwkaarten, save-the-dates en nog veel meer. Neem dus snel een kijkje, en boek een van onze favorieten voor jullie bruiloft.